Skoči do osrednje vsebine

Delavnica Etika in človekove pravice pri razvoju tržnih aplikacij in rešitev umetne inteligence

do
Spletni dogodek
Obeta se še tretja zanimiva delavnica na področju vprašanja etike in človekovih pravic pri razvoju umetne inteligence. O vlogi etike in človekovih pravic pri razvoju tržnih aplikacij in rešitev na področju umetne inteligence (UI) bodo tudi tokrat na spletni okrogli mizi razpravljali zanimivi in ugledni gostje.

Vse večja prisotnost in uporaba umetne inteligence (UI) postaja naša družbena stvarnost. UI bo kot splošno uporabna tehnologija (ang. general purpose technology), ki jo nekateri primerjajo z elektriko, parnim strojem in internetom, prodrla na vsa področja našega življenja. UI za razliko od drugih tehnologij v največji meri omogoča strojem izvajanje dejavnosti, ki so bile do nedavnega omejene le na človeške zmožnosti in inteligenco. Glede na obseg predvidenih sprememb pa je med ključnimi izzivi uvajanja UI v družbo vprašanje, ali se bo ta uporabljala v dobrobit ali v škodo posameznika in družbe. 

Kako zahteve po etičnosti in skladnosti s človekovimi pravicami učinkovito vključiti v razvoj novih inovativnih tržnih rešitev UI na način, da bo skladen z uporabljeno razvojno metodologijo, ki prvenstveno zasleduje dodano vrednost za končnega uporabnika v okviru jasnih zahtev za razvoj aplikacije, na primer z vidika funkcionalnosti, razpoložljivosti, uporabniške izkušnje, razširljivosti?

Na ta in druga vprašanja bodo svoje poglede na delavnici, ki jo bo povezoval Jaka Repanšek (vodja Strateške skupine za regulativo in okolje Slovenske Digitalne Koalicije) in bo potekala v spletni obliki, predstavili ugledni strokovnjaki s področja razvoja rešitev UI:

  • mag. Samo Zorc, Ministrstvo za javno upravo,
  • Marko Grobelnik, soustanovitelj Odseka za umetno inteligenco na Inštitutu Jožef Stefan, soustanovitelj IRCAI in direktor podjetja Quintelligence.com,
  • Matevž Klanjšek, CELTRA, soustanovitelj in glavni produktni vodja,
  • dr. Gregor Pipan, XLAB, soustanovitelj in direktor raziskav in razvoja,
  • dr. Boris Cergol, Endava, vodja UI,
  • Mitja Trampuž, CreaPlus, direktor,
  • dr. Jerneja Žganec Gros, Alpineon d. o. o., direktorica,
  • dr. Jana Javornik, predavateljica in raziskovalka na Univerzi v Leedsu v Združenem Kraljestvu, Stockholm University, Utrecht University, in na Univerzi v Alberti.

Gre za tretjo delavnico v sklopu razprave o vlogi etike in človekovih pravic pri uporabi umetne inteligence, ki jo skupaj organiziramo Ministrstvo za javno upravo, Gospodarska zbornica Slovenije in Tehnološki park Ljubljana.