Skoči do osrednje vsebine

Honduras

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Področja, kamor se odsvetuje vsa ne nujna potovanja:

 • okrožja Francisco Morazán in Cortés (predvsem naselji San Pedro Sula in Puerto Cortés);
 • okrožje Atlantida v mestu La Ceiba (stopnja kriminala: 160 na 100.000 prebivalcev); 
 • okrožje Colón regija Bajo Aguán, kjer je nasilje endemično zaradi zemljiških sporov;
 • okrožje Olancho, predvsem vzdolž ceste Juticalpa-Catacamas (CA-5) in določeni kraji kot je San Francisco (prisotnost velikega števila trgovcev z drogo);
 • okrožja Yoro, Santa Bárbara in Ocotepeque.

Kraji, kjer se svetuje posebna pozornost:

 • otočje Bahia, predvsem pa otok Roatán;
 • okrožje Valle in otok Tigre v zalivu Fonseca.

Vstop v Honduras

Slovenski državljani za vstop v Honduras vizuma ne potrebujejo.

Gvatemala, Salvador, Honduras in Nikaragva tvorijo enotno območje, na katerem lahko slovenski državljani bivajo brez vizuma do 90 dni. Z vstopom v katerokoli izmed 4 zgoraj omenjenih držav, prične teči 90 dnevno obdobje.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Hondurasa v Rimu
Via Giambattista Vico, 40
00196 Rim
Italija
T: +39 06 320 7236

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Varnostni pogoji so iz leta v leto slabši.

Kriminal sestavljajo pretežno tolpe "maras", ki so povezane s podkupljenimi policisti, in ki se v glavnem ukvarjajo s preprodajo prepovedanih drog in izsiljevanjem denarja (z oboroženimi napadi). Žrtve oboroženih napadov so večinoma prebivalci Hondurasa, vendar so to lahko tudi tujci, predvsem severni Američani in Evropejci. Število kaznivih dejanj se bistveno poveča v času pred božičnimi in velikonočnimi prazniki.

Zaradi možnosti nasilja, ki se včasih konča tudi z ubojem, svetujemo izredno previdnost na honduraških plažah. Taki napadi se dogajajo na karibskih plažah v naravnem parku Punta Sal in v bližini med lukama Tela in La Ceiba (kjer je velika stopnja kriminala). Na tej obali so dejavni pirati in trgovci z drogo. V luki Puerto Cortés je prav tako velika stopnja kriminala.

Med potovanjem po Hondurasu svetujemo, da:

 • se ne sprehajate po priljubljenih četrtih (Comayagüela in vzhodna četrt Tegucigalpa, predvsem tamkajšnjo tržnico "El Mercado");
 • se ne sprehajate, še posebno v večernih urah, po neobljudenih predelih (vasi ali podeželje);
 • sprehajanje v mestih Tegucigalpa, San Pedro Sula in La Ceiba ni priporočljivo niti podnevi. Prav tako ni priporočljivo iti brez spremstva v bar ali kavarno. Na splošno je varneje potovati v skupini;
 • ste izredno pozorni na svojo prtljago med potovanjem od enega do drugega hotela in da svojih osebnih predmetov ne zaupate tujcem v javnih prevoznih sredstvih.

V državi sta endemični malarija in vročica denga. Obe vrsti bolezni se prenašata preko pikov komarjev. Nevarnost za okužbo je še posebej visoka v deževnem obdobju (od konca maja do začetka novembra). Popotnikom zato svetujemo uporabo zaščitnih sredstev (repelentov), nošenje oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami in spanje pod mrežami proti komarjem.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.