Skoči do osrednje vsebine

Gvineja Bissau

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Potovanje v obmejno območje v regijo Casamance v Senegalu ni priporočljivo. Obmejno območje s senegalsko regijo Casamance je nevarno in oboroženi spopadi med oboroženimi milicami in vladnimi silami se lahko pojavijo kadar koli. Minirana območja niso jasno označena.
  Tudi drugod po državi je nekaj minskih polj, ki niso povsod ograjena ali jasno označena. Za več informacij se pozanimajte pri lokalnih varnostnih organih in/ali javnosti.

 • Politična situacija

  Politične razmere so nestabilne in včasih napete. 30. novembra in 1. decembra 2023 so v prestolnici Bissau izbruhnili oboroženi spopadi, ki so povzročili najmanj dve smrti in več ranjenih. Država je v preteklosti večkrat doživela krvave in nekrvave državne udare ter poskuse državnih udarov. Nazadnje je bil poskus državnega udara izveden 1. februarja 2022. Razmere ostajajo nestabilne in nadaljnji razvoj dogodkov je negotov. Nedavno je predsednik zamenjal vlado.
  Med demonstracijami in stavkami je treba pričakovati izgrede in spopade med demonstranti in varnostnimi silami.

 • Kriminal

  Kriminal je v Gvineji Bissau precej razširjen. Tujci so po navadi tarča prevarantov, tatov in roparjev na letališču v Bissauu in na drugih območjih z veliko ljudmi, zlasti na tržnici Bandim v središču prestolnice. Lokalna policija nima sredstev za učinkovito odzivanje na resne kriminalne dogodke.

 • Terorizem

  V regiji so prisotne teroristične skupine, ki nadaljujejo z napadi na obalna letovišča, hotele, kavarne in restavracije, ki jih obiskujejo tujci. Na teh mestih bodite še posebej pozorni.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  V deževnem obdobju lahko pride do izbruhov malarije, mrzlice denga, čikunguje in kolere. Svetujemo, da se zaščitite pred piki komarjev, da nosite svetla in ohlapna oblačila, uporabljate močne repelente ter pijete in uporabljate le prekuhano ali ustekleničeno vodo in se izogibajte ledu v pijačah. Ob znakih bolezni se nemudoma obrnite na zdravniško pomoč.

  V državi obstaja tveganje prenosa virusa Zika. Bolezni, ki se pojavljajo v državi so meningitis, tifusna mrzlica, kolera in steklina.

  V državi je prav tako razširjen HIV/AIDS

  Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.

  Zdravstvene zmogljivosti v Gvineji Bissau so izjemno omejene in bolnišnice ne delujejo v celoti. Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in zadostna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in repatriacije.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Posedovanje, uporaba in trgovanje z drogami je strogo prepovedano. Zagrožene so dolge zaporne kazni. Razmere v zaporih so zelo skromne.

  Pri sebi imejte vedno osebni dokument s katerim boste lahko izkazali svojo identiteto policiji in drugim varnostnim organom.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski državljani za vožnjo po Gvineji Bissau potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

  Prometa je na splošno malo, vendar so razmere na cestah (tudi v prestolnici) in vozni standardi slabi. Izogibajte se potovanju ponoči in upoštevajte ustrezne previdnostne ukrepe v deževnem obdobju, ko lahko razmere na cestah in vožnji postanejo še posebej nevarne.

 • Denar

  Valuta v Gvineji Bissau je zahodnoafriški frank CFA.

  Kreditne kartice se redko uporabljajo. Bankomatov je malo.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Deževno obdobje običajno traja junija do oktobra.

 • Priporočila

  V državi je še vedno veliko min. Svetujemo, da se držite utrjenih cest.
  Ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom. Ne približujte se potepuškim živalim in psom zaradi možnosti ugriza in posledično stekline, ne hranite živali, ne hodite bosi po pesku ali vlažnih tleh. Izogibajte se plavanju v stoječi vodi zaradi možnosti okužbe s paraziti. Nastanitev naj bo zaščitena pred komarji – mreže proti komarjem na oknih, zaščitna mreža nad posteljo med spanjem, odstranite posode s stoječo vodo, uporabite klimatsko napravo.
  Redno si umivajte in razkužujte roke, izogibajte se surove ali premalo kuhane hrane živalskega izvora – meso, ribe, mleko, izogibajte se ledenim kockam, surovi zelenjavi, školjkam, svežim sadnim sokovom, pijte ustekleničeno ali prekuhano vodo, skrbite za higieno. Nikoli ne uporabljajte zdravil kupljenih na ulici.

Vstop v Gvinejo-Bissau

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gvinejo-Bissau. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Vizum se lahko pridobi na Konzulatu Republike Gvineje-Bissau v Ljubljani.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.