Lepo je biti kmet

-
sam svoj šef
Ker delam na svoji kmetiji, je vse odvisno od moje predanosti in zagrizenosti. To mi daje neverjetni zagon. Preprosto nisem človek, ki bi 8 ur na dan sedel v pisarni, po službi pa popolnoma pozabil na delo. Hočem in potrebujem več. Ves čas razmišljam, kako bi izboljšal svoje delo in kmetijo, saj ni boljšega občutka od trenutka zmagoslavja, ko se težka odločitev izkaže za pravilno.
Poleg tega, da sem sam svoj šef, veliko težkega dela opravijo roboti.
-
v stiku s sodobno tehnologijo
V mojem hlevu za molznice, ki je naokoli poznan kot najsodobnejši pašnik pod streho, vlada zanimivo vzdušje. Tla so iz posebnega materiala in kravam nudijo občutek, da so na pašniku, pomembno vlogo pa igrajo tudi roboti, ki ne le da čistijo hlev, ampak tudi molzejo in masirajo krave.
Tako mi prihranijo veliko težkega dela in namesto, da bi zjutraj čas porabil za čiščenje, lahko na računalniku v miru pogledam podatke, ki jih je zbral robot. In iščem rešitve za še boljše počutje krav, saj je njihovo udobje zame na prvem mestu. V zahvalo pa vodi tudi v neprimerljivo bolj kakovostno pridelavo mleka.Simon Čretnik, Kmetija Čretnik
(ambasador projekta Lepo je biti kmet) -
podjetnik
Naša domačija je hkrati tudi družinsko podjetje. Vse se je začelo s poljedelstvom, gozdarstvom in predelavo mesa v domače suhomesnate izdelke, ki je z leti preraslo v trženje domače gorenjske kuhinje in pristnega kmečkega ambienta.
Občutek, ko tvoja ideja zaživi in jo lahko preizkusiš v poslu, je izjemen in mi daje še več zagona za naprej.
Ponosen sem, da je najnovejše poglavje naše zgodbe rezultat moje inovativne ideje. Gre za pridelavo modrozelene alge spiruline pod blagovno znamko EKO Janez.
-
navdušen nad kmetovanjem
Življenje na podeželju je vedno živahno in zabavno. Odkar pomnim, neizmerno uživam pri delu na naši kmetiji. Ni ga opravka, ki mi ne bi bil po godu, pa naj gre za pridelavo in predelavo hrane, ravnanje in življenje z živalmi ali pa za negovanje in skrbno obdelovanje zemlje ter gozda.
Pri delu na kmetiji pa mi ne gre le za užitek in osebno zadovoljstvo. Kmetovanje se mi zdi izjemno pomembno, saj lahko zaradi zagnanih in sposobnih kmetov uživamo v okusni lokalno pridelani hrani najvišje kakovosti. In to od ljudi, ki jih imamo možnost osebno obiskati in spoznati.Janez Rakovec, domačija pr'Matjaž
(ambasador projekta Lepo je biti kmet) -
v stiku z naravo
Tako kot narava tudi jaz redko počivam in sem že od majhnega ves čas v gibanju. Delo na svežem zraku mi daje nepopisen občutek svobode. To mi pomeni imeti pravi stik z naravo. Poleg razumevanja potreb domače zemlje in mašinerije, ki prispevajo h karseda učinkoviti izrabi vsega, kar ponuja.
Zato zame ni lepšega od zvoka traktorja, ki daleč naokoli naznanja delavnost in odgovornost kmeta do tistega, kar mu je dano. Veselje do kmetijstva pa navsezadnje tudi zelo rad delim s sledilci na družbenih omrežjih, ki so vedno na tekočem z mojim delom.
Klemen Bobnar
(ambasador projekta Lepo je biti kmet) -
ženska v kmetovanju
Sem preprosto kmečko dekle s srednje velike družinske kmetije. Na naši kmetiji sta glavni dejavnosti prireja mleka in gozdarstvo, pri čemer tudi sama najbolj uživam v naravi in pri svojih kravicah.
Nobeno delo mi ni pretežko, čar kmetovanja pa vidim predvsem v neštetih možnostih izražanja kreativnosti, ki me na domači kmetiji s čudovitim pogledom na Kum spremlja že od malih nog.
Tukaj sem se naučila, kako izkoristiti okolico in ustvariti veliko iz ničesar. Zato me trdo delo in spoštovanje do vsega živega vodita na vseh področjih življenja. Čeprav se na koncu dneva vedno najraje vrnem k domačim kravicam.
Ajda Podlesnik, Kmetija Podlesnik
(ambasadorka projekta Lepo je biti kmet)