Skoči do osrednje vsebine

Argentina

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Število primerov virusne mrzlice denge v Argentini je leta 2023 na rekordnih ravneh. Bolezen se pojavlja v severni polovici države, vključno z mestom in provinco Buenos Aires, ki je območje z večjim številom obolelih. Gre za avtohtono kroženje virusa mrzlice denge, ne za uvožene primere.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Protestniki (piqueteros) pogosto blokirajo večje ceste v mestu ali vpadnice v Buenos Aires. Protesti se pojavljajo tudi v notranjosti države, predvsem v prestolnicah provinc. Spremljajte lokalne medije in se izogibajte protestom. Zaradi protestov so v Buenos Airesu pogosto večji zastoji. Svetujemo, da se zato odpravite na mednarodno letališče Ministro Pistarini v Ezeizi dovolj zgodaj in pravočasno preverite predviden čas potovanja. Leto 2023 je v Argentini volilno, zato so protesti nekoliko pogostejši in intenzivnejši. Večinoma potekajo mirno, vendar se nasilja v njih ne more izključiti.

 • Kriminal

  Večina potovanj po Argentini poteka brez večjih težav. Kljub temu priporočamo, da ste pozorni na osebne predmete na javnih krajih, v gneči in predvsem v večjih in turističnih mestih (Buenos Aires, Rosario, Cordoba, Mendoza itd). Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta kraja s pomočjo odvračanja pozornosti in goljufije. Posebno pozornost svetujemo v restavracijah in kavarnah, na javnih prevoznih sredstvih, avtobusni in železniški postaji (še posebej v Retiru in Constitucion v Buenos Airesu) ter ob gneči v vseh turističnih krajih. Bodite pozorni na svoje torbe v restavracijah in na mobilne telefone ob uporabi na javnih mestih. Slednje vam lahko iztrgajo iz rok, tudi iz avtobusa ali podzemne železnice, če boste v bližini vrat.

  Prihaja tudi do oboroženih ropov, ki so izvedeni hitro z uporabo motorjev, na katerih lahko sedita dve osebi. Če ste žrtev ropa, nemudoma izročite vse svoje imetje ter se ne upirajte. Napadalci so lahko oboroženi in pod vplivom prepovedanih substanc ter zato nerazsodni. V nočnih klubih in barih imejte pod nadzorom svojo pijačo, da vam ne podtaknejo neželenih substanc.
  V Buenos Airesu bodite posebej previdni v mestnih četrtih San Telmo, La Boca, Retiro, Constitución, peš conah na turističnih ulicah Florida/Lavalle, avenijah Rivadavia in Corrientes v bližini Obeliska. Izogibajte se revnejših četrti in krajev, kjer bi bili osamljeni, kakor tudi parkov v času, ko v njih ni ljudi. V četrti La Boca se zadržujte v turističnem predelu Caminito in med posameznimi znamenitostmi (Caminito, Usina del Arte in stadion Boca Juniors) uporabljajte raje javni transport ali taksi. Odsvetujemo pešačenje in kolesarjenje med navedenimi znamenitostmi.
  Pozornost svetujemo pri vožnji po provinci Misiones v bližini meje s Paragvajem in Brazilijo. Na tem področju prihaja do tihotapljenja. Zagrožene kazni za trgovce z drogo so višje od treh let.
  S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali ur. Potni list pustite v hotelskem sefu, s seboj imejte fotokopijo osebnih dokumentov (na e-pošto si shranite skenirani verziji). Uporabljajte remise, ki jih naročite s telefonom, taksije, ki imajo napis "radiotaxi" ali naročajte vozila/taksije preko aplikacij, kot je na primer Cabify. Na ulici ne sprejemajte ponudb za ekskurzije. To storite v uradnih turističnih agencijah.
  V primeru, da bi ste žrtev ropa/tatvine, na policijski postaji pridobite policijski zapisnik. V Buenos Airesu se Turistična policijska postaja nahaja na Av. Corrientes 436. Telefonske številke stacionarnega telefona so +54 911 4323 8900 (ext: 116310) / +54 11 6633 5656 in mobilnega telefona (povezava z aplikacijo WhatsApp) +54 11 5050 9260 in +54 911 5050 3293; elektronski naslov: serv.turista@gmail.com. Nekatere varnostne dogodke (npr. žeparjenje, kraje manjših vrednosti) lahko prijavite tudi preko spletnega formularja Mestne policije, kjer so dostopne tudi druge informacije in varnostni nasveti. Predstavniki turistične policije govorijo angleško in so dostopni 24/7.
  V nujnih primerih pokličite policijo na 911. Nujna zdravniška pomoč je dosegljiva na 107 (Sistema de Atención Medica de Emergencia – SAME).
  Varnost žensk: Pojavilo se je več primerov napadov na ženske, ki so same hodile ali kolesarile blizu Čilenske meje.
  Spletni zmenki: prijavljenih je bilo veliko primerov tatvin izvedenih pod pretvezo zmenka. Ljudi ne vabite v svojo nastanitev, vedno se srečajte z njimi na javnih mestih, ki jih vi predlagate, s seboj imejte majhno vsoto denarja. Dokumente imejte skrbno spravljene na varnem mestu.

