Skoči do osrednje vsebine

Dominikanska republika

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Dominikansko republiko

Slovenski državljani za vstop v Dominikansko republiko vizuma ne potrebujejo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Dominikanske Republike na Dunaju
Prinz Eugen Strasse 18/1/33
1040 Dunaj
Avstrija
T: +43 1 505 855 511
E: mprdoiv@yahoo.com

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Na Dominikanski republiki narašča število kriminalnih dejanj (od preprostih odtujitev do oboroženih ropov, tako podnevi kot ponoči), povezanih s prepovedanimi drogami. Ta problematika je prisotna v naslednjih turističnih krajih: Bavaro – Punta Cana (in primestni predeli, kjer se nahajajo številni "all-inclusive" hoteli, Saint-Domingue in Las Terrenas (polotok Samana). Svetujemo kar največjo pozornost.

Svetujemo, da ne uživate, kupujete ali prodajate droge, saj so zagrožene kazni zelo visoke. Za posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so zagrožene visoke zaporne in denarne kazni.

Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

Vročica denga je endemična v Južni Ameriki in na Karibih. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.