Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času epidemije COVID-19

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

COVID-19

Irska vlada je 4. februarja 2021 določila obvezno karanteno za vse prihode na Irsko iz tujine, tako za irske kot za tuje državljane. Karantena v dolžini 14 dni je obvezna od 4. februarja 2021. Nadzor nad spoštovanjem karantene izvaja policija. Potniki ob prihodu na Irsko morajo izpolniti formular, v katerega vpišejo naslov, na katerem bodo preživljali karanteno. Naslov, ki je opredeljen kot naslov karantene, se lahko zapusti zgolj zaradi nujnih razlogov, ki zadevajo osebno zdravje ali pa zaradi odhoda iz države. Najprej po petih dneh po prihodu na Irsko se lahko opravi RT-PCR test. Če je negativen, karantena preneha.

Od 18. februarja 2021 je na Irskem obvezna 14 dnevna karantena za vse potnike, tudi za irske državljane, ki na Irsko pripotujejo iz naslednjih držav: Angola, Avstrija, Bocvana, Brazilija, Burundi, Cape Verde, Demokratična republika Kongo, Lesoto, Malavi, Esvatini, Mauricius, Mozambik, Namibija, Južna Arfika, Ruanda, Sejšeli, Tanzanija, ZAE, Zambija in Zimbabve. Za potnike iz teh držav tudi velja, da morajo na Irsko pripotovati z negativnim RT-PCR testom ter po petih dneh na svoje stroške obvezno opraviti ponoven RT-PCR test v eni od za to registriranih zdravstvenih ustanov na Irskem. Ne glede na rezultat tega testa morajo potniki ostati v karanteni do polnega izteka 14 dni od prihoda na Irsko.

Za nespoštovanje karantene je zagrožena denarna kazen do 2.500 evrov, zaporna kazen do 6 mesecev ali pa oboje.

Še naprej velja, da vsi potniki, ki pridejo na Irsko, morajo imeti dokazilo o negativnem RT-PCR testu, ki ne sme biti starejše od 72 ur. Negativen RT-PCR ne pomeni, da ni potrebno spoštovati karantene. Karantena bo odrejena za vse.

Potniki, ki bodo prišli na Irsko brez RT-PCR testa so lahko kaznovani z denarno kaznijo do 2.500 evrov ali z zaporom do 6 mesecev. Ne glede na kazen, jim bo ob prihodu odrejen RT-PCR test, ki ga bodo morali opraviti na svoje stroške. Zavrnitev testa je kaznivo dejanje. Testa ne potrebujejo potniki, ki bodo na Irskem v tranzitu.

Podrobnosti so dostopne na spletni strani vlade Irske.

Vstop na Irsko

Slovenski državljani za vstop na Irsko vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.