Skoči do osrednje vsebine

Alžirija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Posvečajte veliko pozornosti osebni varnosti.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa potovanja znotraj 50 km pasu od meje s Tunizijo zaradi terorističnih in kriminalnih dejavnosti ter visokega tveganja za ugrabitev.
  Odsvetujemo vsa potovanja znotraj 250 km pasu od meja z Libijo, Nigrom, Malijem in Mavretanijo zaradi terorističnih in kriminalnih dejavnosti.
  Odsvetujemo vsa potovanja po kopnem v puščavi Sahara zaradi terorističnih in kriminalnih dejavnosti.
  Odsvetujemo vsa potovanja v regijo Kabylia, na severovzhodu države zaradi nadaljevanja nemirov in spopadov med vojsko in terorističnimi skupinami ter visokega tveganja za ugrabitev.
  Odsvetujemo vsa potovanja na obmejni pas z Marokom, zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev. Prehod meje z Marokom je prepovedan.
  Odsvetujemo potovanja v južni del države, in sicer v province Bord Badju Mokhtar, In Guezzam, Tamanrasset, Djanet in Illizi, saj obstaja možnost, da vas ugrabijo, ali da postanete žrtev terorističnih ali drugih dejanj. Odsvetujemo potovanje v obmejno območje z Malijem v provinci Adrar.

 • Politična situacija

  Različne vrste demonstracij in protestov se pojavljajo občasno, zlasti ob petkih. Za demonstracije in druge oblike protestov veljajo različne zakonske omejitve. Svetujemo, da se izogibate političnim demonstracijam in protestom. Sledite navodilom lokalnih varnostnih organov.

 • Kriminal

  Medtem ko večina obiskov v Alžiriji mine brez težav, pa v nekaterih predelih večjih mest lahko pride do ropov in tatvin. Izogibajte se območjem, ki jih ne poznate, zlasti ponoči. S seboj ne nosite velike količine denarja ali dragocenosti.

 • Terorizem

  Teroristična grožnja v državi je visoka.

  Teroristični napadi so usmerjeni zoper oblasti in varnostnih organov, vendar so lahko napadi vsesplošni in usmerjeni zoper tujce. Bodite previdni in pozorni, upoštevajte posebne nasvete in navodila lokalnih varnostnih organov.

  V Alžiriji so prisotne številne teroristične skupine. Največja prisotnost je v južni puščavski regiji in na območjih, ki mejijo na Tunizijo, Libijo, Niger, Mali in Mavretanijo. Teroristi v manjšem številu delujejo tudi v gorskih območjih na severu in v večjih mestih.

  Glavno teroristično grožnjo predstavlja Al Kaida v islamskem Magrebu (AQ-M) in druge regionalne islamistične skupine, vključno z Al Murabitunom in podružnicami ISIS. Obstaja tudi grožnja posameznikov, ki jih navdihujejo teroristične skupine.

  Obstaja tudi grožnja ugrabitve obiskovalcev v Alžiriji, zlasti na že prej omenjenih območjih.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Alžirija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, običajev, navad in religije ter spoštljivo obnašanje še posebno v času ramadana in pri obisku verskih središč.

  Posedovanje, uporaba in tihotapljenje drog (previdnost velja tudi pri nekaterih zdravilih na recept) so resna kazniva dejanja, za katere je zagrožena tudi zaporna kazen.

  Konec tedna je v petek in soboto. Čeprav Alžirija proizvaja vino in pivo, večina restavracij ne streže alkohola (nakup je možen v trgovinah in restavracijah oz. barih z licenco), med ramadanom pa ga ne strežejo nikjer.

  Ženske se v Alžiriji oblačijo v najrazličnejših slogih, vključno z evropskimi, in jim ni treba pokrivati glave, razen če obiščejo mošejo. Da bi se izognili neljubi pozornosti, svetujemo, da se ženske oblečejo bolj skromno, zlasti zunaj večjih mest.

