Skoči do osrednje vsebine

Afganistan

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času epidemije COVID-19

Karantena in zdravljenje sta samoplačniška. Ker v državi poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. Negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo postaja standard.

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Posebnih omejitev ni, vstop je prost, vedno več letalskih družb pa zahteva negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo ne glede ali potujete v ali iz države.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Afganistan potrebujejo vizum, za katerega lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Afganistana na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Varnostne razmere v državi so zelo slabe. Nevarnost terorističnega napada, atentata ali ugrabitve je zelo visoka. V državi je položeno veliko število min, zato je potovanje izven glavnih mestnih cest zelo nevarno. Vožnja po cestah je sicer zelo nevarna. Uporniki postavljajo po cestah lažne kontrolne točke, iz katerih izvajajo nasilne napade. Obstaja tudi nevarnost ropa in odtujitve avtomobila.

Vsem, ki se nahajajo v Afganistanu, svetujemo, da se izogibajo:

 • potovanjem po osamljenih področjih;
 • potovanjem zunaj mest;
 • potovanjem z javnimi prevoznimi sredstvi (taksi, avtobus ipd.);
 • potovanjem v zgodnjih jutranjih urah (statistike kažejo, da se večina terorističnih napadov zgodi v jutranjih urah);
 • nočnim potovanjem;
 • sprehodom;
 • potovanjem ali postankom v bližini vojaških konvojev;
 • potovanjem po vedno istih poti in ob isti uri;
 • sporočanju potovalnih načrtov na javnih krajih;
 • obiskovanju krajev, kjer je veliko ljudi kot so tržnice, železniške ali avtobusne postaje;
 • obiskovanju lokalov, kjer se izvajajo dejavnosti, ki niso v skladu z afganistanskimi moralnimi načeli (prodaja alkohola, igre na srečo, prostitucija ipd.).

Higienski standardi v državi so slabi. Zdravstvenih ustanov v državi praktično ni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.