Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Občasno v večjih mestih po Irskem potekajo različni protesti, ki lahko povzročijo tudi motnje v javnem prevozu in vandalizem. V teh primerih slovenskim državljanom svetujemo, da se le-tem izognejo in spremljajo lokalne medije in obvestila irske policije, An Garda Síochána, ki jih objavljajo na spletni povezavi https://twitter.com/GardaTraffic.

  Potnike, ki potujejo na Irsko, obveščamo, da lahko prihaja do daljših čakalnih vrst na dublinskem letališču ob izstopu iz države. Svetujemo pravočasni prihod na letališče in sledenje obvestilom letališča (Twitter, spletna stran) o aktualnih razmerah in čakalnih dobah.

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Občasno prihaja do tatvin. Organizirane skupine tatov pogosto uporabljajo tehnike odvračanja pozornosti in so še posebej aktivne na turističnih mestih in znamenitostih, v hotelih, restavracijah in barih in na javnem prevozu.

  Svetujemo, da kopijo potovalnega dokumenta vedno nosite s seboj, vendar ločeno od drugih predmetov, kot so kreditne kartice in denar. Svetujemo, da osebam, ki jih ne poznate ne razkrivate svojih osebnih podatkov (datum rojstva, finančno stanje ipd.).

  Če ste žrtev kaznivega dejanja, morate dogodek prijaviti najbližji postaji An Garda Síochána, irske policije. Garda vas lahko nato napoti na Irsko službo za pomoč turistom (ITAS – www.itas.ie), ki ponuja podporo turistom, ki med bivanjem na Irskem postanejo žrtve kriminala.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Konzumiranje alkohola na javnih mestih načeloma ni prepovedano, vendar imajo nekatera irska mesta sprejeta posebna pravila, ki le-to prepovedujejo. Svetujemo dosledno spoštovanje lokalnih zakonov in običajev.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Na Irskem vožnja poteka po levi strani ceste. Ceste na podeželju so ožje, zato tam svetujemo posebno previdnost in dosledno upoštevanje cestno prometnih predpisov.

 • Denar

  Na Irskem uporabljajo valuto EVRO. Plačevanje z bančnimi/kreditnimi karticami je omogočeno na skoraj vseh plačilnih mestih.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Na Irskem so predvsem v jesenskih in zimskih mesecih možna neurja z močnim vetrom in dežjem. Priporočamo sledenje obvestil Met Éireann (https://www.met.ie/).

Vstop na Irsko

Slovenski državljani za vstop na Irsko vizuma ne potrebujejo. V vse države članice EU lahko vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.