Skoči do osrednje vsebine

Barbados

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop na Barbados

Slovenski državljani za vstop na Barbados vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj za čas potovanja po Barbadosu.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Generalni Konzulat Barbadosa na Dunaju.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo previdnost, saj občasno prihaja do nasilnih oblik kriminalnih dejanj. Po podatkih občasno prihaja do napadov na turiste (oboroženi ropi, spolni napadi, odtujitve denarnic, torbic, nakita in drugih predmetov). 

Posebno pozornost svetujemo pri samostojnem sprehajanju izven glavnih cest. 

Za vožnjo avtomobila po Barbadosu je potrebno pri barbadoških organih pridobiti začasno vozniško dovoljenje. Tega se pridobi na osnovi predložitve nacionalnega ali mednarodnega vozniškega dovoljenja.

Zagrožene kazni za prekrške v zvezi z drogami so zelo visoke. Svetujemo, da svojo prtljago spakirate sami.

Vročica denga je v državi endemična. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter mrežami za komarje. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoralgična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.