Skoči do osrednje vsebine

Gvatemala

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Marec 2020 - Zaradi novega koronavirusa je v državi uveden poostren nadzor pri vstopu v državo.

Večjemu izbruhu vulkana Fuego leta 2018 lahko sledijo povečane aktivnosti. Popotniki naj sledijo nasvetom lokalnih oblasti. Svetujemo, da z letalsko linijo, s katero potujete, preverite razmere preden odpotujete na letališče. Prav tako svetujemo, da obiskovalci in popotniki v bližini mesta Guatemala City, Antigua in drugih krajev v bližini vulkana Fuego spremljajo lokalne medije in sledijo navodilom Meteorološkega urada Gvatemale (Guatemalan Meteorological Office, INSIVUMEH).

Prav tako svetujemo, da obiskovalci in popotniki v bližini mesta Guatemala City, Antigua in drugih krajev v bližini vulkana Fuego spremljajo lokalne medije in sledijo navodilom  Meteorološkega urada Gvatemale (Guatemalan Meteorological Office, INSIVUMEH).

Dostop do vulkanov Fuego in Acatenango je trenutno prepovedan. Gvatemalske oblasti so razglasile izredno stanje v regijah: Sacatepéquez, Escuintla in Chimaltenango.

Obiskovalci in popotniki naj bodo previdni na jugovzhodu, jugozahodu in južno od vulkana Fuego, kjer je možno iztekanje vulkanskega blata, ki je lahko izjemno nevarno.

Posebno pozornost svetujemo pri potovanju po mestu Guatemala, posebno v 1. coni (staro mestno jedro), kjer je veliko cenovno ugodnih hotelov in kjer se zaključijo številne avtobusne proge.

V mestu Guatemala svetujemo pozornost zaradi nasilnega kriminala (število ugrabitev je v porastu). Gvatemala ima eno najvišjih stopenj nasilnega kriminala v Latinski Ameriki (okoli 40 umorov na teden v mestu Guatemala in 98 umorov na teden v državi). Čeprav se večina resnih kriminalnih dejanj dogaja med kriminalnimi tolpami, lahko do nesreč pride tudi v turističnih krajih. Varnih con v mestu Guatemala ni - to velja prav tako za 10. cono (Zona Viva), ki je priljubljena med turisti in tujci.

V drugih krajih Gvatemale prihaja do nasilnih napadov na turiste (ugrabitve avtomobilov, napadi, oboroženi ropi, umori, ugrabitve in posilstva) tako podnevi kot ponoči. Napadalci imajo običajno strelno orožje in redkokdaj so aretirani, še redkeje obsojeni.

Turisti so pogosto tarča oboroženih napadov na poti iz ali v večje turistične kraje kot so Antigua, Tikal, Peten in jezero Atitlan. Do napadov prihaja tudi na manjših cestah okoli jezera Atitlan in še posebej na cesti med mestoma Santiago Atitlan in San Pedro. Med mesteci ob jezeru Atitlan plujejo ladje, s katerimi je morda varneje potovati kot po cesti.

Po poročilih prihaja tudi do oboroženih napadov na tuje planince oziroma plezalce. Iz varnostnih razlogov vam odsvetujemo vzpon na vulkan Tajumulco v San Marcosu ali obisk okoliških krajev.

V Gvatemali občasno pride do večjih demonstracij, običajno napovedano. Zaradi le-teh prihaja do ohromitve prometa in drugih nevšečnosti. Svetujemo izogibanje demonstracijam in krajem, kjer se odvijajo.

Vstop v Gvatemalo

Slovenski državljani za vstop v Gvatemalo vizuma ne potrebujejo.

Gvatemala, Salvador, Honduras in Nikaragva tvorijo enotno območje, na katerem lahko slovenski državljani bivajo brez vizuma do 90 dni. Z vstopom v katerokoli izmed 4 zgoraj omenjenih držav, prične teči 90 dnevno obdobje.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Če se odločite za vzpon na vulkane Agua, Acatenango, Fuego, Pacaya, Santiaguito in Tacana, svetujemo, da se pridružite organizirani skupini s poklicnim vodičem. Odsvetujemo vzpon na vulkane v nočnih urah.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.