Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev rezultatov projekta eDediščina

do
Ministrstvo za kulturo (Maistrova 10, velika sejna dvorana v pritličju)
Ministrstvo za kulturo želi s projektom Celovita informacijska podpora procesom varstva nepremične kulturne dediščine (e-Dediščina) okrepiti uporabo e-storitev na področju kulturne dediščine ter skupaj z ostalimi deležniki na področju kulturne dediščine posodobiti podatke in procese na področju varstvenih režimov kulturne dediščine v prostoru.

S tem bo zagotovljena ustrezna pravna podlaga za varstvo kulturne dediščine, hkrati pa tudi večja preglednost in učinkovitost pri urejanju prostora, graditvi objektov in upravljanju nepremičnin.

Projekt eDediščina, ki smo ga vzpostavili v drugi polovici leta 2017, se zaključuje konec letošnjega novembra. Sofinanciran je iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (80 %) in proračuna Republike Slovenije (20 %). Vrednost skupne finančne podpore za operacijo je 2 milijona evrov.

V okviru projekta eDediščina smo:

  • vsebinsko, informacijsko in tehnološko posodobili Register nepremične in nesnovne kulturne dediščine,
  • opredelili varstvena območja dediščine in vzpostavili informacijsko podporo sistemu varstvenih območij dediščine,
  • vzpostavili sistem za učinkovito evidentiranje in spremljanje izvajanja arheoloških raziskav,
  • zagotovili trajno hrambo digitalnih kulturnih vsebin (predvsem Registra nepremične in nesnovne kulturne dediščine ter poročil o arheoloških raziskavah).

Rezultate bomo podrobneje predstavili na zaključni predstavitvi. Vljudno vas prosimo, da zaradi lažje organizacije predstavitve svojo udeležbo potrdite do 15. novembra na povezavi projekta e-Dediščina.

Vabljeni!