Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Gvinejo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gvinejo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vložitve prošnje za izdajo vizuma ter za čas trajanja potovanja po Gvineji.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvo Republike Gvineje v Berlinu
Jagerstrasse 67-69
10117 Berlin
Nemčija
T: +49 30 20 07 43 30
WWW: www.amba-guinee.de
E: info@amba-guinee.de

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Po podatkih organizacije WHO v državi ni več prisotnega virusa Ebole.

Popotnikom kljub temu svetujemo, da upoštevajo splošne higienske ukrepe, ki tudi sicer veljajo za potovanja po svetu, kot so izogibanje neposrednim stikom z živimi ali mrtvimi divjimi živalmi, izogibanje uživanju mesa divjih živali, obvezno pranje in lupljenje sadja in zelenjave pred zaužitjem, zaščiteni spolni odnosi in redno umivanje rok.

Poleg navedenega se vsem, ki potujejo v tujino, zlasti pa v države, v katerih ne velja evropski pravni red in s katerimi niso sklenjeni meddržavni sporazumi o socialni varnosti (kamor sodijo tudi afriške države), v izogib nepotrebnim težavam pri dostopnosti do zdravstvenih storitev ter stroškom zdravljenja, svetuje sklenitev zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini. Ta zavarovanja skladno s splošnimi pogoji nudijo tudi vrsto praktičnih storitev, kot so npr. prevoz zavarovane osebe do zdravstvene ustanove v tujini ali po potrebi v domovino.

V Conakryju in na njegovem obrobju so varnostni pogoji slabi zaradi povečanega števila oboroženih napadov, vlomov v stanovanja in napadov na avtomobile. Oboroženi ropi posameznikov in podjetij so zelo pogosti. Nasilna kraja denarja in dragocenosti (npr. mobilnih telefonov) je prisotna tudi podnevi. Tarče napadov so tudi tuji turisti in tujci. Število primerov nasilnih ropov avtomobilov se povečuje, predvsem v predmestjih Conakryja. Avtomobile velikokrat ropajo oborožene osebe, oblečene v policijsko ali vojaško uniformo.

Na cesti Mamou, Faranah, Kissidougou, Guekedou, Macenta, Nzerekore pogosto prihaja do ropov.

Po poročilih pogosto prihaja do oboroženih ropov ladij, ki plujejo v gvinejskih teritorialnih vodah.

Uporaba ali preprodaja drog je strogo prepovedana.

Na obmejnih področjih s Senegalom, Gvinejo-Bissau, Slonokoščenoobalo, Liberijoin Sierro Leone je pogosto zaznati napetosti in povečano število pripadnikov vojske.

Ceste po državi so slabo vzdrževane. Svetujemo, da ste pazljivi na globoke luknje. Ceste v Conakryju in drugih večjih mestih so lahko hitro poplavljene in zato postanejo neprevozne. Policija in milica na cestah po državi postavljata kontrolne točke. Včasih kontrolne točke postavijo takoj po objavi obvestila, včasih jih postavijo ponoči. Kontrolne točke so namenjene preveritvi dokumentov potnikov ter vozil in prtljage. Obstajajo tudi lažne kontrolne točke, ki so namenjene ropanju vozil.

Cepljenje proti malariji je obvezno, tablete proti malariji obvezne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.