Skoči do osrednje vsebine

Azerbajdžan

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času epidemije COVID-19

Karantena in zdravljenje sta samoplačniška. Ker v državi poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. Negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo postaja standard.

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vstop in izstop iz države tujcem do 01.12.2020 ni mogoč, razen za imetnike dovoljenj za prebivanje. V primeru izjem, je potrebno zaprositi za vizum na veleposlaništvu Azerbajdžana, ki presodi, ali je izjema upravičena z izdajo, oz. zavrnitvijo vizuma. Vse izjeme morajo pri vstopu v državo predložiti negativni test. V kolikor zdravstveno osebje na meji simptome pri potniku zazna, mu je odrejena 14 dnevna karantena. COVID test je potrebno opraviti tudi ob izstopu iz države.

Mejni prehodi na kopnem so zaprti za potniški promet.

Vstop v Azerbajdžan

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Azerbajdžan. Izjeme so imetniki diplomatskih in službenih potnih listov.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na Veleposlaništvu Republike Azerbajdžan na Dunaju oziroma preko spletne strani ASAN Visa.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Odsvetujemo potovanja v regijo Gornjega Karabaha in vojaško okupiranega ozemlja okoli te regije. Čeprav sta Azerbajdžan in Armenija l. 1994 dosegla premirje, so mejni incidenti dokaj redni, nekatera področja pa so tudi minirana.

Azerbajdžan opozarja vse popotnike, da je regija Gornjega Karabaha sestavni del njihovega državnega ozemlja in šteje vstop v območje brez njihovega soglasja kot nelegalen.

Svetujemo, da ne poskušate prečkati azerbajdžansko-ruske meje po kopnem, saj je ta zaprta za tujce. V kolikor imate ustrezen vizum, lahko prečkate azerbajdžansko-iransko mejo pri Astari.

Po poročanjih prihaja do primerov, ko se tatovi tujcem izdajajo za policiste, včasih v civilu, ter pod pretvezo, da je popotniku veljavnost dokumentov za prebivanje v Azerbajdžanu pretekla ali ni verodostojna, zahtevajo plačilo visoke globe.

Vožnja po državi, razen v obmejnih predelih, poteka tekoče. Mednarodna meja z Gruzijo je odprta, in sicer preko dveh mejnih prehodov: Lagodekhi in Rdeči most (Qırmızı Körpü). Vozilo s tujimi registrskimi tablicami, ki vstopi v Azerbajdžan,  ni obdavčeno, v kolikor v državi ostane do največ 30 dni – pri tem se upošteva trajanje veljavnosti vizuma lastnika avtomobila. Kakovost cest v državi je kljub bistvenim izboljšavam kakovosti glavnih cest (Baku-Tbilisi ; Baku-Guba) v relativno slabem stanju.

Za bivanje v Azerbajdžanu, ki traja 30 ali več dni, se je potrebno prijaviti na krajevni policijski postaji v roku treh (3) dni po vstopu v državo.

Za bivanje nad 90 dni je potrebno pri Migracijskem uradu zaprositi za dovoljenje za bivanje.

Pri prečkanju azerbajdžanske meje pazite, da vam mejni organi v potni list odtisnejo vstopni / izstopni žig.

V primeru prekoračitve dovoljenega časa bivanja v Azerbajdžanu, se je potrebno zglasiti na zgoraj omenjenem Migracijskem uradu, kjer ob plačilu globe, prejmete dovoljenje, s katerim lahko zapustite državo v roku 48 ur.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.