  Homoseksualnost je v Alžiriji nezakonita.

  Fotografiranje vladnih zgradb, varnostnega osebja, varnostnih objektov, ter policije in policijskih kontrolnih točk je prepovedano.

  Tihotapljenje starin je v Alžiriji kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen. Če med obiskom Alžirije kupite kakršne koli spominke, ki je starina ali spominja na starino, morate pridobiti ustrezno dokumentacijo s katero ga boste lahko odnesli iz države.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski turisti za vožnjo po Alžiriji potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

  Čeprav se je glavni cestni sistem izboljšal, bodite še posebej previdni na manjših cestah in se izogibajte vožnji med mesti ponoči. Alžirija ima zelo visoko stopnjo prometnih nesreč.

 • Denar

  Valuta v Alžiriji je alžirski dinar (DZD).

  Izvoz DZD je prepovedan.

  Uporaba bankomatov in kreditnih kartic je omejena na majhno število hotelov in drugih podjetij v večjih mestih. Večina bankomatov in podjetij sprejema le lokalne bančne kartice, ne pa mednarodnih kreditnih ali debetnih kartic. S sabo imejte dovolj gotovine, ker je dvigovanje denarja iz bankomatov omejeno.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Na severu države je sredozemsko podnebje. Na jugu države je suho in vroče puščavsko podnebje z močnimi temperaturnimi razlikami podnevi in ponoči. V goratih območjih so mrzle zime s snegom.

  Alžirija se nahaja na stičišču evrazijske in afriške plošče. Glavni aktivni prelomi se nahajajo na gorovju Atlas. Zaradi tega je možnost potresov večja.

  Deli Alžirije so izpostavljeni resni nevarnosti poplav in požarov.

 • Priporočila

  Pred odhodom na plažo se pozanimajte glede kopalk, ki so dovoljene za kopanje, glede kakovosti vode zaradi onesnaženosti in v kakšni meri je plaža obiskana. Bodite pozorni na vodne skuterje, ker kopališča niso ločena od območij za vodne športe.
  Ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom. Ne približujte se potepuškim živalim in potepuškim psom, ne božajte jih in ne hranite.
  Redno si umivajte in razkužujte roke, izogibajte se surove ali premalo kuhane hrane živalskega izvora – meso, ribe, mleko. Izogibajte se ledenim kockam, svežim sadnim sokovom, surovi zelenjavi, sadje in zelenjavo olupite ali temeljito operite, pijte ustekleničeno ali prekuhano vodo. Pijte samo kuhano ali pasterizirano mleko. Skrbite za higieno.

Vstop v Alžirijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Alžirijo. Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani, ki imajo status novinarja in nameravajo v Alžiriji opravljati novinarske dejavnosti oziroma v Alžirijo potujejo v okviru uradnih delegacij, morajo za vizum zaprositi vsaj 15 dni pred potovanjem.

Za turistična potovanja na jug Alžirije, ki so organizirana v okviru v Alžiriji akreditiranih turističnih agencij, se namesto vizuma lahko na letališču pridobi posebno vstopno dovoljenje. Organizirano turistično potovanje mora v tem primeru obsegati obisk v vsaj eni od navedenih prefektur: Adrar, Laghouat, Biskra, Bechar, Tamanrasset, Djelfa, M’Sila, Ouargla, El Bayadh, Illizi, Tindouf, El Oued, Naama, Ghardaia, Timimoune, Bordj Badj mokhtar, Ouled Djellal, Beni Abbes, In Salah, In Guezzam, Touggourt, Djanet, El M’Ghaiar in El Menia.

Za takšno vstopno dovoljenje lahko zaprosi le akreditirana turistična agencija. Več informacij je na voljo v obvestilu veleposlaništva Alžirije v Budimpešti o izdaji posebnih vstopnih dovoljenj (v angleščini) in v obvestilu veleposlaništva Alžirije na Japonskem o posebnih vstopnih dovoljenjih (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.