Skoči do osrednje vsebine

Sredozemski zeleni teden

Kdaj do
Kje Istanbul, Turčija
V Istanbulu v Turčiji bo med 14. in 16. majem 2024 potekal Sredozemski zeleni teden (angleško – Mediterranean Green Week) na področju energije, okolja in podnebnih ukrepov. V imenu Slovenije, kot predsedujoče države Barcelonski konvenciji, bosta na dogodku sodelovala državna sekretarka Maša Kociper in dr. Mitja Bricelj, nacionalni koordinator Barcelonske konvencije v Sloveniji.

Tudi v okviru Unije za Sredozemlje (angleško – Union for the Mediterranean), ki organizira tokratni dogodek, Slovenija proaktivno deluje kot močan glas vseh sredozemskih držav pogodbenic Barcelonske konvencije pri uresničevanju mandata, ki nam je bil zaupan na zadnjem, 23. zasedanju držav pogodbenic konvencije COP 23 (angleško Conference of the Parties – COP) decembra lani v Portorožu.

Državna sekretarka Maša Kociper bo v torek, 14. maja 2024 z nagovorom nastopila na otvoritvenem Panelu visokih predstavnikov, Slovenija pa sodeluje tudi v razpravi na temo vsebinskih stičišč na področjih vode, energije, hrane in ekosistemov v sredo, 15. maja 2024. 

Slovenija svoja prizadevanja uresničuje s prebojem pobude za med-regionalno sodelovanje v najbolj mednarodnem porečju na svetu, Podonavju, za zmanjševanje pritiskov in vplivov na veliki morski ekosistem Črnega morja in Sredozemlja po načelu »od izvira do morja« (angleško from source to sea approach). Nosilci izvajanja te pobude bodo Mednarodna komisija za varstvo reke Donave (angleško International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), Mednarodna komisija za varstvo Črnega morja in Sekretariat Barcelonske konvencije in njenih protokolov – Sredozemskega akcijskega načrta v okviru Združenih narodov (angleško United Nations Environment Programme Mediterranean Action Plan – UNEP/MAP. Prvega skupnega zasedanja, ki bo potekalo v četrtek, 16. maja 2024, se bo v imenu Slovenije in kot predsedujoči Biroju Barcelonske konvencije udeležil dr. Mitja Bricelj.

Sredozemski zeleni teden poteka prvič, namen dogodka pa je spodbuditi dialog med sredozemskimi državami in deležniki za naslavljanje trojne planetarne krize z namenom ustvarjanja platforme za napredek v političnem dialogu, pri oblikovanju strategij, za izmenjavo znanj in graditev partnerstev.

Unija za Sredozemlje je medvladna organizacija, katere namen je spodbujanje dialoga in sodelovanja. Združuje 43 držav.