Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo potovanje po cesti iz Gambije do Casamance v južnem Senegalu. V regiji Casamance namreč delujejo separatistične skupine ter oborožene skupine.

 • Politična situacija

  Politična situacija je relativno stabilna. Vendar obstajajo določene politične napetosti.

  20. decembra 2022 je bil preprečen poskus državnega udara.

  Lahko pride do lokalnih demonstracij. Med demonstracijami lahko pride do nasilnih spopadov med demonstranti in varnostnimi silami.

 • Kriminal

  Turisti so največkrat žrtve kraj potnih listov in drugih dragocenosti iz hotelskih sob. Ne nosite dragocenosti ali velikih vsot denarja na plažo in jih ne razkazujte v javnosti. Bodite še posebej previdni pri obisku izoliranih plaž in tržnic ter množičnih prireditev in prizorišč zunaj glavnih turističnih območij, zlasti ponoči.

 • Terorizem

  V Gambiji ni nedavne zgodovine terorističnih napadov. Kljub temu le-teh ni mogoče izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Malarija je pogosta, pojavlja se tudi mrzlica denga in čikungunija, rumena mrzlica, mrzlica doline Rift. Svetujemo preventivne ukrepe za zaščito pred piki komarjev, in sicer nosite ohlapna in svetla oblačila, uporabljajte močen repelent, v nastanitvi se zaščitite z mrežo pred komarji, odstranite potencialna mesta za razmnoževanje komarjev, kot posode s stoječo vodo.

  HIV/AIDS sta pogosta, pojavljata se tudi meningitis in tifusna mrzlica.

  Vnos v državo, uporaba ali posedovanje določenih zdravil je v Gambiji prepovedano (npr. zdravila, ki vsebujejo kodein ali diazepam). Cariniki lahko tovrstna zdravila zasežejo ob prihodu, zato je priporočljivo imeti tovrstna zdravila originalno zapakirana ter s seboj imeti zdravniško potrdilo ali kopijo recepta.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Lokalni zakoni odražajo dejstvo, da je Gambija pretežno muslimanska država. Spoštujte lokalne tradicije, običaje, zakone in vere, da ne užalite drugih, zlasti med svetim mesecem ramazanom ali ob obisku verskih območij.

  V javnosti zunaj glavnih turističnih območij se oblecite in obnašajte skromno. Bari in restavracije običajno strežejo alkoholne pijače, vendar se pijančevanje šteje za žaljivo, kazni za vožnjo pod vplivom alkohola pa so stroge. Poljubljanje kot pozdrav je sprejemljivo, romantično poljubljanje v javnosti pa ne.

  Ves čas morate imeti s seboj osebni dokument ali kopijo osebnega dokumenta s katerim lahko izkažete svojo identiteto.

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo dolge zaporne kazni in visoke denarne kazni.

  Homoseksualna dejavnost je nezakonita in se v konservativni družbi Gambije ne tolerira.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Gambiji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

  Vozni standardi so slabi in ceste močno luknjaste. Vožnja po temi predstavlja dodatno nevarnost zaradi slabe osvetlitve ceste in vozil. V primeru nesreče so možnosti nujne medicinske pomoči zelo omejene. Varnostne kontrolne točke so pogoste na vseh glavnih poteh v Gambiji.

  Obilne padavine lahko povzročijo poplave, ki prekinejo cestne povezave.

 • Denar

  Deževna sezona v Gambiji traja od junija do oktobra.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Deževna sezona v Gambiji traja od junija do oktobra.

 • Priporočila

  Svetujemo pozornost pri uporabi trajekta na relaciji Banjul - Barra. Trajekt ni najbolj zanesljiv, prav tako ni varen.
  Ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom. Ne približujte se potepuškim živalim vključno s psi in opicami – nevarnost ugriza in stekline, ne božajte in ne hranite živali, ki jih srečate, ne hodite bosi po pesku ali vlažnih tleh. Izogibajte se plavanju v stoječi vodi zaradi možnosti okužbe s paraziti. Nastanitev naj bo zaščitena pred komarji – mreže proti komarjem na oknih, zaščitna mreža nad posteljo med spanjem, odstranite posode s stoječo vodo, uporabite klimatsko napravo.
  Redno si umivajte in razkužujte roke, izogibajte se surove ali premalo kuhane hrane živalskega izvora – meso, ribe, mleko, izogibajte se ledenim kockam, surovi zelenjavi, školjkam, svežim sadnim sokovom, pijte ustekleničeno ali prekuhano vodo, skrbite za higieno.

Vstop v Gambijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gambijo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izstopa iz države.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na Konzulatu Gambije v Bukarešti (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.