Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

22.6.2022

Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v Ekvador, vsaj v času izrednih razmer v državi. Vsem slovenskim državljanom, ki se že nahajajo v Ekvadorju, svetujemo:

  • da izpolnijo spletni obrazec nemenjen tujim turistom, ki ga je objavilo ekvadorsko ministrstvo za turizem z namenom nuditi morebitno pomoč pri premikanju po državi
  • da se izogibajo potovanjem med ekvadorskimi mesti in provincami
  • da pred morebitno potjo preverijo aktualno stanje na cestah na spletni povezavi
  • da potujejo previdno in se izogibajo krajev, kjer potekajo protesti
  • da spremljajo posodobljene informacije na ekvadorskem vladnem spletnem portalu
  • da dosledno upoštevajo navodila ekvadorskih oblasti.

Oktober 2019: V Ekvadorju potekajo večji protesti, občasno opovezani tudi z nasiljem. Od 1.10.2019 so v državi za 60 dni razglašene izredne razmere. Pojavljajo se težave v javnem in letalskem prometu. Slovenskim državljanom, ki so tam ali se v Ekvador odpravljajo, predlagamo, da se povsem izognejo lokacijam, kjer prihaja do protestov, in da dosledno upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Priporočamo spremljanje aktualnih varnostnih razmer s pomočjo lokalnih in mednarodnih medijev, posebej glede stanja v letalskem in železniškem prometu ter mestnega prevoza.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v 20-kilometrski obmejni pas vzdolž meje s Kolumbijo, posebej v province Esmeraldas in Sucumbios, z izjemo uradnega mejnega prehoda na ekvadorsko-kolumbijski meji v mestu Tulcan v provinci Carchi.

Odsvetujemo tudi vsa nenujna potovanja na območja Tarapoa in Cuyabeno, ki se nahajata v provinci Sucumbios, in ekološkega rezervata El Angel, ki se nahaja v provinci Carchi in leži znotraj 20-kilometrskega obmejnega pasu s Kolumbijo.

V začetku leta 2018 je v severni provinci Esmeraldas, ki meji na Kolumbijo, prišlo do več bombnih napadov, vzdolž meje s Kolumbijo pa delujejo tudi skupine gverilcev, preprodajalcev drog in kriminalcev, zato so tuji državljani lahko potencialno žrtve ugrabitev in kriminalnih dejanj.

Vstop v Ekvador

Slovenski državljani za vstop v Ekvador vizuma ne potrebujejo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Zaradi ponovnih vulkanskih izbruhov odsvetujemo vzpone na vulkane Reventador, Sangay, Tungurahua, Chiles in Cerro Negro. Ekvadorske oblasti trenutno ne dovolijo dostopa do vulkana Cotopaxi in Tungurahua. Za javnost je zaprt tudi Nacionalni park Cotopaxi.

Večina potovanj poteka brez težav. Kljub temu potnike opozarjamo, da se je povečalo število hitrih ugrabitev zaradi ropov – ugrabitelji uporabljajo v ta namen rumene taksije, ki so popolnoma podobni uradnim taksijem. Do ugrabitev prihaja ob kateri koli uri in na katerem koli mestu, med drugim tudi pred priznanimi hoteli ali v turističnih krajih. Popotnikom svetujemo, da taksija ne ustavljajo na cesti, pač pa ga naročijo po telefonu ali v hotelu.

Popotnikom priporočamo, da se pred potovanjem pravočasno informirajo o ažurnih informacijah glede obveznih in priporočljivih cepljenjih v Ambulantah za popotnike, ki delujejo v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ekvador sodi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico. Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznosti cepljenj, ko se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination).

V Ekvadorju sta poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virus zika in denga (več o virusu zika). Prav tako je prisotna malarija.

Virusom rumene mrzlice, zike, denge in chikungunye je skupno, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno – spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev. 

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne na območju, kjer je malarija endemična.