Skoči do osrednje vsebine

Napoved dogodkov: 18.–23. september 2022

do
Koper, Ljubljana, Murska Sobota, Nova Gorica
Napoved dogodkov, ki se jih bodo udeležili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, državna sekretarja mag. Marko Rusjan in Matevž Čelik ter svetovalci ministrice za kulturo. Seznam dogodkov bomo sproti še dopolnjevali.
  do
Ljubljana

Delavnica drugega regionalnega izobraževanja o načrtovanju interpretacije svetovne dediščine v Evropi

Delavnico sta zasnovala Unescov regionalni urad v Benetkah in organizacija Interpret Europe, Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za Unesco sta tokrat gostitelja. Evropski upravljalci svetovne dediščine bodo na primeru Plečnikove Ljubljane spoznali načrtovanje predstavitev, interpretacije in vrednosti, povezanih z Unescovo dediščino. Otvoritvenega dogodka se bo udeležila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

  do
Ljubljana

Ramovšev dan – mednarodno srečanje in dan Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU

Ob 70. obletnici smrti enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev, akademika prof. dr. Frana Ramovša bodo v Atriju ZRC predstavili pomembne dosežke slovenskega slovaropisja. Uvodne slovesnosti Ramovševega dneva se bo udeležila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Sicer pa je Ramovšev dan eden od petih dogodkov v okviru Ramovševega tedna, ki letos poteka prvič.

  do
Cankarjev dom

20. seja Nacionalnega sveta za kulturo (akreditacije)

Osrednja tema razprave na 20. seji Nacionalnega sveta za kulturo bo kulturna politika na področju delovanja samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi. Seje se bo udeležila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

  do
Festivalna dvorana, Ljubljana

Pionirski dom odpira Pionirski teater

Pionirski dom z novim šolskim letom ustanavlja Pionirski teater. S projektom bodo nagovarjali prekarne delavce in samostojne ustvarjalce vseh žanrov umetniškega ustvarjanja, ki so zaradi kulturi nenaklonjenih razmer ostali brez možnosti promoviranja lastnih nastopov in najema dvorane. Odprtja Pionirskega teatra se bo udeležila Kim Komljanec, svetovalka ministrice za kulturo.

  do
Nova Gorica

Praznovanje ob 50-letnici ustanovitve Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici

Pokrajinski arhiv v Novi Gorici letos praznuje 50-letnico ustanovitve. Ob tej priložnosti bo državni sekretar mag. Marko Rusjan uradno odprl nove prostore v pritličju stavbe arhiva. Odprtju novih prostorov bo sledila predstavitev zbornika Naših 50 let ter voden ogled po istoimenski razstavi.

  do
Atrij ZRC SAZU, Ljubljana

III. Konferenca slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije

III. Konferenca slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije organizira Svetovni slovenski kongres. Uvodne slovesnosti se bo udeležil Peter Baroš, svetovalec ministrice za kulturo.

  do
Po vsej Sloveniji

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

Zavod za varovanje kulturne dediščine je ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine skupaj s partnerji pripravili pester program dogodkov in dejavnosti, ki bo potekal po vsej Sloveniji.

  do
Tolmin

Zborovanje Slovenskega muzejskega društva v Tolminu

Državni sekretar Matevž Čelik in vodja Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel se bosta udeležila zborovanja Slovenskega muzejskega društva v Tolminu. Državni sekretar Čelik bo imel uvodni govor, Špela Spanžel pa bo sodelovala na okrogli mizi z naslovom Kako do muzejskega zakona?

  do
Murska Sobota

Podelitev 26. večernice

Podelitve večernice, slovenske literarne nagrade za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo minulega leta, se bo udeležil dr. Marko Sraka, svetovalec ministrice za kulturo. Večernico bodo podelili na 27. srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

  do
Koper

Festival IZIS X. CEVI

Festival IZIS je vsakoletna prireditev in razstava, s prikazom inovativnih, mednarodno priznanih avdio-vizualnih in novomedijskih umetnosti. Odprtje desete edicije festivala IZIS X. CEVI se bo udeležil državni sekretar mag. Marko Rusjan.