Skoči do osrednje vsebine

Gre za združen projekt številnih držav članic, ki je prispeval k oskrbovanju pristanišč z utekočinjenim zemeljskim plinom (UZP) v Atlantiku in Sredozemlju.

Rezultat projekta so študije in projekti za naknadno vgradnjo pogonskih sistemov za UZP na 4 plovilih, projekti za izgradnjo 7 polnilnic za UZP in sicer v pristaniščih Koper, Genova, La Spezia, Livorno, Benetke, Fos-Marseille in Nantes-Saint Nazair. Projekt koordinira Fundacion Valenciaport. Slovenski del partnerskega projekta se je nanašal na preveritev upravičenosti za vzpostavitev pilotne polnilnice UZP za tovorna vozila (Istrabenz) in pilotne luške infrastrukture za poljnjenje UZP na ladjah in vlačilcih (Luka Koper).

Projekt je prispeval k razvoju UZP trga v EU in pomorski industriji ter ladjedelnicah z izmenjavo rezultatov, pridobljenih s tem projektom, z najmanj 30 pristanišči EU in 20 morskimi prevozniki, ki niso sodelovali v projektu, in sicer prek 8 obsežnih komunikacijskih dogodkov in z njihovim sodelovanjem v interesnih skupinah.