Skoči do osrednje vsebine

Demokratična republika Kongo

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja v vzhodni in severovzhodni del Demokratične republike Kongo. Prav tako odsvetujemo vsa nenujna potovanja v preostale dele države, tudi v Kinšaso.

Vstop v Demokratično republiko Kongo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Demokratično republiko Kongo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Demokratične republike Kongo v Rimu
Via Barberini, 3
00187 Roma
T: +39 64 201 07 79

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Redno potekajo spopadi med uporniškimi skupinami (npr. M23) in vojsko, in sicer severno od mesta Goma, v bližini meje z Ruando. Varnostno stanje v mestu Goma in na širšem področju vzhodnega dela Demokratične republike Kongo ostaja zelo nestabilno.

V državi, vključno z glavnimi mesto Kinšaso, prihaja do demonstracij, ki se večkrat sprevržejo v nasilne. Lokalne oblasti lahko uvedejo policijsko uro brez opozorila. Svetujemo, da se izogibate velikim množicam in protestom ter da spremljate razvoj političnih dogodkov v državi in morebitne napovedi protestov ali kakršnega koli drugega dogodka, ki bi utegnil poslabšati varnostno stanje.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vstop v Demokratično republiko Kongo iz Ugande, Burundija in Ruande. Priporočamo, da v Demokratično republiko Kongo ali iz nje ne vstopate po kopnem, razen skozi Gomo ali Bukavu ter preverite vnaprej glede odprtih mejnih prehodov.

V državi je povečano število kriminalnih dejanj. Tujci so še posebej priljubljena tarča pouličnih roparjev v Kinšasi, mnogokrat v bližini hotelov in supermarketov v centru mesta. Povečuje se tudi število ropov otroških tolp.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.