Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Svetujemo izogibanje naseljem Tiger Bay in Albouystown v Georgetownu ter previdnost v naselju Sophia, v južnem predelu Georgetowna, v Buxtonu in v Agricoli. Še posebno pozornost svetujemo na tržnici Stabroek Market, kjer dnevno prihaja do kraj.

Vstop v Gvajano

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gvajano.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Gvajano.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvu Gvajane v Bruslju
Avenue du Bresil, 12
1050 Brussels
T: +32 2 675 62 16
E: info@embassyofguyana.be

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj v Gvajano poteka brez težav. Po poročilih naj bi na cesti do mednarodnega letališča v Georgetownu v nočnih urah prihajalo do incidentov. Roparji na cesti postavljajo lažne policijske prepreke ter na tak način ustavijo in oropajo vozila.

Pri potovanjih po Gvajani svetujemo pozornost, saj je raven kriminala precej visoka, zmožnosti tamkajšnje policije pa omejene. Pogosti so nasilni oboroženi ropi poslovnežev in posameznikov. Nevarnost obstaja tudi za naključne mimoidoče, saj se lahko kaj hitro znajdejo v navzkrižnem ognju med kriminalci in policijo.

Odsvetujemo samostojno sprehajanje po mestu Georgetown, tudi v središču mesta.

Za prečkanje reke Corentyne med Gvajano in Surinamom je dovoljeno uporabiti le uradne trajekte. Uporaba vodnih taksijev iz Surinama do Gvajane je kazniva in lahko vodi do aretacije, zapora in izgona iz države.

Za posedovanje in trgovanje z nedovoljenimi mamili so zagrožene dolgoletne zaporne kazni in visoke denarne kazni. Minimalna zaporna kazen za nedovoljene droge je tri leta. Razmere v zaporih so težke. Svetujemo, da lastno prtljago pakirate sami in da ne nosite s seboj nobenih drugih predmetov razen lastne prtljage.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.