Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času epidemije COVID-19

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

COVID-19

Na Irsko od 19. julija dalje lahko potniki iz držav članic EU, tudi iz Slovenije, ter Islandije, Lihtenštajna, Norveške in Švice vstopajo brez obvezne karantene. Ob prihodu na Irsko morajo predložiti potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti virusa v zadnjih 180 dnevih. V primeru, da potniki nimajo potrdila o cepljenju ali prebolelosti morajo ob prihodu predložiti negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur. Potrdilo o negativnem testu morajo potniki, ki pripotujejo na Irsko pokazati pred vkrcanjem na letalo ter ob pristanku na Irskem ter ga hraniti pri vsebi vsaj 14 dni po prihodu na Irsko.  

Enaki pogoji veljajo za otroke v starosti med 12 in 17 let. Otrokom ne glede na starost ne bo odrejena karantena v primeru, da potujejo s cepljeno ali prebolelo odraslo osebo. V kolikor je odrasli osebi odrejena karantena, mora v karanteno tudi otrok.

Potniki morajo pred vstopom na Irsko izpolniti poseben formular COVID Passanger Locator Form s prijavo bivališča oziroma z naslovom, na katerem se bodo nahajali.

Potniki morajo spoštovati vse ukrepe, ki so v zvezi s pandemijo v veljavi na Irskem. Potniki, ki ne bodo spoštovali določil o negativnem testu ali  o obvezni prijavi bivališča bodo lahko kaznovani s kaznijo do 2.500 evrov ali zaporom do 6 mesecev ali z obojim.

Pred potovanjem na Irsko priporočamo, da se o veljavnih pogojih vstopa na Irsko seznanite na spletni strani irske vlade.

Potniki iz drugih držav, ki niso navedene na spodnjem seznamu, morajo ob vstopu na Irsko predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti v zadnjih 180 dneh. V tem primeru karantena ni potrebna. V kolikor potnik nima potrdila o cepljenju ali prebolelosti mora ob vstopu na Irsko predložiti negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur. Potniku bo odrejena karantena na domu za 14 dni. Karanteno potnik lahko zapusti po petih dneh z negativnim PCR testom.

Na Irskem velja obvezna 14-dnevna karantena za vse potnike s spodnjega seznama držav, za katere velja, da so še posebej izpostavljene pandemiji Covid 19.

Seznam držav: Botswana, Democratic Republic of the Congo, Eswatini, Mozambique, Namibia, Seychelles, South Africa, Tunisia, Uganda, Zimbabwe, Bangladesh, India, Indonesia, Kuwait, Myanmar, Pakistan, Russia, Cuba, Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad and Tobago, Uruguay, Venezuela..

Listo držav bodo irske oblasti sproti dopolnjevale in zato pred potovanjem priporočamo njen pregled.

Karantena je tako obvezna za vse potnike, tudi za vse državljane držav članic EU, vključno z Irsko, ki so bili v navedenih državah 14 dni pred prihodom na Irsko ali pa bodo na Irsko pripotovali neposredno iz katere od njih. Karantena velja tudi za tiste, ki bodo v navedenih državah zgolj v tranzitu.

Ob prihodu na Irsko morajo potniki iz teh držav pokazati potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Ob potrdilu o cepljenju ali prebolelosti morajo predložiti negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur. Potniki morajo izpolniti tudi online formular z naslovom, na katerem se bodo nahajali v času karantene COVID-19 Passenger Locator Form. Potnikom bo odrejena 14-dnevna karantena na domu. Karanteno potnik lahko zapusti po petih dneh z negativnim PCR testom.

V kolikor potnik nima potrdila o cepljenju ali prebolelosti, mora ob vstopu na Irsko predložiti PCR test, ki ni starejši od 72 ur. Potniku bo nato odrejena obvezna hotelska karantena. Za potnike iz teh držav tudi velja, da lahko po 10 dneh po prihodu na Irsko opravijo RT-PCR test v eni od za to registriranih irskih zdravstvenih ustanov. Če je test negativen, lahko zapustijo karanteno.

Prav tako morajo potniki, ki prihajajo iz teh držav izpolniti prijavo v karanteno na spletnem mestu https://www.quarantinehotelsireland.ie/ ter karanteno plačati pred prihodom na Irsko.

Prijava v karanteno in plačilo karantene sta pogoj za vstop na Irsko. Potniki, ki tega pogoja ne bodo izpolnili bodo v prekršku. Tisti, ki ne bodo spoštovali določil o karanteni bodo lahko kaznovani s kaznijo do 2.500 evrov ali zaporom do 6 mesecev ali z obojim.

Vstop na Irsko

Slovenski državljani za vstop na Irsko vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.