 • Terorizem

  /

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Predvsem v severni polovici države, vključno z mestom in delom province Buenos Aires je prisoten virus denge, ki povzroča istoimensko virusno vročinsko bolezen oziroma mrzlico. Prisotna sta tudi virusa zike, v provincah ob meji z Bolivijo, Brazilijo in Paragvajem, pa tudi rumene mrzlice. Cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo, če potujete v severne in severno-zahodne gozdnate predele Argentine (vključno s slapovi Iguazu).

  Vse tri bolezni se širijo s pikom okuženega tigrastega komarja, zato svetujemo zaščito pred piki komarjev z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami.

  Hrana in voda: Mnogo bolezni se lahko pojavi zaradi pokvarjene hrane ter okužene vode. Pred konzumiranjem vedno preverite stanje živil. Izogibajte se stika vode z očmi pri aktivnostih v vodi, posebej po poplavah ali močnem deževju.

Splošno

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Argentini se zahteva mednarodno vozniško dovoljenje. Promet v Buenos Airesu je kaotičen, voznih pasov na večpasovnih avenijah se pogosto ne drži, prav tako ne hitrostnih omejitev, čeprav so v mestih nameščene kamere in radarji. Motoristi in električni skuterji vozijo hitro in med avtomobili, vozniki ne ustavljajo zmeraj ob rdeči luči. Kolesarji vozijo po kolesarskih dvosmernih stezah, ki potekajo po enosmernih ulicah.

  Če si boste avto izposodili svetujemo, da to storite v enem izmed mednarodnih podjetij izposoje avtomobilov. Ob izposoji izberite opcijo, ki obsega vsa zavarovanja.

  Med vožnjo z avtomobilom po večjih mestih imejte zaprta okna. Avtomobilska vrata zaklenite takoj, ko vstopite v avto. Avto parkirajte v parkirni hiši ali parkirišču.

  Ceste: Pozimi, med junijem in septembrom, pogosto zaprejo kopenske mejne prehode s Čilami in Bolivijo, zaradi slabega stanja cest. Če potujete v tem času, spremljajte regionalno vremensko napoved in sledite navodilom lokalnih oblasti.

 • Denar

  Denar: argentinski peso.
  Ne sprejemajte ponudb za menjavo denarja na ulici. Prosite predstavnike hotela ali uradnega turističnega vodnika za informacijo o menjavi denarja. Če boste denar dvigovali na bankomatu, to storite le v banki.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Obstaja tveganje potresov vzdolž Andov po celotni dolžini Argentine (predvsem v provincah Mendoza, San Juan in Jujuy). Naravne nesreče sicer niso pogoste.

 • Priporočila

  Če bi po 90 dnevih želeli podaljšati bivanje v Argentini, se o možnostih za podaljšanje bivanja še pred potekom 90 dni pozanimajte pri argentinskih migracijskih organih.

  Za vstop v državo je potreben le veljavni potni list. Slovenski državljani za vstop v Argentino in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo.

  Nujna zdravniška pomoč je dosegljiva na 107 (Sistema de Atención Medica de Emergencia – SAME). Če v Buenos Airesu potrebujete zdravnika se lahko obrnete na zasebno bolnišnico Hospital Aleman, Av. Pueyerredon 1640, tel.: +54 11 4827-7000. Obstajajo tudi druge zasebne bolnišnice, vse so praviloma boljše od javnih zdravstvenih ustanov. Izmed javnih bolnišnic je najbolje obiskati bolnišnico Hospital Fernandez, Av. Cerviño 3356.

 • Opombe

  Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

Vstop v Argentino

Slovenski državljani za vstop v Argentino in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne listine z vstopnimi žigi. Če bi po 90 dnevih želeli podaljšati bivanje, se še pred potekom 90 dni o tem pozanimajte pri argentinskih migracijskih organih.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.