Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  8. januarja 2024 je predsednik razglasil 60-dnevno izredne stanje po vsej državi potem ko je v državnih zaporih prišlo do protestov in pobega vodij kriminalnih tolp. Protestom in pobegu je sledilo povečano število kriminalnih dejanj po vsej državi.

  Ekvadorsko ministrstvo za turizem je turistom priporočilo, da do nadaljnjega ostanejo v svojih hotelih/nastanitvah in le-te zapustijo v primerih nujnih potovanj.

  V okviru izrednega stanje je bila uvedena policijska ura med 23.00 in 5.00. Izjeme pri policijski uri so potniki, ki potujejo na letališča in z njih, ki bodo morali izkazati svojo identiteto z osebnimi dokumenti, ter ustreznimi letalskimi kartami. Priporočamo, da se zaradi dodatnih varnostnih pregledov predčasno odpravite na letališča. Vsa letališča so trenutno odprta, vendar so nekatere letalske družbe odpovedale lete. Priporočamo, da preverite status svojega leta pri letalski družbi ali na spletnem mestu letališča.

  Po razglasitvi izrednega stanja se je povečalo število prijav varnostnih incidentov po vsej državi, zlasti v Guayaquilu in Quitu. Poročali so o vrsti eksplozij, streljanju, zažigu vozil in ugrabitvah policistov in varnostnikov v zaporih. Nedavno je prišlo tudi do incidenta v katerem so bili kot talci vključeni novinarji in uslužbenci državnega televizijskega kanala.

  Potniki bodo verjetno opazili povečano prisotnost vojske in policije okoli ključnih javnih zgradb, letališč in na ulicah. Zaprte so lahko tudi javne zgradbe, nakupovalna središča in večje turistične destinacije. Spremljajte lokalne medije in se izogibajte območjem, ki vključujejo povečano varnostno dejavnost.

  Če se v vaši bližini zgodi incident, ves čas upoštevajte navodila policije in drugih varnostnih organov.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Mesto Guayaquil, južno od avenije Portete de Tarqui.
  Mesti Huaquillas in Arenillas v provinci El Oro.
  Mesta Quevedo, Quinsaloma in Pueblo Viejo v provinci Los Rios.
  Mesto Esmeraldas in vsa območja severno od mesta Esmeraldas v provinci Esmeraldas.
  Območja znotraj 20 km pasu ob meji s Kolumbijo, razen predelov province Carchi: Ekološki rezervat El Angel, mejni prehod Rumichaca, mesto Tulcan, panameriška avtocesta.

 • Politična situacija

  Demonstracije in protesti so pogosti, običajno jih motivirajo politični ali gospodarski dejavniki. Demonstranti redno blokirajo lokalne ceste in glavne avtoceste, pogosto brez predhodnega obvestila. Demonstracije in protesti lahko trajajo več dni ali celo več tednov. Svetujemo, da se izognete vsem tovrstnim dogodkom.

 • Kriminal

  Kriminal je v Ekvadorju zelo razširjen problem. Nasilni zločini, kot so umori, napadi, ugrabitve in oboroženi ropi, so pogosti. Stopnja nasilnega kriminala je znatno višja na območjih, kjer so prisotne mednarodne kriminalne združbe.

  V vodah Ekvadorja in okoli njih je prišlo do piratstva in oboroženih ropov ladij.

 • Terorizem

  Teroristično tveganje je v luči nedavnih dogodkov povečano.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Po zakonu morate imeti pri sebi vedno osebni dokument s katerim lahko izkažete svojo identiteto. Svetujemo, da imate vedno pri sebi kopijo svojega potnega lista, vključno s stranmi z vašo fotografijo in vstopnim žigom Ekvadorja.

  Predvidene kazni za trgovino z drogami ali uživanje drog so stroge, razmere v zaporih pa zelo osnovne.

  Tradicionalni halucinogeni, kot sta ajavaska ali san pedro, se pogosto tržijo in prodajajo turistom kot del ritualnih dejanj ali duhovno čiščenje. Takšne snovi običajno vsebujejo dimetiltriptamin (DMT), močan halucinogen, ki je prepovedan v mnogih drugih državah.

  Istospolni odnosi so v Ekvadorju zakoniti. Vendar pa je lahko lokalni odnos do skupnosti LGBT+ konservativen, še vedno je prisotna družbena diskriminacija.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Ekvadorju potrebujejo slovenski državljani mednarodno vozniško dovoljenje.

  Ekvador ima eno najvišjih stopenj prometnih nesreč v Latinski Ameriki zaradi neprevidne vožnje, prehitre vožnje in slabo vzdrževanih vozil.

  Razmere na cestah so nepredvidljive.

  Nekatera mesta ne dovolijo vožnje vozilom z ekvadorskimi tablicami ob določenih dnevih ali ob prometnih konicah glede na zadnje števke registrske tablice avtomobila. Pred vožnjo preverite, ali obstajajo take omejitve. Če ne upoštevate pravil, vas lahko oglobijo.

 • Denar

  Valuta v Ekvadorju je ameriški dolar.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Deževna sezona običajno traja od oktobra do maja, vendar lahko traja tudi do junija.

  Ekvador se v letih 2023 in 2024 sooča s hudim El Niñom in La Niño. Ta podnebni pojav se pojavi vsakih nekaj let. V tem obdobju lahko pride do močnega deževja, obsežnih poplav in vročega podnebja. Ob močnejših padavinah je večja nevarnost zemeljskih plazov, ki lahko zaprejo ceste.

  V Ekvadorju obstaja velika nevarnost potresov, zlasti v provinci Esmeraldas na severozahodni obali.

  Ob obali in na otočju Galapagos obstaja velika nevarnost cunamijev.

  V visokogorju Ekvadorja in na Galapaškem otočju je veliko aktivnih vulkanov.

  Priporočamo, da spremljate lokalne medije in obvestila glede vremenske napovedi in naravnih nesreč v državi.

 • Priporočila

  Ko se kopate na kateri koli plaži v Ekvadorju, upoštevajte, da so močni valovi in tokovi zelo pogosti, ter da na plažah pogosto ni reševalcev iz vode. Pred kopanjem poiščite zanesljiv lokalni nasvet o varnosti kopanja.

 • Opombe

  Če planinarite v Ekvadorju, se pripravite na visoko nadmorsko višino in nepredvidljivo podnebje.

  Plezanje na ledeniško goro brez uradno pooblaščenega vodnika je nezakonito.

Vstop v Ekvador

Slovenski državljani za vstop v Ekvador vizuma ne potrebujejo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.