Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  23. novembra 2023 so v središču Dublina potekali nasilni protesti, ki so povzročili motnje v javnem prevozu, vandalizem in nasilne spopade med protestniki in policijo. V primeru novih protestov slovenskim državljanom svetujemo, da se le-tem izognejo, zaradi možnosti ponovnega izbruha nasilja in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Svetujemo spremljanje lokalnih medijev in obvestil irske policije, An Garda Síochána, ki jih objavljajo na spletni povezavi https://twitter.com/GardaTraffic. V Dublinu se pričakujejo okrepljeni varnostni ukrepi in povečana prisotnost policije. · Potnike, ki potujejo na Irsko, obveščamo, da lahko prihaja do daljših čakalnih vrst na dublinskem letališču ob izstopu iz države. Svetujemo pravočasni prihod na letališče in sledenje obvestilom letališča (Twitter, spletna stran) o aktualnih razmerah in čakalnih dobah.

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Občasno prihaja do tatvin. Organizirane skupine tatov pogosto uporabljajo tehnike odvračanja pozornosti in so še posebej aktivne na turističnih mestih in znamenitostih, v hotelih, restavracijah in barih in na javnem prevozu. Svetujemo, da kopijo potovalnega dokumenta vedno nosite s seboj, vendar ločeno od drugih predmetov, kot so kreditne kartice in denar. Svetujemo, da osebam, ki jih ne poznate ne razkrivate svojih osebnih podatkov (datum rojstva, finančno stanje ipd.). Če ste žrtev kaznivega dejanja, morate dogodek prijaviti najbližji postaji An Garda Síochána, irske policije. Garda vas lahko nato napoti na Irsko službo za pomoč turistom (ITAS – www.itas.ie), ki ponuja podporo turistom, ki med bivanjem na Irskem postanejo žrtve kriminala.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Konzumiranje alkohola na javnih mestih načeloma ni prepovedano, vendar imajo nekatera mesta sprejeta posebna pravila, ki le-to prepovedujejo. Svetujemo dosledno spoštovanje lokalnih zakonov in običajev.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Na Irskem vožnja poteka po levi strani ceste. Ceste na podeželju so ožje, zato tam svetujemo posebno previdnost in dosledno upoštevanje cestno prometnih predpisov.

 • Denar

  Na Irskem uporabljajo valuto EVRO. Plačevanje z bančnimi/kreditnimi karticami je omogočeno na skoraj vseh plačilnih mestih.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Na Irskem so predvsem v jesenskih in zimskih mesecih možna neurja z močnim vetrom in dežjem. Priporočamo sledenje obvestil Met Éireann (https://www.met.ie/).