Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj v času epidemije COVID-19

Karantena in zdravljenje sta samoplačniška. Ker v državi poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. Negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo postaja standard.

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do velikega povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.

Vstop za potnike je mogoč preko vseh mednarodnih letališč. Zahtevan negativen test, ki na področju Iraka ne sme biti starejši od 72 ur, v regiji Kurdistan pa test ne sme biti starejši od 48 ur. Kopenske meje so zaprte, razen za tovorni promet in nekatere druge gospodarske dejavnosti.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

Glede na obstoječo varnostno situacijo v državi ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja na območja v Iraku, vključno z območjem iraškega Kurdistana. V državi so še naprej zelo pogosti teroristični napadi.

Najnevarnejša območja so mesto Bagdad in Mosul z okolico oz. province:

 • Basra (glavno mesto province - Basra),
 • Karbala (glavno mesto province - Karbala),
 • Anbar (glavno mesto province – Ramadi)
 • Salah ad Din (glavno mesto province – Tikrit),
 • Diyala (glavno mesto province Baquba),
 • Babil (glavno mesto province – Hillah)
 • Ninewa (glavno mesto province – Mosul)
 • Ta'mim (glavno mesto province Kirkuk).

Nevarnost ugrabitev tujcev ali atentatov nanje je še posebej visoka.

Potovanja v glavne romarske kraje (Najaf, Kerbala, Samarra, Kadhimiya) so izjemno tvegana, saj so se v njih vse od l. 2003 dogodili številni atentati.

Vsa službena potovanja po državi je potrebno skrbno načrtovati vnaprej ter si priskrbeti spremstvo specializirane varnostne službe.

Odsvetujemo potovanja v Irak po kopenski poti (iz Turčije, Irana, Jordanije, Sirije, Kuvajta, Savdske Arabije) in vsa potovanja po državi.

Vstop v Irak

Slovenski državljani, razen za območje regije Kurdistan, za vstop v Irak potrebujejo vizum.

Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Iraka na Dunaju.

Vstop na območje regije Kurdistan je za slovenske državljane možen brez vizuma, če potovanje traja do 15 dni. V primeru daljšega bivanja je na Veleposlaništvu Iraka treba predhodno urediti ustrezen vizum.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Ob prihodu v Irak je priporočljivo upoštevati sledeče nasvete:

 • javiti svoj prihod Veleposlaništvu RS v Ankari,
 • izogibati se vsem potovanjem v večernih urah,
 • izogibati se javnih krajem, kjer so pripadniki iraške policije, vojske, nacionalne garde ipd. ali pripadniki mednarodnih misij ali tujci. Svetujemo izogibanje hotelom, policijskim postajam, verskim objektom (cerkve, mošeje), restavracijam, ki jih obiskujejo tujci ter vsem krajem, ki so bili v preteklosti tarče napadov,
 • biti pazljiv v bližini preprek in kontrolnih točk ter upoštevanje navodil pripadnikov varnostnih sil,
 • zavedati se je potrebno, da ni nobena cesta varna. Poleg atentatov, obstaja tudi nevarnost ropov, oboroženih napadov in ugrabitev,
 • prav tako se je potrebno zavedati, da so lahko nekatera področja, na katerih so v preteklosti potekale vojaške operacije, nevarna, saj se lahko tam nahajajo neeksplodirana eksplozivna sredstva ali nevarne snovi,
 • priporočamo veliko pazljivost pri fotografiranju,
 • priporočamo, da z arheoloških krajev ne odnesete ničesar ter da ne kupujete predmetov, ki so lahko del narodne / kulturne dediščine. Za trgovanje s tovrstnimi predmeti in za njihov izvoz so zagrožene zaporne kazni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.