Skoči do osrednje vsebine

Slovenija - Evropska regija gastronomije 2021

Projekt Slovenija ‒ Evropska regija gastronomije 2021 je usmerjen k izboljšanju kvalitete življenja v Sloveniji, s poudarkom na kulturni in gastronomski dediščini, vključno s kulinarično tradicijo. Projekt spodbuja inovacije, ki temeljijo na lokalni hrani. Prav tako spodbuja trajnostni način pridelave in uživanja hrane. Vključuje priložnosti za izobraževanje, z namenom izboljšati zdravje in dobro počutje državljanov. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.

O projektu

Slovenija je bila v začetku marca 2018, po uradni prijavi kandidature, potrjena kot kandidatka za naziv evropska regija gastronomije 2021. Mednarodnemu inštitutu za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), ki je nosilec nagrade in platforme Evropska regija gastronomije – ERG, je predložila knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Častni pokrovitelj kandidature je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V knjigi kandidature so med drugim predstavljeni razvoj gastronomije Slovenije, strategija gastronomije Slovenije, zaščita živil in jedi, lokalne in regionalne tržne znamke s področja kulinarike in gastronomije, vinogradništvo, vinarstvo in pivovarstvo. Posebej so omenjeni dan slovenske hrane in tradicionalni zajtrk ter sladkosti in zdravje s čebelami, gastronomija in turizem ter kulinarične in gastronomske prireditve. Predstavljenih je 47 projektov in programov vseh zainteresiranih partnerjev, ki so usmerjeni v krepitev dosedanjih dobrih praks in k razvoju inovativnosti.

Kandidaturo Slovenije je upravnemu odboru IGCAT priporočila strokovna komisija ERG, ki je Slovenijo obiskala julija 2018. Komisijo je prepričala predvsem pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja, dolgoročna strategija Slovenije na področju kulinarike in gastronomije s ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Prepričali pa so jo tudi gastronomski presežki Slovenije.

Uradni naziv Evropska regija gastronomije 2021 je bil Sloveniji podeljen 8. oktobra 2018 v Bruslju. Slovenija je prva država v Evropi, ki je dobila ta prestižni naziv, do zdaj so ga prejele le različne regije iz posameznih držav.

Projekt z ostalimi slovenskimi partnerji ERG koordinira ter izvaja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, več o projektu pa si lahko preberete na spletni strani Slovenske turistične organizacije.

Cilji projekta

Slovenija si bo v okviru projekta prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji.

Glavni cilji, ki jih želimo doseči so:

 • promocija nacionalne kulinarike in gastronomije;
 • trajnostni razvoj in skrb, kako nahraniti planet;
 • razvoj in promocija trajnostnega gastronomskega turizma in gastronomske ponudbe v turizmu;
 • zboljšanje kulinarične ponudbe v lokalih in na ulicah, prireditvah, dogodkih;
 • okrepitev področja izobraževanja za potrebe gastronomije in kulinarike v turizmu;
 • razvoj prehranskih in z njimi povezanih kulturnih različnosti, podpora samooskrbi, živilom in jedem z zaščitenim poreklom;
 • povezovanje podeželskega in urbanega;
 • poudarjanje pomena zdrave prehrane za naše zdravje;
 • podpora malim in srednje velikim podjetjem, na področju kulinarike;
 • tesnejše med sektorsko povezovanje na področju prehranske politike, gastronomije, kulinarike, gostinstva, turizma, kmetijstva, kulture, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel;
 • mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj Slovenije kot širše ter ustvarjanje skupnih projektov;
 • uresničevanje ciljev, zapisanih v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 na področju gastronomije, kot enemu izmed vodilnih turističnih produktov;
 • izboljšati konkurenčnost slovenske gastronomije.

Partnerji projekta

V projektu sodeluje 21 partnerjev, ki s svojimi projekti in programi soustvarjajo zgodbo pridobitve tega prestižnega naziva: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma - Slovenska turistična organizacija, Turistično gostinska zbornica, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Turizem Ljubljana, Turistično združenje Portorož, Zavod za turizem Maribor – Pohorje, Univerza na Primorskem, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, LAS Istre, Slovenski etnografski muzej, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, BTC d.d. in Pokrajinski muzej Maribor.

Ambasadorji projekta

Projekt podpirajo številni strokovnjaki s svetovnimi nazivi za dosežke na področju kulinarike in gastronomije. Njeni ambasadorji so prof. dr. Janez Bogataj, Luka Košir, Mira Šemić in Ana Roš.

Vrednost projekta

Skupni stroški projekta so ocenjeni na 4,7 milijona evrov. To vključuje administrativne in organizacijske stroške projektov, izvedbene stroške projektov ter promocijske stroške kandidature in projektov.

Dogodki v okviru projekta

V okviru projekta potekajo številni dogodki, ki so  usmerjeni v krepitev dosedanjih dobrih praks in razvoj inovativnosti.

Pridružite se projektu

Predstavniki splošne javnosti, proizvodnega podjetja, trgovskega podjetja, gostinskega ali nastanitvenega obrata se lahko priključite projektu. Izpolnite pristopni obrazec in postanite pridruženi partner.