Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop na Haiti

Slovenski državljani za vstop na Haiti vizuma ne potrebujejo.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Republike Haiti v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Popotnikom svetujemo izredno previdnost ob obisku Haitija, saj je stopnja kriminala in nasilja v državi zelo visoka, prav tako se povečuje število ugrabitev. Veliko Haitčanov ima orožje. Po poročanjih se je nekaj primerov oboroženih ropov končalo s smrtnimi žrtvami. Prav tako se je nekaj tujcev znašlo v navzkrižnem ognju tolp.

Svetujemo, da potujete le v aranžmaju turistične organizacije, ki deluje na Haitiju, saj vam bo ta lahko podala ažurne varnostne informacije ter vam svetovala, kako se zaščitite, evakuirate iz države in kje najdete zdravniško pomoč.

Odsvetujemo vsa potovanja v barakarska naselja v okolici mesta Port-au-Prince, saj je tam policijski nadzor minimalen, zaradi česar tudi ni nobenega zagotovila za vašo osebno varnost.

Z avtom je mogoče prečkati mejo z Dominikansko republiko na enem od štirih mejnih prehodov.

Svetujemo, da nimate opravka s prepovedanimi drogami. Svetujemo, da sami zapakirate prtljago in da preko carinske kontrole ne nosite prtljage / paketov drugih ljudi.

Vsakogar, pri katerem odkrijejo nelegalno drogo, lahko aretirajo in dajo v pripor. Do obravnave na sodišču lahko pride šele po več tednih ali več mesecih. Razmere v zaporih so zelo slabe.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.