Skoči do osrednje vsebine

Namen projekta je razvoj naprav za starejše modele osebnih vozil in ostale kategorije vozil, z namenom razširitve uporabe storitve eCall – vseevropski klic v sili (112) potnikov v vozilu ali samodejno prek aktivacije senzorjev v vozilu, po trčenju.

Ko je aktiviran, sistem eCall v vozilu vzpostavi povezavo z upravljavcem kontaktnih točk za javno varnost, ki zagotavlja lokacijo in druge podatke o vozilu. 

Mednarodni projekt se nanaša se na prioriteto razpisa varna in varovana infrastruktura.  V skladu z zakonodajo EU je sistem eCall obvezna standardna oprema v vseh novih homologiranih vozilih in lahkih gospodarskih vozilih. Vendar pa se pričakuje, da bodo številna obstoječa vozila naknadno opremljena z napravami za eCall.

Cilj ukrepa je opredeliti standarde in specifikacije, ki bodo utrli pot za uvajanje sistemov za naknadno instalacijo sistema eCall, kar bo prispevalo k zmanjšanju števila smrtnih žrtev in zmanjševanju resnosti poškodb, ki jih povzročijo prometne nesreče. Varnostni ukrep ne obravnava le avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, temveč tudi avtobuse, tovornjake, kmetijska vozila, tricikle in štirikolesnike. Zagotavljanje stalne celovitosti sistema eCall za vse tipe vozil v Evropi je ključnega pomena.