Skoči do osrednje vsebine

Povabilo javnosti k podaji mnenj o predlogu Evropskega akta o svobodi medijev

Rok za prijavo je potekel.

Vabimo vas, da izrazite svoje mnenje o predlogu Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi enotnega okvira za medijske storitve na notranjem trgu – Evropski akt o svobodi medijev.

Evropska komisija je objavila predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi enotnega okvira za medijske storitve na notranjem trgu (Evropski akt o svobodi medijev). Predlog besedila in ocena učinka sta objavljena na spletnem naslovu Evropske komisije https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/european-media-freedom-act-proposal-regulation-and-recommendation in https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/european-media-freedom-act-impact-assessment.

Namen uredbe je zagotoviti večjo pravno gotovost in enake pogoje na trgu ponudnikov medijskih storitev, večje sodelovanje med neodvisnimi regulatorji, močnejšo uredniško neodvisnost, pregledno imenovanje organov javnih medijskih servisov in stabilno financiranje, ureditev medijske koncentracije ter pravično in pregledno oglaševanje v državnih podjetjih.

Predlog uredbe podrobneje ureja novo področje uporabe in skladno s tem vključuje nove definicije (medijska storitev, ponudnik medijske storitve, merjenje občinstva in podobno), določa nove pravice in obveznosti ponudnikov medijskih storitev, ukrepe za neodvisno delovanje javnega servisa, obveznosti ponudnikov novic in splošnih zadev, nove ukrepe za sodelovanje med regulatorji in ukrepe za dobro delovanje notranjega trga, ustanovitev novega Evropskega odbora za medijske storitve, obveznosti platform za izmenjavo videov in za ponudnike storitev izven EU, določbe o medijskih storitvah v digitalnem okolju, predvideva oceno koncentracije medijskega trga, meritve občinstva in pregledno oglaševanje državnih podjetij v medijih.

Predlog uredbe zaenkrat še ni dosegljiv v slovenskem jeziku.

Vabimo vas, da svoje mnenje o navedenem predlogu pošljete po elektronski pošti na naslov gp.mk@gov.si ali po pošti na naslov Ministrstvo za kulturo, Maistrova 10, 1000 Ljubljana. Predloge bomo zbirali do 20. 10. 2022.