GOV.SI

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Ministrstvo za javno upravo je partner v mednarodnem konzorciju štirih projektnih partnerjev iz Avstrije, Španije, Nizozemske in Slovenije, ki je v okviru CEF mehanizma prijavil projekt »SEMPER – Cross-border Semantic Interoperability of power and mandates« v trajanju od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2020.

Cilj projekta SEMPER je pokriti funkcionalnost pooblaščanja pri e-poslovanju v javni upravi, saj ta predstavlja manjkajoči element pri storitvah avtentikacije in storitvah zaupanja, ki jih sicer določa Uredba o e-identifikaciji in storitvah zaupanja na enotnem notranjem trgu eIDAS. Pri avtentikaciji uporabnikov, tako domačih kot tudi tujih, zgolj osnovna identifikacija navadno ne zadošča, saj je povezana z izmenjavo različnih atributov, na podlagi katerih se lahko potem avtorizira dostop do nekih pravic uporabnika. Pri izvajanju projekta bodo vključene storitve nacionalne točke za čezmejno avtentikacijo, ponudnik ustreznih e-identitet in ponudniki storitev, na primer portali za državljane, podjetja.

Projekt je sofinanciran s strani Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), na podlagi sporazuma o dodelitvi sredstev št. INEA/CEF/ICT/A2018/1633489, Action No 2018-EU-IA-0032.