Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Albanija je svoj status brez kopenskih min razglasila leta 2009, vendar so nekatera območja še vedno jasno opredeljena kot nevarna območja ali pa so obdana z vidnim trakom, zlasti ob severovzhodni meji Albanije s Kosovom.

 • Kriminal

  Pojavljajo se drobna kazniva dejanja, kot sta žeparjenje in tatvina torbice. Tujci so lahko tarča tatov, zlasti na javnih mestih, kjer je veliko ljudi.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Za kazniva dejanja povezana z drogami so zagrožene stroge kazni.

  Organi lahko od vas kadar koli zahtevajo identifikacijski dokument. Prav tako ga morate predložiti tudi ob prijavi v hotel ali pri najemu avtomobila.

  Fotografiranje vojaških objektov in kritične infrastrukture je regulirano. Pred fotografiranjem pridobite dovoljenje lokalnih oblasti.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja po cestah je lahko precej nevarna, saj so ceste v slabem stanju, še posebno v ruralnih predelih. Svetujemo, da imate s seboj najnujnejše orodje in rezervne dele, saj v državi ni služb za pomoč voznikom na cestah.

  Zakonsko dovoljena meja alkohola v krvi je 0,05 odstotka.

 • Denar

  Denar: albanski lek.