Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za javno upravo je partner v mednarodnem konzorciju štirih projektnih partnerjev iz Avstrije, Španije, Nizozemske in Slovenije, ki je v okviru CEF mehanizma prijavil projekt »SEMPER – Cross-border Semantic Interoperability of power and mandates«.

Cilji projekta

Cilj projekta SEMPER je pokriti funkcionalnost pooblaščanja pri e-poslovanju v javni upravi, saj ta predstavlja manjkajoči element pri storitvah avtentikacije in storitvah zaupanja, ki jih sicer določa Uredba o e-identifikaciji in storitvah zaupanja na enotnem notranjem trgu eIDAS. Pri avtentikaciji uporabnikov, tako domačih kot tudi tujih, zgolj osnovna identifikacija navadno ne zadošča, saj je povezana z izmenjavo različnih atributov, na podlagi katerih se lahko avtorizira dostop do določenih pravic uporabnika.

Pri izvajanju projekta bodo vključene storitve nacionalne točke za čezmejno avtentikacijo, ponudnik ustreznih e-identitet in ponudniki storitev, na primer portali za državljane in podjetja.

***

Projekt je sofinanciran s strani Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), na podlagi sporazuma o dodelitvi sredstev številka INEA/CEF/ICT/A2018/1633489, ukrep številka 2018-EU-IA-0032.