Skoči do osrednje vsebine

Mednarodnopravna diplomatska konferenca MLA

do
Ljubljana, Grand Hotel Union Eurostars
Slovenija bo v imenu držav pobudnic sprejema Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev (Konvencije MLA) gostila diplomatsko konferenco za izvedbo pogajanj za njen sprejem. Organizator dogodka je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Gre za največjo diplomatsko konferenco, ki jo je Slovenija kadar koli gostila. Udeležilo se je bo okoli 250 strokovnjakov s področja mednarodnega javnega in mednarodnega kazenskega prava iz 77 držav podpornic pobude za sprejem MLA konvencije, pa tudi iz ostalih držav članic ali opazovalk OZN, ter predstavnikov mednarodnih organizacij in organizacij civilne družbe.

Pobudo za sprejem MLA konvencije vodi Slovenija, skupaj z Argentino, Belgijo, Mongolijo, Nizozemsko in Senegalom (»države pobudnice«). Iniciativa je nastala s ciljem po zapolnitvi pravnih praznin na področju mednarodne pravne pomoči in izročitev v okviru nacionalnih postopkov zoper domnevne storilce najtežjih mednarodnih zločinov, saj za te zločine v mednarodni skupnosti za zdaj ni bilo vzpostavljenega sodelovanja, ki že velja za druga kazniva dejanja.

Sprejem MLA konvencije je izjemno pomemben z vidika učinkovitega preganjanja storilcev mednarodnih zločinov. Tudi v luči vojne v Ukrajini ter vojnih zločinov in drugih najtežjih kaznivih dejanj je še toliko pomembneje, da se vzpostavi sodoben pravni okvir za sodelovanje držav pogodbenic na področju mednarodne pravne pomoči in izročitev.

V kolikor bo Konvencija MLA sprejeta, bo to prva pomembnejša mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po sprejetju Rimskega statuta leta 1998, ime pa bo nosila tudi po slovenski prestolnici.

Konferenca bo zaprta za javnost in medije, o njenem poteku in dosežkih pa bomo medije obveščali s sporočili za medije in/ali online tiskovnimi konferencami. Če želite biti redno obveščeni o poteku konference, nam, prosim, pošljite svoje podatke (ime in priimek, medij, telefonska številka, e-poštni naslov) na pr.mzz@gov.si.

Za medije so odprte naslednje aktivnosti: 

1. Otvoritev MLA konference

ponedeljek, 15. maj 2023: Grand Hotel Union Eurostars

             9.00 – 11.00  Uradna otvoritev z nagovori 

  • podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon;
  • ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan;
  • zunanja ministrica Belgije Hadja Lahbib;
  • ministrica za pravosodje Nizozemske Dilan Yeşilgöz-Zegerius;
  • zunanja ministrica Mongolije Battsetseg Batmunkh;
  • zunanja ministrica Senegala Aïssata Tall Sall;
  • državni sekretar v zunanjem ministrstvu Argentine Pablo Anselmo Tettamanti;
  • Kimberly Prost, sodnica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu v imenu mednarodnih organizacij;
  • sodnik Mbacké Fall, generalni pravobranilec na Vrhovnem sodišču Senegala; pred tem generalni tožilec afriških senatov, ki so sodili Hisseinu Habréju v imenu strokovne javnosti;
  • Priya Pillai, vodja sekretariata Asia Justice Coalition v imenu organizacij civilne družbe.

Uradna otvoritev konference bo neposredno prenašana Facebook strani Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, povezava bo objavljena tudi na Twitter profilu ministrstva.

            13.00 NOVINARSKA KONFERENCA (Unionska dvorana)

Predstavitev namena in poteka konference.

Sodelujoči:

  • ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan,
  • visoki predstavniki držav pobudnic MLA konvencije,
  • predsedujoči konference in
  • generalni sekretar konference dr. Marko Rakovec.

NOVINARSKO SREDIŠČE

Predstavnikom medijem bo v ponedeljek, 15. maja 2023, med 8.30 in 14.00 na voljo novinarsko središče v prostorih Grand Hotela Union Eurostars.

2. Obeležitev evropskega dneva proti nekaznovanosti 

ponedeljek, 22. maj 2023, ob 16.30, Grand Hotel Union Eurostars

Ob robu MLA konference bo potekala tudi podijska razprava ob 8. dnevu EU proti nekaznovanosti z osrednjim gostom evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Podijsko razpravo organizira EUROJUST.

Več informacij o MLA diplomatski konferenci.

Registracija predstavnikov medijev

Predstavnike medijev vljudno vabimo, da svojo namero o udeležbi na MLA konferenci v Ljubljani potrdijo z registracijo.

Za vse dodatne informacije o MLA konferenci je na razpolago vodja Službe za strateške komunikacije Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Dragan Barbutovski:

Kontakt:

Telefon: +386 1 478 23 54

Mail: pr.mzz@gov.si