GOV.SI

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna, svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Popotnikom odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v/na:

  • področja znotraj 60 km obmejnega pasu na kenijsko-somalski meji,
  • Kiwayu in obalne predele severno od otoka Pate,
  • okrožje Garissa,
  • področje Eastleigh v Nairobiju,
  • revna področja v Nairobiju, vključno z barakarskimi naselji,
  • Mombaso in v 5 km obalni pas od mesta Mtwapa na severu in vse do naselja Tiwi na jugu.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kenijo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Kenija ima elektronski vizum (e-vizum). Zanj je možno zaprositi preko spleta.

Za več informacij kontaktirajte:

Veleposlaništvo Kenije na Dunaju
Andromeda Tower, 16th Floor, Donau-City-Strasse 6
1220 Dunaj
T: +43 1 712 39 19
E: office@kenyaembassyvienna.at
WWW: http://kenyaembassyvienna.at/

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Tatvine, ugrabitve, kraje avtomobilov in oboroženi ropi so prisotni še posebej v Nairobiju, Mombasi in drugih večjih mestih.

V Keniji obstaja visoka nevarnost terorističnih napadov. Največjo nevarnost predstavljajo ekstremisti povezani s somalsko islamistično skupino Al Shabaab, ki nasprotuje somalski vladi. Al Shabaab je izdal javno opozorilo pred napadi v Keniji zaradi kenijske vojaške pomoči v Somaliji v boju proti omenjeni skupini.

Še posebej v oddaljenih krajih lahko občasno pride do izbruha nasilja med različnimi plemeni. V turističnih letoviščih Lamu, Malindi in letoviščih, ki so oddaljeni več kot 60 km od Somalske meje, ni zaznati težav.

V kolikor se odločite za potovanje na otok Lamu, iz varnostnih razlogov priporočamo, da na otok potujete z letalom. Avtobusi in druga vozila so lahko tarča oboroženih roparjev. Potovanje po kopnem iz otoka Lamu na Malindi je mogoče le v oboroženem policijskem konvoju.

Na ruralnih področjih, predvsem na skrajnem severu in na severovzhodnih področjih Kenije, prihaja občasno do spopadov zaradi drobnice, oboroženih ropov in medplemenskih spopadov. Tujci običajno niso tarča omenjenih spopadov in ropov, vendar pa morajo biti pri potovanju po teh področjih še posebej pozorni. Pred potovanjem se je priporočljivo posvetovati s krajevno policijo in potovati v konvoju.

Večina potovanj v rezervate in v turistične kraje poteka brez težav. Za obisk rezervatov je priporočljivo najeti zanesljivega turističnega operaterja.

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo teh predelov. V tem času je bilo ugrabljenih že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.

Kolera in malarija sta pogosti bolezni v državi.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.