Skoči do osrednje vsebine

GEOFOOD – Geothermal Energy for Circular Food Production

Znotraj programa Geothermica se izvaja tematski projekt Geotermalna energija za pridelovanje hrane (GEOFOOD), saj proizvodnja hrane v Evropi zahteva nadaljnje korake za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Predstavitev projekta

V okviru programa Obzorje 2020 (Horizon 2020) se projekt Geothermica osredotoča na rabo geotermalne energije srednje in visoke entalpije za direktno ogrevanje in proizvodnjo električne energije. Sofinancirajo se različni inovativni geotermalni demonstracijski projekti s ciljem podpore geotermalnim raziskavam v Evropi.

Cilj projekta je zagotoviti inovativne koncepte za povečanje gospodarske donosnosti in uporabnosti geotermalne energije za sistem krožne proizvodnje hrane, ki temeljijo na optimizirani rabi energije, vode, hranil, delovne sile in drugih virov ter podpirajo sposobnost preživetja agrarne industrije in pomagajo pokriti stroške upravljanja geotermalne energije. Projekt se osredotoča na krožne postopke kmetijske proizvodnje, ravnanje z vodo in predelavo odpadkov s procesi, ki delujejo v sinergiji in jih je mogoče uporabljati z izkoriščanjem geotermalne energije.

V okviru projekta se bosta oblikovala, zgradila in vodila demonstracijska obrata na Nizozemskem in Islandiji, ki bosta uporabljala nizko temperaturo pri inovativni toplotni ekstrakciji krožne proizvodnje hrane.

Sodelovanje slovenskih predstavnikov

Partnerja projekta iz Slovenije sta Univerza v Mariboru in občina Brežice.

Model bo v Sloveniji uporabljen za načrtovanje sistemov, ki uporabljajo geotermalno toploto na območju Slovenije, posebej v Krško-Brežiški regiji.