Skoči do osrednje vsebine

Predlog Slovenske vesoljske strategije 2030

2030 Slovenija Majhna na Zemlji, velika v vesolju.
Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport v javno razpravo objavljamo osnutek Slovenske vesoljske strategije 2030.

Slovenska vesoljska strategija 2030 – Slovenija, majhna na Zemlji, velika v vesolju

Strategija zajema obdobje od leta 2023 do leta 2030. Pripravljena je bila na podlagi dokumenta  »Analiza in prihodnje pozicioniranje slovenskega vesoljskega ekosistema« iz leta 2022 ter zavez Republike Slovenije na Svetu Evropske vesoljske agencije (European Space Agency - ESA) na nivoju ministrov novembra 2022.

Slovenska vesoljska strategija 2030 je bila pripravljena z namenom, da usmerja in podpira našo hitro rastočo vesoljsko industrijo in raziskovalne dejavnosti.

Vesoljski sektor je eden izmed najhitreje rastočih sektorjev, za katerega so značilni veliki multiplikativni učinki na gospodarsko rast in zaposlovanje, zeleni digitalni prehod in razvoj raziskovalne dejavnosti. Vse to je še posebno pomembno v luči doseganja ciljev »Slovenija. Zelena. Ustvarjalna. Pametna.«  Pomen vesoljskega sektorja je prepoznan tudi v okviru EU, saj je področje vesolja vključeno v najrazličnejše programe od varnosti do inovativnosti.

Naše ambicije iz vizije in poslanstva slovenske vesoljske strategije so se izoblikovale v vrsto dolgoročnih ciljev, ki tvorijo strateške stebre, ki podpirajo razvoj sektorja. Trije stebri so namenjeni reševanju programskih prednostnih področij: vesoljske tehnologije, raziskovanje in proučevanje vesolja ter vesoljske aplikacije. Dva stebra sta bila opredeljena za krepitev dejavnikov ekosistema: spodbujanje izobraževanja na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike med prihodnjimi generacijami ter širitev zmogljivosti Slovenije za podporo podjetništvu in razvoju programov za vesoljske inovacije.

 Vabimo vas, da vaše pripombe in predloge posredujete na e-poštni naslov space.mgts@gov.si s pripisom »Vesoljska strategija« do 10. 5. 2023.