Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  /

 • Kriminal

  Priložnostne tatvine so pogoste. Svetujemo, da pri obiskih priljubljenih turističnih krajev, npr. Port Louis, Grand Baie in Flic en Flac, poskrbite za svojo prtljago. Svetujemo, da imate kopije pomembnih dokumentov, vključno s kopijami potnih listov, shranjene ločeno. Odsvetujemo samostojno sprehajanje v večernih urah po osamljenih / javnih plažah ali po slabo osvetljenih ulicah poslovnega dela mesta Port Louis.

 • Terorizem

  /

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Uvoz mamil v državo je strogo kaznovan. Za trgovanje z mamili je zagrožena kazen do 45 let zapora. Sodna obravnava lahko traja tudi leto dni in več, osumljenec pa mora na sodbo počakati v priporu. Izpustitev proti plačilu varščine za prekrške povezane z narkotiki ni običajna. Prepovedano je posedovanje in uvoz papirja za zvijanje tobaka, Prepovedani so listki in naprave za zvijanje cigaret. Posedovanje pornografskih vsebin je prepovedano. Identifikacija: na Mavriciju morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja: Povečana previdnost, predvsem ponoči, ko pešci in mopedisti predstavljajo veliko nevarnost. Ceste: stanje cest se razlikuje po državi. Nekatere ceste so ozke, neravne in slabo izdelane. Mnoge mejijo na globoke prepade in nimajo zaščitnih ograj. Lokalno prebivalstvo pogosto ne upošteva cestno prometnih predpisov in vozi nepremišljeno. Nujna pomoč na cesti je omejena. Javni prevoz: po državi je zanesljiv. Mestna železnica iz Port Louisa do Curepipe je varna in priročna. Na voljo so avtobusi, taksiji kot tudi aplikacije za skupno vožnjo. Večina taksijev nima taksimetrov – svetujemo vam, da se pred vožnjo dogovorite za tarifo. Promet: poteka po levi strani. Avto lahko vozite z 18 leti, motor pa s 17. Na Mavriciju je prepovedana vožnja pod vplivom alkohola. Kazni so stroge in lahko rezultirajo tudi v zaporni kazni ali odvzemu vozniškega dovoljenja.

 • Denar

  Mavricijska rupija.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Sezona ciklonov na Mavriciju običajno traja od novembra do maja.

 • Priporočila

  Homoseksualnost na Mavriciju ni nezakonita, vendar svetujemo, da upoštevate, da je družba precej tradicionalna. V izogib nevšečnostim ves čas svetujemo previdnost in diskretnost. Mavricij ima konservativne standarde oblačenja in obnašanja. Javno izražanje naklonjenosti, vključno z držanjem za roke in poljubljanjem ni družbeno sprejeto. Prav tako so neprimerna vpadljiva oblačila.