Skoči do osrednje vsebine

Gvineja Bissau

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Gvinejo-Bissau

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gvinejo-Bissau.

Vizum se lahko pridobi na Konzulatu Republike Gvineje-Bissau v Ljubljani. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

V državi je še vedno veliko min. Svetujemo, da se držite utrjenih cest.

Odsvetujemo vsa potovanja po cesti v Gvinejo Bissau in iz nje v regiji Casamance, razen po glavni cesti iz mesta Ziguinchor do Cap Skirring in po glavni cesti od mesta Sao Dominigos do mesta Ziguinchor - (N4 bis (Route National 4 bis), od koder so dnevni leti do mednarodnega letališča v Dakarju. Svetujemo potovanje po omenjenih cestah le podnevi ter spremljanje varnostnega stanja pred potovanjem.

Posedovanje, uporaba in trgovanje z drogami je strogo prepovedano – zagrožene so dolge zaporne kazni. Razmere v zaporih so zelo skromne.

V deževnem obdobju lahko pride do izbruha kolere. Svetujemo pitje in uporabo le prekuhane ali ustekleničene in izogibanje ledu v pijačah. Ob znakih bolezni se nemudoma obrnite na zdravniško pomoč.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne. 


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.