Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Območja ob beloruski meji so strogo varovana in možnosti za incidente varnostne narave se stopnjujejo.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo potovanja na območja v neposredni bližini meje z Belorusijo.

 • Politična situacija

  Politične demonstracije so možne. V teh primerih svetujemo izogibanje množicam v času domonstracij in običajno previdnost.

 • Kriminal

  Nasilje nad tujci je redko. Tatvine so pogostejše predvsem na turističnih lokacijah in svetujemo, da zavarujete svojo imovino ter se izogibate gnečam. Možne so tudi prevare, predvsem z neuradnimi taksisti, ki turistom lahko zaračunajo visoke zneske za svojo storitev. Uporabljajte uradne taksije (na vratih taksija je navedena telefonska številka podjetja in cenik storitev)

 • Terorizem

  Terorističnih incidentov ni možno izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Konzumiranje alkohola na javnih mestih je prepovedano in kršiteljem se lahko izda denarna kazen. Vožnja kolesa pod vplivom alkohola je nezakonita in je predmet pripora in denarne kazni. Na podeželju morajo kolesarji in pešci nositi odsevna oblačila (ali telovnik), ko so na cesti med mrakom in zoro. Kolesar ali pešec, ki je bil udeležen v nesreči in ni nosil odsevnega elementa, je lahko odgovoren za nezgodo. Javni prevoz: ko uporabljate javni prevoz, morate vozovnico validirati ob začetku vožnje. Če vozovnice nimate ali ta ni validirana, vam kontrolorji lahko izrečejo kazen, ki mora biti poravnana tam, na mestu.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Povezave med večjimi mesti so urejene, v manjših krajih pa so lahko nekatere ceste v slabem stanju. Uporaba avtocest je večinoma brezplačna. Žarometi morajo biti med vožnjo ves čas prižgani. Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola so stroge. Zakonsko dovoljena meja alkohola v krvi je 0,02 odstotka. Obsojeni storilci lahko pričakujejo visoke denarne kazni in zaporne kazni. Od tujcev se lahko zahteva, da globe za prometne prekrške plačajo na kraju samem.

 • Denar

  Na Poljskem se uporablja valuta Poljski Zlot. Gotovino lahko zamenjate v menjalnicah. V državi je razširjeno plačevanje z bančno oziroma kreditno kartico.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Podnebje na Poljskem je zmerno in zime so lahko nadpovprečno mrzle. Država spada med eno bolj onesnaženih v Evropi. Nekatere reke, kot je Odra so izjemno onesnažene. Svetujemo običajno previdnost in spremljanje uradnih virov za preverjanje primernosti kopališč.

 • Priporočila

  Svetujemo običajno previdnost, spremljanje politične situacije in spoštovanje lokalnih zakonov ter običajev.

 • Opombe

  Med navijači nasprotnih ekip lahko na nogometnih tekmah pride do spopadov, ki včasih postanejo nasilni. Bodite previdni, če se udeležujete nogometne tekme ali če se zadržujete v bližini športnih prizorišč.