Skoči do osrednje vsebine

Gvatemala

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Zadnji krog predsedniških volitev v Gvatemali je potekal 20. avgusta. Gvatemalsko javno ministrstvo je izpodbijalo volilni postopek, kar je povzročilo javne proteste in zapore cest po vsej državi, vključno z nekaterimi območji mesta Guatemala (cone 1, 2 in 4), Sololá (jezero Atitlan), Totonicapán, Alta Verapaz, San Marcos, Quetzaltenango , Sacatepéquez (blizu Antigve), Quiché in severno od Peténa. Gvatemalske oblasti so povečale prisotnost policistov na ključnih lokacijah, kot je letališče, da bi omejile vpliv, ki bi ga lahko imeli protesti na storitve, vendar se dogodki še naprej hitro odvijajo in stanje se lahko hitro in brez opozorila poslabša. Trenutno ni jasno, kdaj se bodo demonstracije in blokade cest ustavile, zato vam lahko otežujejo potovanje po Gvatemali.

  Dogodke lahko spremljate na spletni strani PROVIAL Ministerio de Comunicaciones https://provial.gob.gt/.

 • Kriminal

  V mestu Guatemala svetujemo pozornost zaradi nasilnega kriminala (število ugrabitev je v porastu). Gvatemala ima eno najvišjih stopenj nasilnega kriminala v Latinski Ameriki (okoli 40 umorov na teden v mestu Guatemala in 98 umorov na teden v državi). Čeprav se večina resnih kriminalnih dejanj dogaja med kriminalnimi tolpami, lahko do nesreč pride tudi v turističnih krajih. Varnih con v mestu Guatemala ni - to velja prav tako za 10. cono (Zona Viva), ki je priljubljena med turisti in tujci.
  Posebno pozornost svetujemo pri potovanju po mestu Guatemala, posebno v 1. coni (staro mestno jedro), kjer je veliko cenovno ugodnih hotelov in kjer se zaključijo številne avtobusne proge.

  Turisti so pogosto tarča oboroženih napadov na poti iz ali v večje turistične kraje kot so Antigua, Tikal, Peten in jezero Atitlan. Do napadov prihaja tudi na manjših cestah okoli jezera Atitlan in še posebej na cesti med mestoma Santiago Atitlan in San Pedro. Med mesteci ob jezeru Atitlan plujejo ladje, s katerimi je morda varneje potovati kot po cesti.

  Po poročilih prihaja tudi do oboroženih napadov na tuje planince oziroma plezalce. Iz varnostnih razlogov vam odsvetujemo vzpon na vulkan Tajumulco v San Marcosu ali obisk okoliških krajev.

 • Terorizem

  Čeprav v Gvatemali ni novejše zgodovine terorizma, napadov ni mogoče izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Nikogar ne fotografirajte brez dovoljenja, še posebej otrok. To je še posebej pomembno v bolj oddaljenih območjih, kot so province Quiché, Petén, San Marcos in Chiquimula. Morda boste morali plačati majhno vsoto denarja za fotografiranje otrok in odraslih.

  V večini delov države lahko nosite fotokopijo potnega lista za identifikacijo. V San Pedro La Laguna, Sololá, lokalne oblasti morda ne bodo sprejele kopije vašega potnega lista in vas lahko oglobijo ali pridržijo, če na zahtevo ne morete predložiti originalnega dokumenta ali overjene kopije. Pred potovanjem morate zagotoviti, da ima vaš potni list zadostno veljavnost in veliko neuporabljenih strani.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Standardi vožnje so spremenljivi, zato morate voziti previdno. Ustrezno avtomobilsko zavarovanje je nujno. Če ste udeleženi v nesreči, pokličite Državno policijo na številko 120 ali gasilce na številko 122 ali 123 in počakajte na njihov prihod.

  Na splošno je varneje potovati po glavnih cestah. Na mirnejših poteh obstaja večja nevarnost napada. Po možnosti potujte v konvoju. Na bolj izoliranih lokacijah so ceste neasfaltirane in boste morda potrebovali vozilo s štirikolesnim pogonom.

  Iz varnostnih razlogov se izogibajte potovanju z javnimi avtobusi (prebarvani ameriški šolski avtobusi). Lokalne tolpe so povečale število oboroženih napadov na voznike avtobusov in sprevodnike.

 • Denar

  Valuta v Gvatemali je gvatemalski kecal (GTQ).

  Ameriške dolarje je mogoče zamenjati za lokalno valuto v večini večjih bank. Najvarneje je denar zamenjati v hotelih, na bankah ali v menjalnicah. Kreditne in debetne kartice so bile po uporabi v bankomatih klonirane.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Deževna sezona v Gvatemali običajno traja od junija do novembra in sovpada s sezono orkanov na Karibih. Obilno deževje povzroča pogoste poplave, zemeljske plazove in porušene ceste in mostove po vsej državi.

  Možnost vulkanskih izbruhov vedno obstaja. Bodite previdni, če ste v bližini katerega koli aktivnega vulkana.

  Gvatemala je izpostavljena pogostim manjšim tresljajem zemlje in občasnim potresom.
  Pozanimajte se, kaj morate storiti, če pride do potresa. Upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

 • Priporočila

  Svetujemo, da z letalsko linijo, s katero potujete, preverite razmere preden odpotujete na letališče. Prav tako svetujemo, da obiskovalci in popotniki v bližini mesta Guatemala City, Antigua in drugih krajev v bližini vulkana Fuego spremljajo lokalne medije in sledijo navodilom Meteorološkega urada Gvatemale (Guatemalan Meteorological Office, INSIVUMEH).

  Obiskovalci in popotniki naj bodo previdni na jugovzhodu, jugozahodu in južno od vulkana Fuego, kjer je možno iztekanje vulkanskega blata, ki je lahko izjemno nevarno.

 • Opombe

  Še posebej bodite pozorni na svojo varnost na mejnih območjih z Mehiko, Hondurasom, Salvadorjem in Belizejem. Poročajo o motnjah in napetostih na mehiško-gvatemalski meji.

  Voda na splošno ni varna za pitje, če ni filtrirana, vendar je ustekleničena voda poceni in široko dostopna.

Vstop v Gvatemalo

Slovenski državljani za vstop v Gvatemalo vizuma ne potrebujejo. Gvatemala, Salvador, Honduras in Nikaragva tvorijo enotno območje, na katerem lahko slovenski državljani bivajo brez vizuma do 90 dni. Z vstopom v katerokoli izmed 4 zgoraj omenjenih držav, prične teči 90 dnevno obdobje. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.