Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Politične razmere v Bocvani so stabilne. Občasno prihaja do političnih demonstracij. Izogibajte se le-teh.

 • Kriminal

  Napadi na turiste so redki, vendar se stopnja kriminala povečuje zlasti v večjih mestih Gaborone, Francistown in Maun. Vlomi v hiše, ki jih pogosto izvajajo oborožene tolpe, so pogosti. Ropi se dogajajo tudi v turistično obljudenih območjih kot so restavracije in hoteli.

  Kraje iz parkiranih avtomobilov se pogoste in tatovi ciljajo na avtomobile, ki čakajo na semaforju. Dragocenosti hranite izven pogleda in na varnem mestu. Če ste napadeni, se ne upirajte.

  Pojavljajo se primeri posilstva in drugih spolnih prestopkov. Svetujemo povišano previdnost v večernih in nočnih urah.

 • Terorizem

  V Bocvani ni nedavne zgodovine terorističnih napadov. Vendar le-teh ni možno izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  8. novembra 2023 je prišlo do izbruha stekline v Ngamilandu, na območju Delte na severozahodu države.

  Občasno prihaja do izbruhov antraksa med divjimi živalmi. Ne dotikajte se mrtvih živali ali trupel. Če sumite, da ste prišli v stik z antraksom, nujno poiščite zdravniško pomoč.

  Nevarnost ugriza klopov v divjini je velika.

  V državi je prisotna malarija, mrzlica denga, čikungunija, tifusna mrzlica in možnost okužbe s HIV.

  Kopanje v rekah in jezerih ni priporočljivo zaradi divjih živali in bolezni, ki se prenašajo po vodi.

  Zdravstvena oskrba v Bocvani je dobra v večjih mestih, vendar je zdravstvena infrastruktura in komunikacija na podeželju omejena.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Po zakonu morate vedno imeti pri sebi osebni dokument s katerim lahko izkažete svojo identiteto. Zadostuje fotokopija potnega lista.

  Uživanje in tihotapljenje drog je resno kaznivo dejanje. Predvidene kazni so zelo stroge.

  Fotografiranje ali snemanje video posnetkov v bližini vojaških in vladnih stavb je prepovedano. Pred slikanjem domačinov je slednje priporočljivo vprašati za dovoljenje.

  Nezakonito je kupovati, prodajati, ubijati ali ujeti katero koli zaščiteno divjo žival ali trgovati z njenimi deli. Tisti, ki jih ujamejo pri lovu, nakupu ali trgovanju s takšnim blagom, bodo kazensko preganjani. Predvidene kazni so zelo stroge.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Bocvani je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje. Tega lahko uporabljate do 90 dni, nato pa je potrebno zaprositi za bocvansko vozniško dovoljenje. Vožnja zunaj urbanih središč je lahko nevarna, saj se divje živali in drobnica lahko sprehajajo po cestišču, zaradi tega lahko pride do prometnih nesreč. Če potujete z avtomobilom uporabljajte GPS, satelitski telefon in imejte pri sebi zalogo vode do 5 litrov na osebo, zalogo hrane in komplet prve pomoči, preverite ali imate dovolj goriva, ker so bencinski servisi lahko zelo oddaljeni, pred potovanjem seznanite tretjo osebo. Izogibajte se vožnji ponoči.

 • Denar

  Valuta v Bocvani je bocvanska pula.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Bocvana občasno trpi za sušami in poplavami. Zgodi se lahko, da huda neurja poškodujejo ceste in mostove.

  Spremljajte lokalno vremensko napoved, ter opozorila in navodila lokalnih oblasti.

 • Priporočila

  Narodni parki in rezervati in druga turistična območja so na splošno varna, vendar bodite pozorni na nepredvidljivo vedenje divjih živali. Svetujemo upoštevanje pravil rezervata in skrbnika parka.
  Kopanje v rekah in jezerih odsvetujemo zaradi prisotnosti bakterij in potencialno nevarnih živali v vodi.
  Ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom. Ne približujte se potepuškim živalim vključno s psi– nevarnost ugriza in stekline, ne božajte in ne hranite živali, ki jih srečate, ne hodite bosi po pesku ali vlažnih tleh. Nastanitev naj bo zaščitena pred komarji – mreže proti komarjem na oknih, zaščitna mreža nad posteljo med spanjem, odstranite posode s stoječo vodo, uporabite klimatsko napravo. Ne uporabljajte zdravil kupljenih na ulici.

Vstop v Bocvano

Slovenski državljani za vstop v Bocvano vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.