Skoči do osrednje vsebine

Eritreja

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa naslednja potovanja:

  • v obmejni pas z Etiopijo in Džibutijem
  • na mejo s Sudanom
  • na področje severozahodno od Nakh’fa

Vstop v Eritrejo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Eritrejo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo tudi na:

Veleposlaništvu Eritreje v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

V Eritreji je veliko minskih polj, še posebno v bližini meje z Etiopijo. Vožnja po glavnih cestah izven obmejnih področij je relativno varna. V deževnem obdobju je veliko cest neprevoznih.

Za potovanja izven Asmare (v druge predele Eritreje) morajo vsi tujci predhodno zaprositi za potovalno dovoljenje. Za poslovna potovanja se je za dovoljenje potrebno obrniti na Ministrstvo za trgovino in industrijo, medtem ko se je za dovoljenje za turistična potovanja potrebno obrniti na Ministrstvo za turizem, ki se nahaja na aveniji Harnet v Asmari.

Poulične tatvine so zelo maloštevilne v Asmari in drugih mestih. Svetujemo običajno previdnost. Odsvetujemo samostojno sprehajanje po katerem koli mestu, še posebno v večernih urah.

Telefonska omrežja pogosto niso zanesljiva in delujejo le nekaj ur dnevno v Asmari in drugih večjih mestih. Klicanje/pošiljanje SMS-ov s tujimi karticami SIM ni mogoče. SIM kartice domačih ponudnikov lahko kupujejo le osebe, ki imajo dovoljenje za bivanje.

Fotografiranje vladnih in vojaških poslopij ni dovoljeno.

Ob vstopu v državo je potrebno deklarirati tujo valuto (izpolniti je potrebno poseben obrazec in denar pokazati). Obrazec mora biti nato odobren in žigosan. Ob odhodu je potrebno namreč obrazec in denar ponovno pokazati, prav tako je potrebno predložiti potrdilo, da je bil manjkajoči denar zamenjan v uradni menjalnici “Himbol”. Manjše količine dolarjev je dovoljeno porabiti v uradno priznanih hotelih, vendar je potrebno na meji to porabo dokazati z računi. V kolikor omenjenih dokazil nimate, ste lahko oglobljeni.

Gospodarstvo v Eritreji temelji na gotovini. Bankomatov v državi ni. Pomembno je, da menjate denar le v uradni menjalnici "Himbol" in da vam je za vsak izdatek v hotelu izdan račun (tega shranite, saj ga boste potrebovali na meji ob odhodu iz države).


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.