Skoči do osrednje vsebine

Srečanje vlad Republike Slovenije in Republike Srbije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec bo na povabilo Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, 17. decembra 2019 na delovnem obisku v Republiki Srbiji. Premiera Šarca bo spremljala delegacija ministrov Vlade Republike Slovenije.

Gre za peto skupno srečanje Vlade Republike Slovenije ter Vlade Republike Srbije, ki bo tokrat potekalo v Novem Sadu. Prvo srečanje je potekalo oktobra 2013 v Srbiji, drugo februarja 2015 v Sloveniji, tretje oktobra 2016 v Srbiji in četrto februarja 2018 v Sloveniji.

Obisk delegacije slovenske vlade pomeni nadaljevanje rednega in intenzivnega dialoga na visoki politični ravni ter nadaljevanje prakse skupnih srečanj obeh vlad. Namen srečanja je pregled realizacije sprejetih dogovorov zadnjih srečanj vlad, naslovitev odprtih vprašanj v dvostranskih odnosih med državama in implementacije Sporazuma o nasledstvu ter opredelitev možnosti za dodatno poglobitev sodelovanja med slovensko in srbsko vlado na različnih področjih.

Poseben poudarek na tokratnem srečanju vlad bo na krepitvi bilateralnega sodelovanja na področju gospodarstva, kmetijstva, digitalizacije, varovanja okolja, kulture, infrastrukture, varnosti in migracij. Obravnavano bo še področje regionalnega sodelovanja, razprava pa bo tekla tudi o širitvi EU ter slovenski politični in strokovni podpori Srbiji v pogajalskem procesu.

Ob robu skupnega srečanja bosta predvidoma podpisana Protokol med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o sodelovanju pri zagotavljanju notranje varnosti v policiji ter Memorandum Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Republike Srbije o tehničnem sodelovanju na področju kmetijstva in razvoja podeželja.