Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V Vilni bo med 10. in 12. julijem 2023 potekalo srečanje voditeljev držav članic NATO. V tem času bodo v mestu in na letališču veljale posebne omejitve. Upoštevajte signalizacijo in navodila policije. (3. 7. 2023)

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo zadrževanje ali približevanje ožjemu mejnemu območju na kopenski meji z Rusijo (Kaliningrad) in Belorusijo.

 • Politična situacija

  Politične razmere v državi so stabilne in ne predstavljajo povečanega tveganja.

 • Kriminal

  Svetujemo posebno previdnost zlasti na bolj obljudenih turističnih točkah.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. V veljavi so visoke kazni za posest drog ter vožnjo pod vplivom alkohola. Izogibajte se fotografiranju objektov kot so vojaške baze in oprema. Ko vozite je dovoljena vsebnost alkohola v krvi 0,04% za izkušene voznike ter 0,00% za voznike začetnike, motoriste, voznike taksijev ter tovornjakov.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V vseh razmerah je obvezna uporaba zasenčenih luči. V zimskih mesecih zaradi možnosti snega in poledice na vozišču svetujemo dodatno previdnost. Policija ni obvezana posredovati ob manjših prometnih nezgodah, v katerih noben izmed udeležencev ni bil poškodovan ter se vsi udeleženci strinjajo, da prisotnost policije ni potrebna.

 • Denar

  Litva je članica Evroobmočja od 1. 1. 2015.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V zimskih mesecih lahko temperature padejo tudi pod -20 stopinj Celzija.

 • Opombe

  Glede na sprejete sankcije EU zoper Rusijo in Belorusijo izvajajo litovski mejni in carinski organi poostren nadzor nad potniškim in tovornim prometom na litovskih mejah z omenjenima državama. Prihaja lahko do dolgotrajnejših postopkov in zamud, zlasti pri tovornem prometu.