Skoči do osrednje vsebine

Alžirija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja na območja v oddaljenosti do 450 km od meje z Malijem in Nigrom (opozorilo ne velja za mesti Tindouf in Tamanrasset), na območja v oddaljenosti 100 km od meje z Mavretanijo in na območja v oddaljenosti do 100 km od meje z Libijo in Tunizijo. Odsvetujemo tudi vsa potovanja, ki niso nujna na območja v mesta Tamanrasset, In Amenas in Tindouf ter v province Boumerdès, Bouira in Tizi Ouzou.

Vstop v Alžirijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Alžirijo.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani, ki imajo status novinarja in nameravajo v Alžiriji opravljati novinarske dejavnosti oziroma v Alžirijo potujejo v okviru uradnih delegacij, morajo za vizum zaprositi vsaj 15 dni pred potovanjem.

Za turistična potovanja na jug Alžirije, ki so organizirana v okviru v Alžiriji akreditiranih turističnih agencij, se namesto vizuma lahko na letališču pridobi posebno vstopno dovoljenje. Organitirano turistično potovanja mora v tem primeru obsegati obisk v vsaj eni od navedenih prefektur:  Adrar, Laghouat, Biskra, Bechar,Tamanrasset,Djelfa, M’Sila, Ouargla, El Bayadh, Illizi, Tindouf, El Oued, Naama, Ghardaia, Timimoune, Bordj Badj mokhtar, Ouled Djellal, Beni Abbes, In Salah, In Guezzam, Touggourt, Djanet, El M’Ghaiar in El Menia.

Za takšno vstopno dovoljenje lahko zaprosi le akreditirana turistična agencija.

več informacij je na voljo na  https://algerianembassy-japan.jp/wp-content/uploads/2023/03/Tourism-in-South-Algeria-2023.pdf 

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Posedovanje, uporaba in tihotapljenje drog (previdnost velja tudi pri nekaterih zdravilih na recept) so resna kazniva dejanja, za katere je zagrožena tudi zaporna kazen.

Alžirija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, običajev, navad in religije ter spoštljivo obnašanje še posebno v času Ramadana in pri obisku verskih središč.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.