Skoči do osrednje vsebine

Afganistan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Zapustite državo: Vsem svetujemo, da zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite državo.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Afganistan je trenutno pod nadzorom talibanov, v državi pa so prisotne tudi oborožene radikalne islamske skupine.
  Bodite na tekočem z razvojem varnostnih razmer, tudi s spremljanjem lokalnih medijev.

 • Terorizem

  Nevarnost terorističnega napada, atentata ali ugrabitve je zelo visoka.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Talibani so sprejeli pravila obnašanja in oblačenja za moške in ženske. Na javnih mestih se pričakuje, da bodo ženske popolnoma pokrite, vključno z obrazom. Njihova telesa, roke in noge morajo biti skrite z ohlapnimi oblačili, njihovi lasje pokriti z naglavno ruto in tančica mora zakrivati obraz. Od moških se pričakuje, da se oblačijo skromno in v skladu z islamsko kulturo. To izključuje nošenje oblačil, kot so majice brez rokavov ali kratke hlače.

  Talibani so odredili, da ženskam ni dovoljeno premikanje po Afganistanu ali potovati brez spremstva mahrama (moža, očeta ali brata).

  Homoseksualnost je pod talibani strogo prepovedana in je bila v Afganistanu vedno nezakonita.

  V državi ne smete uporabljati ali vanjo vnašati narkotikov, alkohola ali izdelkov iz svinjine.

  Fotografiranje vladnih ali talibanskih zgradb, vojaških objektov in palač ni dovoljeno. Izogibajte se fotografiranju domačinov brez njihovega soglasja.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Potovanje po cesti je zelo nevarno. Uporniki postavljajo po cestah lažne kontrolne točke, iz katerih izvajajo nasilne napade. Obstaja tudi nevarnost ropa in odtujitve avtomobila.
  Razmere na afganistanskih mejnih prehodih ostajajo nestanovitne. Številne meje ostajajo zaprte in, če se odprejo, se lahko v kratkem času nenapovedano zaprejo. Na različnih mejnih prehodih je prišlo do spopadov med afganistanskimi in sosednjimi silami.

 • Denar

  Valuta je afgani.

  2. novembra 2021 je bila objavljena prepoved uporabe tujih valut v Afganistanu.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Afganistan je na aktivnem potresnem območju.

  Med močnim deževjem in zimskimi obdobji lahko pride do znatnih poplav, zlasti zunaj prestolnice. Pozimi in spomladi močno sneženje v gorskih območjih pogosto povzroči snežne plazove.

 • Priporočila

  Odsvetujemo vsa potovanja. Konzularna pomoč je izredno omejena.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Afganistan potrebujejo vizum, za katerega lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Afganistana na Dunaju.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.