Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Zaradi varnostnih tveganj bodite v Indoneziji na splošno zelo previdni.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  - Provinca Papaua - Provinca Sulawesi - Provinca Aceh - Provinca Maluku (še posebej mesto Ambon)

 • Kriminal

  Težavo predstavljajo majhna oportunistična (žeparstvo) kazniva dejanja, lahko tudi z elementi nasilja. Pijače so lahko pomešane z neznanimi, toksičnimi snovmi. Pozorni morate biti tudi pri najemu taksijev, v gneči, barih in nočnih klubih. Ženske, ki se nahajajo same so izpostavljene večjemu tveganju.

 • Terorizem

  V Indoneziji obstaja stalna nevarnost terorističnega napada, posebej izpostavljene točke so priljubljena turistična območja. Uradna opozorila jemljite resno in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Pogoste so bolezni, ki se prenašajo z vodo, hrano, parazitske in druge nalezljive bolezni. Pijte samo prekuhano ali ustekleničeno vodo. Izogibajte se surovi ali premalo kuhani hrani. Zdravstvena oskrba je neustrezna. Večina medicinskega osebja ne govori angleško. Za pridobitev zdravstvenih storitev boste morda morali plačati vnaprej, v gotovini. Medicinska evakuacija je lahko zelo draga in jo boste morda potrebovali v primeru resne bolezni ali poškodbe. Poskrbite, da boste sklenili potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje za zdravstveno evakuacijo in bivanje v bolnišnici.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Spoštujte krajevne kulturne in verske običaje ter zakonodajo. Potnike opozarjamo, da v Banda Acehu, na otoku Sumatra velja šeriatsko pravo, prav tako tam deluje moralna policija. Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo dolge zaporne kazni. Lahko so tudi pridržani za daljša obdobja, brez možnosti izpustitve kljub poravnani varščini, medtem ko policija opravi preiskave pred obsodbo. Policija je po vsej državi aretirala turiste po naključnem testiranju na mamila. Indonezijska nacionalna zakonodaja ne kriminalizira spolnih dejanj ali odnosov med osebami istega spola. Vendar so v nekaterih provincah prepovedani in kaznivi po lokalnih zakonih. V Acehu, kjer velja šeriatsko pravo, se spolna dejanja med istospolnimi muslimani se kaznujejo s šibanjem. Igre na srečo so v Indoneziji nezakonite. Ves čas morate imeti pri sebi ustrezno identifikacijo, kot sta potni list in dovoljenje za bivanje. Če izvirnika nimate pri sebi, vas lahko pridržijo in vas kaznujejo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Indoneziji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Svetujemo veliko mero previdnosti ob vožnji, saj je na večini cest promet pogosto zelo zgoščen, ravno tako se način vožnje razlikuje od nam običajnega. Priporočamo najem osebnega voznika ali najem avtomobila z voznikom. Cestne razmere in prometna varnost se po državi zelo razlikujejo. Med deževno sezono so lahko vozne razmere nevarne. Nesreče motornih koles in skuterjev so glavni vzrok smrti in resnih poškodb med tujci, ki obiščejo številne dele Indonezije, vključno z Balijem. Pogosto so tarča in ukradena tudi izposojena motorna kolesa. V takih primerih boste morda morali plačati nadomestni strošek za nov motocikel. Javni prevoz je lahko natrpan in varnostni standardi so slabi. Številni oddaljeni deli Indonezije imajo slabo prometno omrežje. Promet poteka po levi strani.

 • Denar

  Denar: Indonezijska rupija. Gotovino lahko zamenjate v indonezijsko rupijo na bankah in v menjalnicah.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Nevarnost predstavljajo naravne nesreče, kot so poplave, zemeljski plazovi, potresi, izbruhi vulkanov in cunamiji, kar lahko vpliva tudi na motnje v mednarodnem in domačem transportu. Upoštevajte nasvete lokalnih oblasti. Spremljajte medije za posodobitve.