Skoči do osrednje vsebine

Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi z vsesplošno promocijsko kampanjo »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.« približati svežo, sezonsko, lokalno pridelano hrano, spodbuditi potrošnike, da posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev ter opozoriti na ohranjanje podeželja.

»Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.«

Slovensko podeželje je izjemno raznoliko, edinstveno oblikovano s številnimi krajinskimi posebnostmi, ki odločilno vplivajo na bivanje, obseg, vrsto rabe zemljišč ter na izbrani način kmetovanja. Kakovost življenja na podeželju je povezana z ohranjanjem kulturne krajine in naravne dediščine. Na oblikovanje podeželja vpliva digitalizacija, mobilnost, dostopnost, tehnološki napredki in slovenski pridelovalci ter predelovalci, ki proizvajajo lokalno pridelano hrano in ustvarjajo delovna mesta.

S temeljnimi življenjskimi naravnimi viri (tla, voda, zrak, ohranjeni naravni ekosistemi) je potrebno ravnati skrbno. Ti viri so ključnega pomena tudi za pridelavo in predelavo kakovostne in varne hrane. V skrbi za pridelavo in predelavo hrane, obdelavo zemljišč, pri razvoju turizma, vplivu na vzdrževano podeželsko krajino ter za aktivnosti na podeželju je ključen slovenski proizvajalec. Lokalno pridelana hrana in skrb za okolje sta ob težnji za povečanje samooskrbe nujna sestavna in močno prepletena člena pri ohranjanju podeželja. Kmetijstvo je gospodarska panoga, ki v vsej svoji večnamenski vlogi izpolnjuje pričakovanja povezana s hrano, naravnimi viri ter skrbi za edinstvenost in razvoj podeželja.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želimo s kampanjo »Ohranimo domače. Izberimo lokalno.« opozoriti na svežo, sezonsko, lokalno pridelano in predelano hrano na podeželju in na trgovskih policah. Povzdigniti želimo pomen slovenskih pridelovalcev in predelovalcev, ki skrbijo za ohranjanje podeželja, doprinašajo k čistejšemu okolju in ohranjajo delovna mesta. Poudariti želimo, da z nakupom domačih, lokalnih kmetijskih pridelkov in živil podpiramo slovenskega proizvajalca, ki so naši pridni pridelovalci in predelovalci ter s tem dvigujemo tudi ugled vseh poklicev, ki pri tem sodelujejo. 

»Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.«