Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Gabon

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gabon.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Gabonske Republike v Berlinu
Hohensteine Strasse 16
14197 Berlin
T: +49 30 89 73 34 40
E: mail@botschaft-gabun.de
WWW: www.botschaft-gabun.de

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Število kriminalnih dejanj se povečuje še posebej v mestih Libreville in Port-Gentil. Med kriminalnimi dejanji so najpogostejše kraje, oboroženi napadi in posilstva. Svetujemo vam pazljivost na javnih mestih in da s seboj ne nosite dragocenosti ali nakita. Prav tako svetujemo izogibanje izoliranim ali revnejšim predelom mest in samostojne hoje po ulicah v večernih urah. Na tihih ali izoliranih plažah v mestu Libreville in okoli njega je prav tako potrebna pazljivost, ponoči pa je priporočljivo, da plaž ne obiskujete.

Priporočamo uporabo le tistih taksijev, katerih družbe so znane kot zanesljive (npr. hoteli), ter odsvetujemo uporabo katerega koli taksija s ceste.

Zaradi poročil o številnih krajah avtomobilov v Librevillu priporočamo, da med nočno vožnjo ne odpirate avtomobilskih oken in da zaklenete vrata. Med vožnjo ne ustavljajte tujcem, ki prosijo za prevoz. Ker so roparji izkušeni in oboroženi, svetujemo, da se jim ne upirate, saj lahko utrpite resne poškodbe.

Cestne razmere so slabe v večini krajev, zaradi česar je vožnja lahko nevarna. V deževnem obdobju, ki traja od oktobra do sredine decembra in od sredine februarja do maja, so mnoge ceste prevozne le z vozili na štirikolesni pogon. Iz varnostnih razlogov odsvetujemo nočno vožnjo. Na policijskih kontrolnih točkah, ki so pogoste, vam bodo morda pregledali dokumente (potni list, vozniško dovoljenje ali prometno dovoljenje).

V Gvinejskem zalivu prihaja do oboroženih kraj trgovskih ladij. Priporočamo izredno previdnost pri potovanju v obalnih vodah.

Kazni za posedovanje mamil so izredno visoke in običajno vključujejo zaporno kazen.

Priporočamo pitje le prekuhane ali ustekleničene vode ter izogibanje ledenim kockam v pijačah. Ob znakih diareje nemudoma poiščite zdravniško pomoč.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.