Skoči do osrednje vsebine

Ljubezen (NE) boli: Zaustavimo nasilje nad ženskami in v družini!

Promocijska pasica
Na ministrstvu v sodelovanju s centri za socialno delo in nevladnim sektorjem izvajamo akcijo osveščanja o nasilju nad ženskami in v družini. S ciljem izboljšati zakonodajo in vplivati na širši odnos družbe do nasilja nad ženskami in v družini, bomo do konca leta v sodelovanju z različnimi akterji izvajali številne aktivnosti.

Nasilje v družini, nasilje nad ženskami ter medvrstniško nasilje je treba obravnavati kot splošen družbeni problem in javno vprašanje. Pri tem ima pomembno nalogo država, ki si mora prizadevati za preprečevanje nasilja, skrbeti mora za preventivo in ozaveščanje, hkrati pa mora zagotavljati ustrezne ukrepe za zaščito, obravnavo in oskrbo žrtev nasilja. Posebej moramo biti pozorni na zaščito najranljivejših članov družbe, kot so otroci.  

Nasilje nad ženskami in v družini je v porastu, česar pa ne potrjujejo številke prijav nasilja. To pomeni, da je žrtve strah, sram in da ne zaupajo institucijam, ki naj bi jih po prijavi zaščitile in jim pomagale. Izkušnjo fizičnega nasilja je po podatkih obsežne evropske raziskave iz 2014 imela skoraj vsaka tretja ženska starejša od petnajst let, vsaka deseta je bila žrtev ene od oblik spolnega nasilja, vsaka dvajseta pa posiljena. V Sloveniji se soočamo s porastom nasilja nad ženskami, zlasti intimnopartnerskega, ki se iz leta v leto odraža v porastu števila femicidov, umorov, zaznamovanih z dejstvom, da je bila žrtev umorjena zato, ker je bila ženska. Lani smo zabeležili kar trinajst femicidov oziroma poskusov femicidov.  

''Žrtve nasilje velikokrat molčijo, ker jih obdajajo občutki sramu in krivde ali pa enostavno zato, ker so prepričane, da jim družba ne bi verjela. Najhujše primere nasilja s strani partnerja je prijavilo le 14 % žensk. To pomeni, da imamo kot družba težavo,’’ – Luka Mesec 

Na ministrstvu bomo vse do sredine decembra izvajali širšo akcijo osveščanja, ki naslavlja stereotipe in predstave, katere nimajo osnove v dejanskih razmerah. Pregledali bomo tudi institucionalne prakse, na primer postopke dodeljevanja skrbi za otroka v situacijah, v katerih imamo opravka z nasiljem. 

Na ministrstvu v sklopu aktivnosti tudi pripravljamo dve spremembi na normativni ravni. Prva je sprejem nove Resolucije o nacionalnem programu za preprečevanje nasilja v družini in nad ženskami. Gre za programski dokument, ki ni bil sprejet že devet let in kjer bomo posebni poudarek namenili krepitvi zaščite žrtev spolnega nasilja. Druga je sprememba Družinskega zakonika, kjer bomo vzeli pod drobnogled pomanjkljivosti ločitvenih postopkov in postopkov pri zaupanju otrok v varstvo in vzgojo v situacijah, v katerih imamo opravka z nasiljem.

Zadnje aktivnosti se bodo odvile med dnevi boja proti nasilju nad ženskami med 24. novembrom in 10. decembrom 2023. O tekočih aktivnostih in prihajajočih dogodkih bomo javnost sproti obveščali.

Dogodki

  do
Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana

Strokovna razprava

Ministrstvo v sodelovanju z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce v okviru mednarodne kampanje za boj proti nasilju na podlagi spola šestnajst dni aktivizma proti nasilju, organizira strokovno razpravo Preprečevanje in odzivanje na nasilje na podlagi spola v kontekstu prisilnega razseljevanja in migracij.

  do
Kadetnici Maribor v Avditoriju generala Maistra Maribor, Engelsova ul. 15

Strokovni posvet ob dnevih boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Center za socialno delo Maribor in Policijska uprava Maribor ob dnevih boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini organizirata strokovni posvet obravnava žrtev in povzročiteljev nasilja z vidika različnih strokovnih služb.