Skoči do osrednje vsebine

Plečnikovo leto 2022

do
Ob letošnji 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika potekajo po vsej Sloveniji številni dogodki. Ministrstvo za kulturo je s partnerji na strani Plečnikovo leto, ki se redno posodablja, pripravil pregled dogajanja v tem jubilejnem letu. Da je praznovanje Plečnikovega leta tudi vizualno prepoznavno, je na pobudo Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Plečnikove hiše poskrbel oblikovalec Bojan Lazarević. Logotip je na voljo vsem, ki pripravljajo Plečniku in njegovi arhitekturi posvečene programe.
  do
Mala galerija, Cankarjev Dom, Ljubljana

Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah

Istočasno s Plečnikovo Ljubljano je nastajala tudi moderna Ljubljana, ki se je ozirala bolj k sodobnim arhitekturnim tokovom. Zaznamovali so jo Plečnikovi sodobniki, kot so denimo Josip Costaperaria in Vladimir Šubic, ter Plečnikovi študentje (France Tomažič, Edvard Ravnikar in drugi). Razstava fotografij tematizira metamorfoze mesta, v letu, ko praznujemo 150. obletnico Plečnikovega rojstva.

  do
Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

Zlata doba Plečnikove arhitekture

Ob 150. obletnici rojstva arhitekta dr. Jožeta Plečnika Slovenski etnografski muzej postavlja na ogled izbor fotografij Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih je ustvaril po Sloveniji. Gre za izjemno fotografsko gradivo treh fotografov, treh Plečnikovih sodobnikov, ki ga danes hrani dokumentacija Slovenski etnografski muzej.

  do
Gallusovo nabrežje, Ljubljana

Plečnikovi spomeniki narodnoosvobodilnemu boju

Panojska razstava na Gallusovem nabrežju. Razstava, ki je nastaja v sodelovanju med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (Plečnikovo hišo), Turizmom Ljubljana in Oddelkom za kulturo MOL, ponuja vpogled v Plečnikov opus oblikovanja spominskih obeležij in spomenikov posvečenih padlim v drugi svetovni vojni v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji.

  do
Plečnikova hiša, Ljubljana

Kamen, papir, škarje. Arhitekturna dediščina v grafiki

150-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 1 leto od vpisa Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne dediščine ter 6. obletnica delovanja galerije DobraVaga – vse našteto botruje ponovnemu združenju moči dveh mestnih razstavišč: Plečnikove hiše in DobreVage ter ustvarjanju in razstavljanju grafik šestih mladih umetnikov.

  do
Razstavna dvorana Narodne univerzitetne knjižnice, Ljubljana

Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase

Narodna in univerzitetna knjižnica je ena največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika, temeljni kamen Plečnikove Ljubljane in eden najpomembnejših arhitekturnih dosežkov minulega stoletja. Razstava Plečnikova knjižnica je v prvi vrsti poklon arhitektovemu razmisleku o tem, kakšno vlogo ima knjižnica v kontekstu življenja posameznika, mesta in naroda, hkrati pa tudi spoštovanje do najmanjših podrobnosti, ki jih je vpletel v zunanjščino in prostore svoje izjemne palače.

  do
Kulturni dom Radomlje (po predhodnem dogovoru)

Po poteh Plečnikove zapuščine

Fotografska razstava je rezultat fotografskega natečaja, ki je potekal ob Plečnikovem letu v spomladanskem času. Na natečaju so sodelovali prijavljeni zainteresirani člani fotografskih klubov in drugi ljubiteljski fotografi iz Domžal in okolice. Vodilna tema za fotografije so bila Plečnikova dela v Domžalah in okolici.

  do
Občina Kamnik

Plečnikova dela skozi objektiv fotografa Petra Nagliča

Peter Naglič ni le dokumentiral celote in detajlov, ki so neprecenljivi pri rekonstrukciji Plečnikove dediščine, ampak je imel ob tem tudi smisel za motiv in kompozicijo. Obvladal je likovne karakteristike fotografije, kot so perspektiva, ritem, kontrast in poudarke, kar ga uvršča že med profesionalne fotografe. Nagličeva fotografska zapuščina pa je za stroko dragocena, ker je zgledno dokumentirana in urejena ter opremljena s podatki o kraju, času in vsebini.

  do
Plečnikova hiša, Ljubljana

Vidno-nevidno. Sodoben poklon Plečnikovemu opusu

Na jubilejno leto bosta dogajanje v Plečnikovi hiši zaznamovala mednarodno uveljavljena avtorja Olaf Nicolai, svetovno znani nemški umetnik in profesor, ter Luca Lo Pinto, umetniški direktor muzeja MACRO iz Rima.

  do
Mestni muzej Ljubljana, Ljubljana

Plečnik 150 let

Osrednja razstava, posvečena slovenskemu arhitekturnemu mojstru, ki nastaja v sodelovanju MGML, Fakultete za arhitekturo UL in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, bo osvetlila Plečnikov arhitekturni opus ter razkrila mnoge inovativne ideje in tehnike, ki jih je ta vsestranski umetnik uporabljal pri svojem raznovrstnem snovanju.