Skoči do osrednje vsebine

Kampanja Ne sovražnemu govoru

Gibanje Ne sovražnemu govoru je mladinska kampanja, ki jo vodi Direktorat za politično parzicipacijo Sveta Evrope. Prizadeva si mobilizirati mlade za boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje človekovih pravic na spletu. Uvedena je bila leta 2013 na nacionalni in lokalni ravni prek nacionalnih kampanj v 45tih državah. Gibanje je aktivno preko različnih nacionalnih kampanj, spletnih aktivnosti in obveščanja. V zadnjih šestih letih so z najrazličnejšimi aktivnostmi proti sovražnemu govoru sodelovale mnoge organizacije iz mladinskega sektorja širom po Sloveniji.

V okviru kampanje smo na Uradu RS za mladino izdali v slovenščino preveden priročnik z naslovom Zmoremo! s podnaslovom Ukrepanje proti sovražnemu govoru skozi nasprotne in alternativne naracije, ki jo je v originalni različici izdal Svet Evrope.

Priročnik ponuja smernice za razvijanje nasprotnih in alternativnih naracij za boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje človekovih pravic, zlasti v spletnih okoljih. V priročniku je predlagan sklop spletnih in nespletnih komunikacijskih in izobraževalnih pristopov ter orodij za izpodbijanje naracij, ki ohranjajo in upravičujejo sovražni govor.

Njegov cilj je okrepiti zbirke orodij mladinskih delavk/-cev, izobraževalk/-cev in aktivistk/-ov, ki se že ukvarjajo z delom in učenjem na področju človekovih pravic ali pa so se z njima pripravljeni ukvarjati. 

Na Uradu RS za mladino pripravljamo konec leta 2019 še izid priročnika Zaznamki (Bookmarks), ki ga je prav tako kot Zmoremo izdal Svet Evrope.