Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje ministrov za okolje

do
Kongresni Center Brdo pri Kranju, Predoslje 39, Kranj
Neformalno srečanje ministrov za okolje bo posvečeno podnebnim spremembam ter biotski raznovrstnosti.

Prvi dan srečanja, 20. julija, bo namenjen podnebno-energetskemu paketu Fit for 55 (Pripravljeni na 55), ki ga bo Evropska komisija (EK) objavila 14. julija. Ministri bodo ob prisotnosti izvršnega podpredsednika EK Fransa Timmermansa izmenjali prve neformalne odzive na omenjeni sveženj. Na popoldanskem delu srečanja se bo ministrska razprava osredotočila na priprave na Mednarodno podnebno konferenco (UNFCCC COP26), ki bo potekala novembra v Glasgowu, in ki predstavlja ključni mejnik v mednarodnih podnebnih pogajanjih ter priložnost za krepitev globalne podnebne ambicije.

Drugi dan srečanja, 21. julija, na katerem bo prisoten komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius, bo posvečen biotski raznovrstnosti. Začel se bo z obravnavo priprav na Zasedanje pogodbenic konvencije o biotski raznovrstnosti (CBD COP 15) in v tem okviru o Globalnem okviru za biotsko raznovrstnost po letu 2020 (GBF), ki vključuje prenovljene cilje za dosego zmanjšanja upadanja biotske raznovrstnosti po letu 2020. V nadaljevanju bo komisar Virginijus Sinkevičius predstavil Poročilo o izvajanju iniciative o polinatorjih, o katerem bodo ministri izmenjali prva mnenja.

  • Na novinarski konferenci v torek, 20. julija, ob 11.00, bosta o paketu Pripravljeni na 55 govorila predsedujoči svetu za okolje, minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in izvršni podpredsednik EK Frans Timmermans.
  • Na novinarski konferenci v torek, 20. julija, ob 16.00 bo na temo Mednarodne podnebne konference govoril minister mag. Andrej Vizjak in (TBC)
  • Na novinarski konferenci v sredo, 21. julija, ob 13.00, ki bo posvečena biotski raznovrstnosti in polinatorjem, bosta govornika minister mag. Andrej Vizjak in evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

 

Informacije za akreditacijo in prijavo na dogodek - ROK do torka, 13. julija 2021, do 24. ure

Za udeležbo na dogodku potrebujete MEDIJSKO AKREDITACIJO. Zahtevek za stalno medijsko akreditacijo oddate ob registraciji v spletni akreditacijski center slovenskega predsedovanja na tem spletnem naslovu. Po potrditvi stalne akreditacije  se morate na dogodek, ki se ga želite udeležiti, še PRIJAVITI. Prijavo na dogodek lahko opravite tukaj.

Akreditacijske priponke lahko prevzamete na pultu za akreditacije medijev ob vhodu v Kongresni center Brdo (objekt Vrtnarija), v torek, 20. julija, med 7.00 in 15.00 ter v sredo, 21. julija, med 7.00 in 15.00.

 

Dostop do Kongresnega centra Brdo

Dogodka v Kongresnem centru Brdo se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoje sheme PCT (preboleli, cepljeni, testirani – HAGT ali PCR test, ki ni starejši od 48/72 ur). Novinarji morajo imeti ob sebi ves čas trajanja dogodka veljavno potrdilo o izpolnjevanju enega izmed navedenih pogojev.

 

Spremljanje dogodka na daljavo

Prenos novinarskih konferenc v živo je možno spremljati na spletnem mestu slovenskega predsedovanja in na uradnih profilih slovenskega predsedovanja na družbenih omrežjih Twitter in Facebook. Prenos door-step izjav je možno spremljati na uradnih profilih slovenskega predsedovanja na družbenih omrežjih Twitter in Facebook.

 

Medijski program (Media Programme)in logistične informacije (Logistical Information)