Skoči do osrednje vsebine

Eritreja

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa naslednja potovanja:

  • v obmejni pas z Etiopijo in Džibutijem
  • na mejo s Sudanom
  • na področje severozahodno od Nakh’fa

Vstop v Eritrejo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Eritrejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na Veleposlaništvu Eritreje v Berlinu (v nemščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

V Eritreji je veliko minskih polj, še posebno v bližini meje z Etiopijo. Vožnja po glavnih cestah izven obmejnih področij je relativno varna. V deževnem obdobju je veliko cest neprevoznih.

Za potovanja izven Asmare (v druge predele Eritreje) morajo vsi tujci predhodno zaprositi za potovalno dovoljenje. Za poslovna potovanja se je za dovoljenje potrebno obrniti na Ministrstvo za trgovino in industrijo, medtem ko se je za dovoljenje za turistična potovanja potrebno obrniti na Ministrstvo za turizem, ki se nahaja na aveniji Harnet v Asmari.

Poulične tatvine so zelo maloštevilne v Asmari in drugih mestih. Svetujemo običajno previdnost. Odsvetujemo samostojno sprehajanje po katerem koli mestu, še posebno v večernih urah.

Telefonska omrežja pogosto niso zanesljiva in delujejo le nekaj ur dnevno v Asmari in drugih večjih mestih. Klicanje/pošiljanje SMS-ov s tujimi karticami SIM ni mogoče. SIM kartice domačih ponudnikov lahko kupujejo le osebe, ki imajo dovoljenje za bivanje.

Fotografiranje vladnih in vojaških poslopij ni dovoljeno.

Ob vstopu v državo je potrebno deklarirati tujo valuto (izpolniti je potrebno poseben obrazec in denar pokazati). Obrazec mora biti nato odobren in žigosan. Ob odhodu je potrebno namreč obrazec in denar ponovno pokazati, prav tako je potrebno predložiti potrdilo, da je bil manjkajoči denar zamenjan v uradni menjalnici “Himbol”. Manjše količine dolarjev je dovoljeno porabiti v uradno priznanih hotelih, vendar je potrebno na meji to porabo dokazati z računi. V kolikor omenjenih dokazil nimate, ste lahko oglobljeni.

Gospodarstvo v Eritreji temelji na gotovini. Bankomatov v državi ni. Pomembno je, da menjate denar le v uradni menjalnici "Himbol" in da vam je za vsak izdatek v hotelu izdan račun (tega shranite, saj ga boste potrebovali na meji ob odhodu iz države).