Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Najvišja stopnja previdnosti: Zaradi razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja. Ravnajte z največjo stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Zaradi poslabšanja varnostnih razmer je vlada 3. marca 2024 razglasila izredne razmere.
  Oborožene tolpe so 3.marca napadle glavni zapor v Port-au-Prince in prišlo je do obsežnega pobega zapornikov.. Tolpe obvladujejo tudi pristanišče v Port au Prince in letališča..

  V času izrednih razmer je v okrožju Ouest, kjer je prestolnica Port-au-Prince, vsak dan od 18.00 do 5.00 ure v veljavi policijska ura. Varnostne razmere se v okrožju Ouest se še slabšajo. Pogosto prihaja do spopadov med tolpami in varnostnimi silami. Vse več je ugrabitev, ropov in nasilnih kaznivih dejanj.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Prestolnica Port-au-Prince, območja Carrefour, Martissant, Cite Soleil, območje ceste Delmas in Petionville.

  Tistim, ki so že v državi, svetujemo izjemno previdnost. V primeru zaostrenih razmer v pristaniščih in v okolici letališč lahko pride do težav pri izstopu iz države.

  Odsvetujemo vsa potovanja na Haiti zaradi nestabilnih varnostnih razmer.

 • Politična situacija

  Haiti se sooča s težkimi varnostnimi razmerami in ostaja ujet v večplastni krizi, ki jo zaznamujejo politični zastoj ter resna varnostna in humanitarna kriza. Težke varnostne razmere so posledica zaradis povečanja dejavnosti oboroženih tolp, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem, nezakonitim trgovanjem z orožjem, finančnim kriminalom, ugrabitvami, nasiljem, kršitvami človekovih pravic (zlasti pravic žensk in deklet) itd.

  Zaradi naraščajočega nasilja tolp je več deset tisoč Haitijcev zapustilo svoje domove v prestolnici. Vsesplošno nasilje preprečuje dostop do zdravstvenih ustanov, povzročilo je zaprtje šol in poslabšalo že tako hudo lakoto, saj je prebivalcem območij pod nadzorom tolp onemogočen dostop do osnovnih življenjskih potrebščin.

  Po večjem delu Haitija se nadaljuje pomanjkanje bencina, elektrike, zdravil in medicinskega materiala.

  Državi po umoru predsednika Moiseja julija 2021 še ni uspelo doseči politične stabilnosti in vzpostaviti verodostojnih institucij. Pomanjkanje širšega političnega soglasja ovira napredek pri izvedbi volitev in sposobnost reševanja varnostnega problema.

  Septembra 2023 je Dominikanska republika zaprla vse kopenske, zračne in morske meje s Haitijem.

 • Kriminal

  Varnostne razmere so nepredvidljive. Stopnja kriminala visoka.

  Kriminalne združbe obvladujejo velik del Port-au-Princea in okolice ter vse bolj širijo svojo sfero vpliva tudi na druge dele države. Redno prihaja do oboroženih spopadov med kriminalnimi združbami ter med tolpami in varnostnimi silami.

  Kraje, oboroženimi ropi, tatvine in žeparjenje, so na Haitiju pogosti.

  Število ugrabitev in drugih nasilnih kaznivih dejanj je zelo visoko po vsej državi, zlasti v Port-au-Princeu. Na podporo policije ne morete računati.

 • Terorizem

  Na Haitiju ni nedavne zgodovine terorističnih napadov, vendar jih ni mogoče popolnoma izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Za klic v sili pokličite 116.

  Obstaja tveganje za okužbo z mrzlico denga, zika virusom, malarijo, kolero in čikingunjo. Ostale bolezni, ki so prisotne v državi so steklina, tifusna mrzlica, tuberkoloza, limfatična filariaza (parazit v limfnem sistemu) in možnost okužbe s HIV.

  Zdravstvene storitve so izjemno omejene, zlahka preobremenjene in nudijo slab standard oskrbe. Javne zdravstvene ustanove so slabo opremljene. Zapletenejše zdravljenje lahko zahteva evakuacijo. Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in dostopna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in repatriacije.

  Zdravniki in bolnišnice na splošno pričakujejo takojšnje gotovinsko plačilo za oskrbo, tudi če imate dokazilo o veljavnem potovalnem zdravstvenem zavarovanju. Pred odhodom iz bolnišnice ali druge zdravstvene ustanove boste najverjetneje morali plačati celoten znesek zdravljenja.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Tujci morajo vedno imeti pri sebi osebni dokument, s katerim lahko izkažejo svojo identiteto. Svetujemo, da imate s sabo kopijo strani potnega lista s fotografijo in vizo.

  Za trgovanje, posedovanje in uživanje drog so zagrožene visoke denarne in zaporne kazni. Razmere v zaporih so slabe. Svetujemo, da sami zapakirate prtljago in da preko carinske kontrole ne nosite prtljage / paketov drugih ljudi.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Haitiju slovenski turisti potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

  Potovanje po cesti je zelo nevarno. Oborožene kraje avtomobilov so pogoste in kriminalne združbe pogosto uporabljajo improvizirane cestne blokade za izsiljevanje ali ugrabitev voznikov.

  Po večjem delu Haitija se nadaljuje pomanjkanje bencina.

 • Denar

  Valuta na Haitiju je haitski gourde (HTG).

  Čeprav bi morale biti vse cene od marca 2018 v gourdu, so še vedno pogosto navedene v haitijskih dolarjih (5 gourdov = 1 haitski dolar) ali v ameriških dolarjih.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Hudourniške poplave in zemeljski plazovi se pojavljajo redno.

  Sezona orkanov traja od junija do novembra. V tem obdobju se lahko tropske nevihte hitro razvijejo v velike orkane. Spremljajte lokalne in mednarodne vremenske napovedi in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti, vključno z vsemi ukazi o evakuaciji.

  Potresna nevarnost je na Haitiju visoka. Če se večji potres zgodi blizu obale, obstaja nevarnost cunamija. Spremljajte lokalne novice in upoštevajte navodila lokalnih oblasti v primeru potresa.

 • Priporočila

  Zaščitite se pred piki komarjev, nosite svetla ohlapna oblačila, ki pokrivajo roke in noge. Uporabljajte močne repelente, v nastanitvi naj bo zaščita pred komarji, in sicer viseče mreže nad posteljo med spanjem, komarnike, vlažilce zraka, spirale proti komarjem, ventilatorje in klimatsko napravo. Odstranite potencialna mesta, kjer bi se komarji lahko zadrževali, kot so posode s stoječo vodo, podstavki za rože s stoječo vodo. Ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom. Ne približujte se potepuškim živalim. Redno si umivajte in razkužujte roke, izogibajte se surove ali premalo kuhane hrane živalskega izvora – meso, ribe, mleko, izogibajte se ledenim kockam, surovi zelenjavi, školjkam, svežim sadnim sokovom, pijte ustekleničeno ali prekuhano vodo, skrbite za higieno. Nikoli ne uporabljajte zdravil kupljenih na ulici.

Vstop na Haiti

Slovenski državljani za vstop na Haiti vizuma ne potrebujejo. Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Republike Haiti v Berlinu (v nemščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.