Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sanja Štiglic

Avtor: Eva Jerman

Veleposlanica Sanja Štiglic je veleposlanica Republike Slovenije v Kraljevini Nizozemski in stalna predstavnica Republike Slovenije pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Nizozemskemu kralju je poverilno pismo predala 23. avgusta 2017. Generalnemu direktorju OPCW je poverilno pismo predala 1. septembra 2017.

Veleposlanica Štiglic je bila pred nastopom sedanje funkcije državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, pristojna za EU zadeve, bilateralne odnose z EU državami in gospodarsko diplomacijo. Pred tem je bila v letih 2015-2016 generalna direktorica Direktorata za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo ter Direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. V letih 2013-2014 je bila vodja Sektorja za mednarodne organizacije.

V obdobju 2007-2012 je bila veleposlanica in stalna predstavnica Republike Slovenije pri OZN v New Yorku. Izvoljena je bila za podpredsednico 64. zasedanja generalne skupščine OZN (2009/2010) ter za predsedujočo Izvršnemu odboru UNICEF v letu 2011.

V letih 2005 in 2006 je bila vodja Sektorja za odnose z državami zahodne, severne in srednje Evrope na Ministrstvu za zunanje zadeve. Pred tem je bila državna podsekretarka in vodja kabineta ministra za zunanje zadeve (2003-2004).

V obdobju med 1997 in 2002 je delala na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri OZN v New Yorku, kjer je v letih 1998 in 1999 v času slovenskega članstva v Varnostnem svetu OZN opravljala tudi funkcijo nadomestne predstavnice v Varnostnem svetu OZN.

V času od 1996 do 1997 je bila svetovalka v kabinetu ministra za zunanje zadeve. Svojo diplomatsko pot je začela kot ataše na sektorju za sosednje države na Ministrstvu za zunanje zadeve in veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu.

Veleposlanica Štiglic je univerzitetna diplomirana pravnica. Govori angleško, nemško, špansko, hrvaško in srbsko.