Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop na Haiti

Slovenski državljani za vstop na Haiti vizuma ne potrebujejo.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Republike Haiti v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Popotnikom svetujemo izredno previdnost ob obisku Haitija, saj je stopnja kriminala in nasilja v državi zelo visoka, prav tako se povečuje število ugrabitev. Veliko Haitčanov ima orožje. Po poročanjih se je nekaj primerov oboroženih ropov končalo s smrtnimi žrtvami. Prav tako se je nekaj tujcev znašlo v navzkrižnem ognju tolp.

Svetujemo, da potujete le v aranžmaju turistične organizacije, ki deluje na Haitiju, saj vam bo ta lahko podala ažurne varnostne informacije ter vam svetovala, kako se zaščitite, evakuirate iz države in kje najdete zdravniško pomoč.

Odsvetujemo vsa potovanja v barakarska naselja v okolici mesta Port-au-Prince, saj je tam policijski nadzor minimalen, zaradi česar tudi ni nobenega zagotovila za vašo osebno varnost.

Z avtom je mogoče prečkati mejo z Dominikansko republiko na enem od štirih mejnih prehodov.

Svetujemo, da nimate opravka s prepovedanimi drogami. Svetujemo, da sami zapakirate prtljago in da preko carinske kontrole ne nosite prtljage / paketov drugih ljudi.

Vsakogar, pri katerem odkrijejo nelegalno drogo, lahko aretirajo in dajo v pripor. Do obravnave na sodišču lahko pride šele po več tednih ali več mesecih. Razmere v zaporih so zelo slabe.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.