Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  V državi lahko pride do politične nestabilnosti, zato obstaja možnost civilnih nemirov. Izogibajte se demonstracijam, shodom ali uličnim zbiranjem. Izogibajte se območjem očitne vojaške ali policijske dejavnosti.

 • Kriminal

  Tveganje resnega kaznivega dejanja je na splošno majhno, vendar so majhne kraje precej pogoste. Pazite na svoje stvari v mestih in drugih priljubljenih turističnih destinacijah, še zlasti zvečer.

  Goljufije s kreditnimi karticami so pogoste. To lahko vključuje naprave za posnemanje kreditnih kartic ali druge vrste kraje podatkov. Bodite previdni pri plačevanju s kreditnimi karticami ali dvigovanju denarja na bankomatih.

 • Terorizem

  Čeprav na Fidžiju ni novejše zgodovine terorizma, napadov ni mogoče izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kopanje zgoraj brez in golota v javnosti sta nezakonita. Pokrijte si ramena in kolena v podeželskih vaseh in med obredi kave.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Številne ceste na Fidžiju so v slabem stanju in so lahko nevarne. Ceste so lahko še posebej nevarne ponoči zaradi pomanjkanja ulične razsvetljave in možnosti, da so na cesti pešci ali potepuške živali. Ponoči se izogibajte cestnemu potovanju izven mestnih območij.

  Uporabljajte samo licencirane taksije z rumeno registrsko tablico.

  Vsi minibusi nimajo licence. Uporabljajte samo tiste z rumenimi tablicami.

 • Denar

  Valuta je fidžijski dolar (FJD).

  Večina hotelov, restavracij in trgovin sprejema glavne kreditne kartice. Bankomati so široko dostopni v glavnih središčih in nekaterih podeželskih območjih. Ob plačilu s kreditno kartico, vam običajno zaračunajo provizijo med 2-5%.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Fidži je na potresnem območju. Lahko pride do občasnih sunkov, ki lahko sprožijo opozorila o cunamiju.

  Sezona tropskih ciklonov običajno traja od novembra do aprila, vendar se cikloni lahko pojavljajo skozi vse leto. V tem obdobju je večja nevarnost močnega vetra, obilnega deževja, poplav, zemeljskih plazov in zapor cest. Poplave so zelo pogoste v centru glavnega mesta in na Koralni obali.

  Ob grebenih in rečnih estuarijih so nevarne plime. Vedno upoštevajte opozorilne znake in še posebej rdeče zastave ter plavajte samo na odobrenih plažah.

 • Priporočila

  Svetujemo vam, da se izogibate političnih zborovanj in se v javnosti ne pogovarjate o političnem stanju v državi. Javna zborovanja in svoboda govora so namreč zakonsko omejeni.

  Zaradi poročil o spolnih napadih, ženskam, ki potujejo same, svetujemo previdnost.

 • Opombe

  Kava-kava je ime za rastlino Piper methysticum in hkrati za napitek iz korenin te rastline, ki je tradicionalna pijača na Fidžiju. Uporablja se v kava-kava obredih. Če ste povabljeni, da se udeležite obreda pitja kave-kave, se zavedajte možnih tveganj zastrupitve jeter.

Vstop na Fidži

Slovenski državljani za vstop na Fidži vizuma ne potrebujejo. Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Fidžija v Londonu (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.