Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času epidemije COVID-19

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

COVID-19

Na Irskem od 26. marca 2021 od 4:00 zjutraj velja obvezna karantena za vse potnike s spodnjega seznama držav, za katere velja, da so še posebej izpostavljene pandemiji Covid 19.

Seznam držav: Angola, Argentina, Austria, Bolivia, Botswana, Brazilija, Burundi, Cape Verde, Chile, Colombia, Democratic Republic of the Congo, Ecuador, Eswatini, French Guiana, Guyana, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibia, Panama, Paraguay, Peru, Rwanda, Seychelles, South Africa, Suriname, Tanzania, United Arab Emirates, Uruguay, Venezuela, Zambia in Zimbabwe.

Od 6. aprila 2021 od 4:00 zjutraj bo veljala karantena tudi za potnike, ki bodo pripotovali iz naslednjih držav (vključno s tranzitom): Albania, Andorra, Aruba, Bahrain, Bonaire, Sint Eustatius and Saba, Ethiopia, Israel, Jordan, Kosovo, Kuwait, Lebanon, Moldova, Monaco, Montenegro, Nigeria, North Macedonia, Oman, Palestine, Philippines, Puerto Rico, Qatar, Saint Lucia, San Marino, Serbia, Somalia and Wallis and Futuna Islands.

Listo držav bodo irske oblasti sproti dopolnjevale in zato pred potovanjem priporočamo njen pregled.

Karantena je tako obvezna za vse potnike, tudi za vse državljane držav članic EU, vključno z Irsko, ki so bili v navedenih državah 14 dni pred prihodom na Irsko ali pa bodo na Irsko pripotovali neposredno iz katere od njih. Karantena velja tudi za tiste, ki bodo v navedenih državah zgolj v tranzitu.

Ob prihodu na Irsko morajo potniki iz teh držav pokazati negativen RT-PCR test ter izpolniti tudi poseben formular z naslovom na katerem se bodo nahajali v času karantene COVID-19 Passenger Locator Form.

Prav tako morajo potniki, ki prihajajo iz teh držav izpolniti prijavo v karanteno na spletnem mestu https://www.quarantinehotelsireland.ie/ ter karanteno plačati pred prihodom na Irsko.

Prijava v karanteno in plačilo karantene sta pogoj za vstop na Irsko. Potniki, ki tega pogoja ne bodo izpolnili bodo v prekršku. Tisti, ki ne bodo spoštovali določil o karanteni bodo lahko kaznovani s kaznijo do 2.500 evrov ali zaporom do 6 mesecev ali z obojim.

Za potnike iz teh držav tudi velja, da lahko po 10 dneh po prihodu na Irsko opravijo RT-PCR test v eni od za to registriranih irskih zdravstvenih ustanov. Če je test negativen, lahko zapustijo karanteno.

Za potnike iz ostalih držav, ki niso na spisku, velja, da morajo ob prihodu na Irsko pokazati negativen RT-PCR test ter izpolniti tudi poseben formular s prijavo bivališča oziroma z naslovom na katerem se bodo nahajali v času karantene COVID-19 Passenger Locator Form. Potrdilo o negativnem testu morajo potniki, ki pripotujejo na Irsko pokazati pred vkrcanjem na letalo ter ob pristanku na Irskem ter ga hraniti pri vsebi vsaj 14 dni po prihodu na Irsko. Potniki, ki bodo na Irsko iz teh držav pripotovali brez negativnega PCR testa bodo morali na svoje stroške v obvezno karanteno v za to določene hotele za 14 dni.

Ti potniki morajo spoštovati vse ukrepe, ki so v zvezi s pandemijo v veljavi na Irskem in morajo po prihodu na Irsko ostati v samoizolaciji na naslovu, ki ga bodo prijavili ob prihodu. Potniki, ki ne bodo spoštovali določil o negativnem testu, o obvezni prijavi bivališča ali samoizolaciji, bodo lahko kaznovani s kaznijo do 2.500 evrov ali zaporom do 6 mesecev ali z obojim.

Pred potovanjem na Irsko priporočamo, da se o veljavnih pogojih vstopa na Irsko seznanite na spletni strani irske vlade.

Vstop na Irsko

Slovenski državljani za vstop na Irsko vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.