Skoči do osrednje vsebine

Barbados

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop na Barbados

Slovenski državljani za vstop na Barbados vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj za čas potovanja po Barbadosu.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Generalni Konzulat Barbadosa na Dunaju.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo previdnost, saj občasno prihaja do nasilnih oblik kriminalnih dejanj. Po podatkih občasno prihaja do napadov na turiste (oboroženi ropi, spolni napadi, odtujitve denarnic, torbic, nakita in drugih predmetov). Posebno pozornost svetujemo pri samostojnem sprehajanju izven glavnih cest. 

Za vožnjo avtomobila po Barbadosu je potrebno pri barbadoških organih pridobiti začasno vozniško dovoljenje. Tega se pridobi na osnovi predložitve nacionalnega ali mednarodnega vozniškega dovoljenja.

Zagrožene kazni za prekrške v zvezi z drogami so zelo visoke. Svetujemo, da svojo prtljago spakirate sami.

Vročica denga je v državi endemična. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter mrežami za komarje. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoralgična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droben rdečkast izpuščaj.