Skoči do osrednje vsebine

Tretja mednarodna konferenca Dnevi Latinske Amerike in Karibov

do
Ministrstvo za zunanje zadeve, Ljubljana
Ministrstvo za zunanje zadeve bo med 19. in 23. aprilom 2021 pod okriljem Blejskega strateškega foruma organiziralo tretjo mednarodno konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov (Dnevi LAK). Zaradi pandemije covida-19 bo mednarodna konferenca letos virtualna, uvodni nagovor pa bo imel minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Program Dnevov LAK ima tri vsebinske sklope: gospodarsko sodelovanje, sektorsko sodelovanje s poudarkom na znanosti in okolju ter kulturno sodelovanje.

Na konferenci bodo z video nagovori sodelovali ministri za zunanje zadeve in drugi visoki predstavniki nekaterih držav članic EU in držav Latinske Amerike in Karibov. Video nagovori bodo dnevno objavljanji na družbenih omrežjih zunanjega ministrstva in Blejskega strateškega foruma.

V sodelovanju z mednarodno organizacijo Fundacija EU-LAK bo preko avdio-video konference 19. in 20. aprila 2021 potekal tako imenovani Reflection Forum pod naslovom "Prispevek dvo-regionalnega strateškega partnerstva k oblikovanju zelene obnove". Dogodek bo zaprt za javnost.

Spremljate pa lahko otvoritev razstave "La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju" in sicer v torek, 20. aprila 2021 ob 18.00 na spletni strani Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) in na YouTube kanalu SEM.  

V nadaljevanju konference bo sledilo pet panelov na temo gospodarskega in sektorskega sodelovanja, delovni jezik je angleški:

21. april 2021

15:45 – 18:00 Krožno gospodarstvo: dobre prakse iz obeh regije
18:00 – 20:00 Integrirano upravljanje z vodami v spreminjajočem se podnebju

22. april 2021

16:00 – 19:00 Krepitev dvo-regionalnega gospodarskega sodelovanja
19:00 – 21:00 EU in LAK: Dvojni prehod, misije, skupnostna znanost

23. april 2021

16:00 – 18:30 Obzorje Evropa: priložnost za okrepljeno sodelovanje med EU in LAK.

Vzporedno bo potekal kulturni program konference. Na spletu bodo na ogled dokumentarni filmi iz obeh regij, ki se navezujejo na vsebine letošnje konference. Predstavitev filmov smo oblikovali v sodelovanju z Veleposlaništvom Federativne republike Brazilije v Ljubljani, Slovenskim etnološkim društvom, Nacionalnim inštitutom za biologijo, Zavodom za gozdove in RTV Slovenija.

V sklopu Dnevov LAK se bo nadaljevala obeležitev stote obletnice rojstva slovensko-paragvajske antropologinje dr. Branislave Sušnik, z virtualnim odprtjem razstave "La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju" v torek, 20. aprila 2021, ob 18.00 v Slovenskem etnografskem muzeju. Odprtju razstave bo sledila predpremiera novega dokumentarnega filma o dr. Branislavi Sušnik, ki je ob slovenski podpori nastal v Paragvaju.

Potekala bo tudi predstavitev knjig s prevodi paragvajskih pravljic v slovenščino in obratno, ki sta konec marca izšli v obeh prestolnicah.

Celoten program aktivnosti Dnevov LAK. 
Pregled dokumentarnih filmov v sklopu Dni LAK.
Program Dnevi LAK v angleškem jeziku. 



INFORMACIJA ZA MEDIJE:

Dogodke mednarodne konference Dnevi LAK bo mogoče spremljati v živo na YouTube profilu Blejskega strateške foruma. Prijava na dogodke je mogoča preko Facebooka.