Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa potovanja, individualno ali v organiziranih skupinah, v obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom, še posebej na severni del Sinajskega polotoka in v Zahodno puščavo, kjer občasno potekajo vojaške in varnostne operacije.

  Odsvetujemo potovanja tudi na južni del Sinajskega polotoka, z izjemo obalnih mest Šarm el Šejk (Sharm El Sheikh), Dahab in Nuweiba; v primeru izletov do samostana sv. Katarine na Sinaju in vzponov na Mojzesovo goro na Sinaju pa opozarjamo na previdnost in seznanitev s trenutnimi varnostnimi razmerami.

  Odsvetujemo vse neorganizirane vzpone na gore (v okolici mesta sv. Katarine in drugod).

  Odsvetujemo obiske verskih svetišč ali obiske v času verskih praznikov (ramadan, božični prazniki, koptski božični prazniki) v mestih Minya (južno od Kaira) in Tanta (v Delti).

  Ugrabitev, predvsem v obmejnem pasu z Libijo in delih Sahare, ni možno izključiti.

 • Politična situacija

  Svetujemo, da se izogibate protestom in demonstracijam ter fotografiranju tovrstnega dogajanja.

 • Kriminal

  Svetujemo previdnost pri uporabi javnega prevoza, če je le mogoče se izogibajte situacijam, ko ste edini potnik v vozilu. Zlasti to velja za ženske potnice.

  Svetujemo, da kreditne kartice in denar nosite ločeno.

  Pazite na svoje osebne predmete, še posebno kadar ste na javnih mestih z velikimi skupinami ljudmi.

 • Terorizem

  Obstaja veliko tveganje za teroristične napade.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. Bodite pozorni tudi na lokalne običaje, saj se lahko vaše vedenje obravnava kot neprimerno ali celo nezakonito.

  Odsvetujemo fotografiranje lokacij, ki niso izrazito turistične. Posebej svetujemo izogibanje fotografiranju vojaških objektov, letališč oziroma lokacij, ki kažejo na neurejenost ali revščino (morebitne smeti, zapuščene hiše, ipd.). Pred fotografiranjem oseb slednje vprašajte za dovoljenje.

  Uživanje alkohola na ulicah je nezakonito.

  V državo je prepovedan uvoz dronov.

  Čeprav homoseksualnost ni izrecno kriminalizirana, je kazensko preganjane LGBT oseb še vedno možno. Odvsetujemo javno izkazovanje čustev ali simbolov ter kakršnekoli aktivnosti na družabnih omrežjih.

  Posedovanje in preprodajanje nelegalnih drog lahko privede do dolgotrajnih zapornih kaznih, doživljenjskih zapornih kaznih in smrtne kazni.

  Obstaja možnost zaplenitve elektronskih naprav, ki jih niste predhodno prijavili in dobili dovoljenja zanje. To vključuje: velike snemalne kamere, ostalo snemalno opremo, satelitske telefone, radie, specifično opremo (npr. daljnogledi).

 • Vožnja in najem avtomobila

  Ceste so lahko v slabih razmerah. Svetujemo, da upoštevate omejitve hitrosti in se ponoči izogibate samostojni vožnji po cestah izven večjih mest in letovišč.

 • Denar

  Egiptovski funt. Svetujemo, da ste pozorni na okolico, kadar na bankomatih dvigujete večje vsote.

  Prinašanje/iznos več kot 10.000 USD je treba prijaviti.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Obdobje peščenih neviht je med marcem in majem.

 • Priporočila

  Uredite si ustrezno potovalno zavarovanje.

  Svetujemo, da pijete ustekleničeno ali prekuhano in filtrirano vodo.

  Priporočljivo je, da si pokrijete noge in roke, ko potujete izven letovišč. Zlasti to velja kadar obiskujete področja z verskimi objekti.

  Med bivanjem ali v tranzitu slovenskim državljanom svetujemo, da na socialnih omrežjih ne objavljajo kakršnih koli do Egipta kritičnih vsebin. Prav tako svetujemo, da v primeru demonstracij na svoje mobilne naprave ne nalagajo vsebin, ki bi ob morebitnem zasegu in pregledu utegnile vzbuditi dvom v nepristranskost imetnika.

  Odsvetujemo neorganirana potovanja (backpackerji, kolesarji, avanturisti), ker je za dostop v določene dele države oz. za določene aktivnosti (npr. kolesarjenje prek meja governoratov) potrebno vnaprej pridobiti posebno dovoljenje, ki pa ja ge izjemno težko pridobiti za fizične osebe.

 • Opombe

  Mine: neaktivirane mine ostajajo problem na nekaterih območjih puščave in obalnih regijah, predvsem Sredozemskega morja, Zahodne puščave, Sinajskega polotoka ter zahodne obale Sueškega zaliva. Znana minska polja pogosto niso označena z znaki, lahko so (ali pa ne) ograjena z bodečo žico. Preden se odpravite na pot, preverite stanje pri lokalnih oblasteh, predvsem pa se držite označenih poti.