Skoči do osrednje vsebine

Dominikanska republika

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  /

 • Kriminal

  Narašča število kriminalnih dejanj (od preprostih odtujitev do oboroženih ropov, tako podnevi kot ponoči), povezanih s prepovedanimi drogami. Ta problematika je prisotna v naslednjih turističnih krajih: Bavaro – Punta Cana (in primestni predeli, kjer se nahajajo številni "all-inclusive" hoteli, Saint-Domingue in Las Terrenas (polotok Samana). Svetujemo kar največjo pozornost.

  Svetujemo previdnost pri potovanju ob meji s Haitijem, saj je v zadnjem času na tem območju prišlo do več oboroženih ropov.

  Prevare: pogosti so osebki, ki se pretvarjajo, da so policaji in ustavljajo vozila. Od tujih voznikov zahtevajo plačilo kazni za izmišljene prestopke. Prave policaje prepoznate po tem, da nosijo oznako z njihovim priimkom, imate pa tudi pravico zahtevati policijsko identifikacijo. Če vas ustavi prometna policija, vedno zahtevaje račun za prometno kazen in kazni ne plačujte na mestu, temveč v preverjeni stavbi policije.

 • Terorizem

  /

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Zika virus.
  Vročica denga je endemična v Južni Ameriki in na Karibih. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem.

  Zdravstvena oskrba: Zdravstveni domovi so v boljšem stanju v velikih mestih. Boljše so založeni privatni ZD, vendar so se pojavili primeri prekomernega zaračunavanja storitev, spremenljive cene ter nepotrebno zadrževanje pacienta v bolnici čez noč. Če boste potrebovali zdravstveno oskrbo, vedno zahtevajte uraden cenik storitev preden je ta opravljena, zahtevajte pomoč v jeziku, ki ga poznate (če ne govorite špansko) ter obvestite oblasti, če menite, da so vam zaračunali ceno, ki ni skladna z uradnim cenikom.
  Pred potovanjem si v izogib takim situacijam tudi uredite ustrezno visoko zdravstveno zavarovanje ta tujino.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Svetujemo, da ne uživate, kupujete ali prodajate droge, saj so zagrožene kazni zelo visoke. Za posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so zagrožene visoke zaporne in denarne kazni.

  Svetujemo tudi, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja: Povečana previdnost pri vožnji. Udeleženci v prometu mnogkrat ne upoštevajo prometnih predpisov. Priporočamo, da se izogibate vožnji ponoči, predvsem izven večjih mest, saj je mnogo vozil dotrajanih z nedelujočimi žarometi in hupami, kar lahko pripelje do nesreč.

  Ceste: večina bolj prometnih cest in avtocest, ki povezujejo mesta, je v dobrem stanju, ceste drugega reda pa so slabše. Ponekod manjkajo oznake voznih pasov, zato vozila velikokrat vozijo po napačnem pasu in v narobno smer. Pogoste so vojaške blokade cest, posebej v območjih ob meji s Haitijem. Priporočamo, da ne vozite v temi, ste še posebej pozorni, če ste na cesti med prazniki ter ste previdni kot pešci, saj vam marsikdo ne bo dal prednosti. Povečuje se tudi število nesreč s skuterji, v katerih so udeleženi turisti. Če najamete skuter: vozite previdno, vedno uporabljajte čelado, izogibajte se cestam v slabem stanju. Če ste vpleteni v prometno nesrečo, vas policija lahko legalno zadrži dokler okoliščine nesreče niso raziskane. Imeti morate mednarodno vozniško dovoljenje.

 • Denar

  Dominikanski peso.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Sezona orkanov na Karibih običajno traja od julija do oktobra. Bodite pozorni na lokalna vremenska poročila ter upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

 • Priporočila

  Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

Vstop v Dominikansko republiko

Slovenski državljani za vstop v Dominikansko republiko vizuma ne potrebujejo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.