Skoči do osrednje vsebine

Demokratična republika Kongo

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja v vzhodni in severovzhodni del Demokratične republike Kongo. Prav tako odsvetujemo vsa nenujna potovanja v preostale dele države, tudi v Kinšaso.

Vstop v Demokratično republiko Kongo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Demokratično republiko Kongo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Demokratične republike Kongo v Rimu
Via Barberini, 3
00187 Roma
T: +39 64 201 07 79

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Redno potekajo spopadi med uporniškimi skupinami (npr. M23) in vojsko, in sicer severno od mesta Goma, v bližini meje z Ruando. Varnostno stanje v mestu Goma in na širšem področju vzhodnega dela Demokratične republike Kongo ostaja zelo nestabilno.

V državi, vključno z glavnimi mesto Kinšaso, prihaja do demonstracij, ki se večkrat sprevržejo v nasilne. Lokalne oblasti lahko uvedejo policijsko uro brez opozorila. Svetujemo, da se izogibate velikim množicam in protestom ter da spremljate razvoj političnih dogodkov v državi in morebitne napovedi protestov ali kakršnega koli drugega dogodka, ki bi utegnil poslabšati varnostno stanje.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vstop v Demokratično republiko Kongo iz Ugande, Burundija in Ruande. Priporočamo, da v Demokratično republiko Kongo ali iz nje ne vstopate po kopnem, razen skozi Gomo ali Bukavu ter preverite vnaprej glede odprtih mejnih prehodov.

V državi je povečano število kriminalnih dejanj. Tujci so še posebej priljubljena tarča pouličnih roparjev v Kinšasi, mnogokrat v bližini hotelov in supermarketov v centru mesta. Povečuje se tudi število ropov otroških tolp.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.