Skoči do osrednje vsebine

Azerbajdžan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo potovanja v regijo Gornjega Karabaha in vojaško okupiranega ozemlja okoli te regije. Azerbajdžan opozarja vse popotnike, da je regija Gornjega Karabaha sestavni del njihovega državnega ozemlja in šteje vstop v območje brez njihovega soglasja kot nelegalen.

  Svetujemo, da ne poskušate prečkati azerbajdžanskih kopenskih meja, saj so le – te v večini zaprte za Tujce. Trajno zaprte so azerbajdžansko-ruske in azerbajdžansko –armenske ter vse meje okoli Gornjega Karabaha. V kolikor imate ustrezen vizum, lahko prečkate azerbajdžansko-iransko mejo in azerbajdžansko – gruzijsko mejo. Opozarjamo, da se tudi uradno odprtih kopenskih meja, včasih ne da prečkati zaradi najrazličnejših razlogov, svetujemo uporabo letališč.

 • Politična situacija

  Politične razmere v Azerbajdžanu so na splošno mirne, vendar lahko pride do demonstracij in shodov opozicije. Izogibajte se večjim zbiranjem in kakršnim koli demonstracijam.

 • Kriminal

  Stopnje kriminala v Bakuju so na splošno nizke, vendar splošna previdnost ni odveč.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Za bivanje v Azerbajdžanu, ki traja 30 ali več dni, se je potrebno prijaviti na krajevni policijski postaji v roku treh (3) dni po vstopu v državo. Za bivanje nad 90 dni je potrebno pri Migracijskem uradu zaprositi za dovoljenje za bivanje.

  Azerbajdžan je sekularna država, vendar se nekateri ljudje držijo islamskih praks in prepričanj. Obnašajte se diskretno in spoštujte verske in družbene tradicije, da ne bi užalili lokalnih prebivalcev. V Bakuju se lokalne in tuje ženske običajno oblačijo v zahodnjaška oblačila. Za moške v Bakuju je zdaj bolj sprejemljivo, da v poletnih mesecih nosijo kratke hlače, zunaj Bakuja pa lahko pritegnejo nezaželeno pozornost.

  Fotografiranje vojaških objektov in opreme je strogo prepovedano.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja po državi, razen v obmejnih predelih, poteka tekoče. Mednarodna meja z Gruzijo je odprta, in sicer preko dveh mejnih prehodov: Lagodekhi in Rdeči most (Qırmızı Körpü). Vozilo s tujimi registrskimi tablicami, ki vstopi v Azerbajdžan, ni obdavčeno, v kolikor v državi ostane do največ 30 dni – pri tem se upošteva trajanje veljavnosti vizuma lastnika avtomobila. Kakovost cest v državi je kljub bistvenim izboljšavam kakovosti glavnih cest (Baku-Tbilisi ; Baku-Guba) v relativno slabem stanju.

  Metro v Bakuju je primerno vzdrževan in ima osnovno varnostno opremo in postopke. Znaki so v azerbajdžanskem in angleškem jeziku. Na vsaki postaji je policija in varnostni pregledi torb in stvari.

  Če potujete s kopenskim vlakom, zavarujte svoje dragocenosti, ne puščajte kupeja brez nadzora in zaklenite vrata od znotraj.

 • Denar

  Valuta Azerbajdžana je manat (AZN).

  Vse blago in storitve so plačane v lokalni valuti. Evre je enostavno zamenjati. Večji hoteli, supermarketi in restavracije v Bakuju običajno sprejemajo kreditne kartice. Bankomati so v večini večjih mest.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Kavkaz je območje redne potresne aktivnosti, čeprav v zadnjem času v Azerbajdžanu ni bilo hujših potresov.

Vstop v Azerbajdžan

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Azerbajdžan. Izjeme so imetniki diplomatskih in službenih potnih listov. Za vizum lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Republike Azerbajdžan na Dunaju oziroma preko spletne strani ASAN Visa (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.