Skoči do osrednje vsebine

Argentina

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času COVID-19

(posodobljeno 13.9.2021)

Državljani Slovenije, ki niso rezidenti Argentine, v državo trenutno ne morejo vstopiti.

Vstop v državo ni prost, trenutne izjeme so:

  • Prevozniki in posadke katere koli nacionalnosti;
  • Državljani Argentine in rezidenti;
  • Tujci, ki dobijo ustrezno dovoljenje Migracijskega urada Argentine za opravljanje dela ali komercialne dejavnosti, za diplomatske misije, za udeležbo na športnih dogodkih ali za namene združitve družine z državljani ali rezidenti Argentine;
  • Tujci, ki dobijo ustrezno dovoljenje Migracijskega urada Argentine za nujne obiske svojih bližnjih družinskih članov,
  • Tujci v tranzitu, ki ne sme biti daljši od 24 ur.

Vsi, ki vstopijo v državo morajo izpolniti naslednje pogoje:

  • podpisati izjavo (Declaración Jurada Electronica para el Ingreso Territorial Nacional), ki je dostopna na spletni strani www.migraciones.gov.ar
  • opravljen negativen PCR COVID-19 test (osebe starejše od 6 let), ki mora biti narejen do 72 ur pred letom, predložen ob izpolnitvi izjave in ob vstopu na letalo (ali potrdilo o prebolelosti v zadnjih 90 dnevih),
  • zdravstveno zavarovanje, ki mora imeti kritje za zdravljenje, tudi bolnišnično, bolezni COVID-19 po celotni državi.
  • merjenje temperature pred vstopom na krov.

Ob prihodu v državo bo potrebna karantena v obdobju 10 dni, vsak potnik mora opraviti še test ob vstopu v državo in tretjega sedem dni po vstopu. Tisti, katerih test ob prihodu v državo je pozitiven, morajo karanteno opraviti v posebej določenih nastanitvenih objektih.

V veljavi so ukrepi za zajezitev COVID-19 v državi in se redno spreminjajo.

Vstop v Argentino

Slovenski državljani za vstop v Argentino in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne listine z vstopnimi žigi.

V kolikor bi po 90 dnevih želeli podaljšati bivanje, se o možnostih za podaljšanje bivanja pozanimajte pri argentinskih migracijskih organih.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Večinoma se po Argentini potuje brez večjih težav. Kljub temu priporočamo, da ste pozorni na osebne predmete na javnih krajih in predvsem v večjih mestih (Buenos Aires, Mendoza). Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta kraja s pomočjo odvračanja pozornosti, kraja torb, žeparjenje in oboroženi ropi. Posebno pozornost svetujemo v restavracijah in kavarnah, na javnih prevoznih sredstvih in v turističnih krajih.
 
Zelo bodite pozorni na torbe, svetujemo vam, da jih nikjer ne odlagate in jih imate ves čas pri sebi oz. v naročju tudi, ko ste v lokalih. Turisti so večkrat okradeni tako, da se jih "po pomoti" polije z vodo ali kakšno drugo tekočino in nato nekdo takoj priskoči na pomoč, v vmesnem času pa se odtuji torba ali osebni predmet. Previdni bodite tudi pri uporabi mobilnega telefona na javnih mestih, saj vam ga lahko iztrgajo iz rok.

S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Potni list pustite v hotelskem sefu in s sabo ves čas nosite fotokopijo potnega lista. Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

V Buenos Airesu bodite še posebej previdni v mestnih četrtih San Telmo, La Boca, Retiro, Constitución, ulici Florida, aveniji Rivadavia in aveniji Corrientes v bližini obeliska. V četrti La Boca se zadržujte samo v turističnem predelu Caminito.

V primeru, da bi vas oropali, pojdite takoj na policijo in pridobite policijski zapisnik.

V Buenos Airesu je policijska postaja namenjena turistom na Av. Corrientes 436, tel. št. + 54 11 4309 9700, elektronski naslov: serv.turista@gmail.com
 
Skupine protestnikov (piqueteros) občasno blokirajo večje ceste, ki peljejo v Buenos Aires. Zaradi tega lahko nastanejo zastoji. Spremljajte medije in se izogibajte demonstracijam.
 
Za vožnjo po Argentini je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje. Med vožnjo z avtomobilom po večjih mestih imejte zaprta okna in zaklenjena vrata.
 
Pozornost svetujemo pri vožnji po provinci Misiones v bližini meje s Paragvajem in Brazilijo. Na tem področju prihaja do tihotapljenja dobrin. Pred vožnjo po tem področju se za nasvet obrnite na lokalno policijo. Zagrožene kazni za trgovce z drogo so višje od treh let.

Poroča se o prisotnostih zika virusa v državi (več o virusu zika). Prisoten je tudi virus denge, ki se širi s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo, če potujete v severne in severno zahodne gozdnate predele Argentine (vključno s slapovi Iguazu).


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.